AD-blacklist1

2014
jan.
07

Weisznek helye lehet Kőbányán

weisz arpad fekvoEgyelőre bíztatóan alakul az az ügy, amit honlapunk karolt fel: a híres magyar labdarúgóedzőnek, Weisz Árpádnak akár a Törekvés SE sporttelepén belül lehet egy emléktáblája.

 

 

 

A 10kerkult.hu-t annak idején többek között azért is hoztuk létre kollégámmal, hogy a magunk szerény eszközeivel picit hozzájáruljunk, jó ügyek felkarolásával, Kőbánya presztízsének javításához.
Talán sikerült megint egy ilyen jó ügyet találni.


Tavaly novemberben és decemberben írtam (élmény)beszámolókat arról a sporttörténelmi előadásokról, amelyekben a dr. Andreides Gábor történész az olasz és a magyar labdarúgás közös „száláról”, illetve ezen belül is a Törekvés SE-t érintő fejezetről mesélt.
Utóbbi záró részében a követkőket írtam:
Andreides Gábor megemlítette: Weisz Árpád halálának közelgő hetvenéves évfordulója alkalmából komoly olasz-magyar megemlékezés-sorozatot szerveznek. Mint kiderült, egyelőre Kőbányának, a Törekvés SE-nek még nincs helye ebben, pedig – a kezdtek okán – lehetne. Felvetettem Andreidesnek ezt, és mint mondta, örömmel látná a kerület és a klub kapcsolódását. Addig üssük a vasat, amíg meleg alapon megkerestem Radványi Gábor (sportügyekért is felelős) alpolgármestert, akinek szintén tetszett az ötlet. Folytatása következik? Lehet...


Nos, a történet kedvezően alakul.
Január 6-án a kőbányai polgármesteri hivatalban fogadott minket (Andreidest és jómagamat) Radványi Gábor, ahol előbbi részletesen ismertette, hogy hol tart az egyelőre még csak félhivatalosan működő Weisz Árpád Emlékbizottság a hetvenéves évforduló – híres sportember 1944. január 31-én hunyt el – előkészítésében.
Annyi körvonalazódik, hogy várhatóan nyílik egy Wiesz-kiállítás ebben az évben Budapesten, valamikor a nyári brazíliai labdarúgó-világbajnokság előtt, készül róla egy film, és elképzelhető, hogy a Dohány utcai zsinagógán belül is elhelyeznek egy Weisz Árpád-emléktáblát. A beszélgetésen felmerült, hogy az önkormányzati tulajdonba került Bihari úti Törekvés-sporttelepen belül is lehetne egy ilyen kőtömb, utalva arra, hogy a tréner Itáliát meghódító focikarrierje innen indult. (Mint Andreides Gábor említette, arra egyelőre nem talált cáfolhatatlan bizonyítékot, hogy Weisz Árpád és családja esetleg Kőbányán lakott volna, de mivel az édesapja anno állatorvosként dolgozott, a Bihari út környéke pedig a sertéskereskedelem központja volt, még az is lehet, hogy a papa itt dolgozott, a família pedig valahol errefelé élt.) Radványi Gábor jónak, támogathatónak és megvalósíthatónak vélte az elképzelést. Sőt, a távolabbi jövőben gondolkodva azt is szóba került, hogy ha a helyhatóság rendbe hozza a sporttelepet, akkor Weisz Árpád nevét valamilyen hangsúlyosabb módon is megőriznék. Az alpolgármester jelezte, szimpatikus számára ez az ügy, a lehetőségeihez mérten az emléktábla-állítást igyekszik előmozdítani.


Már a hivataltól távol Andreides Gábor megjegyezte nekem, hogy Weisz Árpád olaszországi kultuszát később akár sportvonalon is alaposan ki lehetne használni – na de ez tényleg a távoli jövő.
Egyelőre tehát itt tart ez a jó ügy. Bízom benne, hogy néhány héten belül további kiváló hírekről tudok beszámolni…