AD-blacklist1

2014
ápr.
20

Fel-fel bringások a csatára!

Írta: Szerk.

DSC 0588Az isaszegi csata évfordulóján rekord számú kerékpáros gyűlt össze Kőbányán, hogy Isaszegre tekerve együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről.

 

 

 

A Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtt gyülekező több mint 200 bringást igazi tavaszi időjárás, kellemes hőmérséklet és napsütés várta. A 9 órás indulás előtt Kőbánya alpolgármestere, Radványi Gábor köszöntötte a bringásokat, akik úgy döntöttek, hogy az isaszegi kerékpáros emléktúrához csatlakozva kezdik meg az idei túrázós szezont. A résztvevők összetétele igen változatos képet mutatott: családok, iskolás gyerekek, profi versenyzők, lelkes amatőrök és sokat tapasztalt veteránok vágtak neki együtt a 60 km-es távnak.

 

DSC 0290

 

   DSC 0593Az útvonal, hasonlóan az elmúlt évekhez, változatos környezetben vezetett el a csata helyszínére. Kis utcák, patak menti kerékpárút, országút, és még egy kicsi terepezés is belefért a napi programban. A tavalyi évhez hasonlóan most is Pécelen juthattak frissítőhöz biciklisek, ahol Pécel Önkormányzata látta vendégül őket. A frissítés után már csak 8 km-t kellett tekerni, hogy megérkezzenek Isaszegre. Ahol egykor huszárok rohamoztak, ott most fáradt kerékpárosok szálltak le a nyeregből. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi László a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója egy rövid, és élvezetes történelemórát tartott, ahol megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a magyar katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet. (képünkön Eisenkrammer Károly a koszorúzáson)

 

DSC 0819a 10   A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep: a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaút is zökkenőmentesen zajlott, hála a fegyelmezett és felkészült bringásoknak, illetve a túrát felvezetéssel, biztosítással segítő BRFK X. kerületi Rendőrkapitánysága, a Kőbányai Wolf Polgárőrség, a Kőbányai Alfa Polgárőrség és a Kőkert Kft. munkájának. A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, tavasztól őszig további túrákat és közös edzéseket, bringázásokat szerveznek, ahová várják a jelentkezőket. A KTC honlapja a www.kobanyabringa.hu címen érhető el.

 

 


Nagyon sajnáljuk, hogy az indulást megelőző napon egy szerencsétlen baleset – melynek egy mozzanatát a mai napig nem sikerült megoldani – miatt nem tudtunk részt venni a túrán, sőt, objektív okok miatt a rajton sem tudtunk jelen lenni. Éppen ezért köszönjük a szervezők megértését, s örömmel tesszük fel honlapunkra a tudósításukat és a fotókat. – 10kerkult.hu/OGY