AD-blacklist1

2013
szep.
09

Nemzetközi kupát nyertek a Darazsak itthon

Írta: Oszvald György

d-akad-logo150-greyKőbányai sikerrel fejeződöttbe a háromnapos, immár hagyományos VII. Darázs Kupa. A döntőben a hazai lányok a BKM Nitra együttese felett diadalmaskodtak, megszerezve ezzel a kupát.

 

 

 

Szeptember 6-8-a között rendezték meg a VII. Junior Leány Nemzetközi Darázs Kupát Kőbányán, a Zrínyi Miklós Gimnázium tornatermében. A hazai csapat mellett a másik magyar résztvevő a BEAC volt, míg Szlovákiát a nyitrai BKM Nitra és a lévai BKŽ Levice képviselte.

 

D-cup 01 258Hosszú passz

   A nyitónapon némileg megváltozott az előre kiírt program. A szervezőknek egy váratlan akadályt kellett leküzdeni, s hogy kosaras szlenggel fogalmazzunk, „csont nélkül” oldották meg a feladatot.

   Történt, hogy az elsőre kiírt mérkőzést – a BEAC–Nyitra meccset – technikai okok miatt nem tudták megtartani, így helyette a Zsíros Tibor Akadémia–Darazsak alkalmi vegyes csapata a lévai lányokkal játszott egy barátságos mérkőzést. Erről annyit jegyeznénk meg, hogy magabiztos játékkal nyert a hazai csapat 72:42 arányban. (képünkön Tatár Lotti dob kosrata a Léva ellen)

 

A mérkőzés képgalériája megtekinthető – ITT

 

A folytatásban, az eredeti időrendnek megfelelően játszották le a hazai rangadót, a BEAC és a Darazsak között.

 

Zsíros Tibor Akadémia-Darazsak – BEAC-Újbuda  100:48 (29:14, 24:11, 22:17, 25:6)

 

   Az első kosarat a Darazsak szerezték, majd az ellentámadást szerelve Tatár Lotti kapott egy hosszú passzt, s okosan rakta a kosárba a labdát. A második perc végén 4:0 állt az eredményjelzőn. Itt egy villámgyors BEAC akció után megszerezték a vendégek is az első kosarat.

   D-cup 02b 327A későbbiekben a Darazsak hajtós, több esetben mutatós játékát apróbb pontatlanságok, figyelmetlenségek tarkították, ezeket a hibákat a BEAC rendre kihasználta, de mind a második, mind a harmadik negyedben egyértelmű volt a hazai fölény: 13, majd 5 pont előnnyel zárták a részeket.

 

   Az összesítésben 75:42 volt az eredmény, s a játékrész felénél csak az volt a kérdés, megdobják-e a lányok a 100 pontot. Czakó, Farkas és Tatár vezényletével iskolajátékot mutattak be, ennek ellenére csak az utolsó másodpercekben sikerült megdobni a kosarasoknál álomhatárnak számító 100. pontot jelentő kosarat. Óriási ugrálás, ováció jelezte a cserepadon a kitörő örömöt, a játékvezető – ugyan szelíden, mosolyogva – rendre is utasította a lányokat, ne a pályán örömködjenek! (De ez inkább csak egy kötelező feladat volt részéről.)

 

A mérkőzés képgalériája megtekinthető – ITT

 

Szombaton – egyéb elfoglaltságaink okán – nem tudtunk jelen lenni, az eredményeket így kommentár nélkül közöljük.

BKŽ Levice – BKM Nitra  45:64  (8:15, 14:21, 8:15, 15:13)

BKM Nitra – BEAC-Újbuda  60:63 (17:13, 15:16, 19:18, 9:16)

BKŽ Levice  Zsíros Tibor Akadémia-Darazsak  49:74 (10:25, 10:9, 14:17, 15:23)

 

 

A döntő napja

Vasárnap a kisdöntőben a BEAC csapott össze a lévai lányokkal.

 

BEAC-Újbuda – BKŽ Levice  51:59 (13:11, 7:19, 11:15, 20:14)

 

   Valójában meglepetésnek is vehetjük, hogy a döntőt játszó nyitrai csapatot az előző napon legyőző BEAC kikapott Lévától. Így vagy úgy, de ez mindemképpen csemegét ígért. Az első és negyedik negyed erről tanúskodott, s kár, hogy a két középső játékrészben nagyon kiengedtek.

 

   D-Cup-BEAC-Leva 245Az utolsó negyed harmadik percétől kezdve az újbudai fiatalok egész pályás emberfogással játszottak, s gyors ellentámadásokkal szerezték a pontokat. Annak ellenére, hogy a szlovákok nem találták az ellenszert, őrizték az elsőző két negyedben szerzett előnyt, s a játékrész felénél 52:43-ra vezettek.

 

   Másfél perccel a befejezés előtt az egyik újbudai leányzó óriási lendülettel indult meg a lepattanóból megszerzett s neki passzolt labdával az ellenfél térfelére, de a félpályánál a két oldalról ék alakban érkező védők összezártak mellette, aminek óriási esés lett a vége. Természetesen, szándékosságról szó sem volt. A következő fél percben a BEAC még tudta csökkenteni az előnyt, de 49:54 után már csak egy kétpontos kosarat tudtak dobni, míg a Léva öt pontot szerzett.

 

A mérkőzés képgalériája megtekinthető – ITT

 

Következett a kupa sorsát eldöntő mérkőzés.

 

Zsíros Tibor Akadémia-Darazsak – BKM Nitra 78:69 (23:21, 15:19, 22:14, 18:15)

 

D-Cup-D Nitra 002

Egyperces némasággal osztozott a győri kosarasok gyászában a Darázs kupa mezőnye

 

A döntőt egy perces néma felállással kezdték, osztozva a szombati karambolban elhunyt győri kosárlabdások gyászában. Mint ismeretes, Kapuvár és Vitnyéd között a HAT-AGRO UNI Győr kosárlabda csapatát szállító autóbusz közlekedési balesetet szenvedett, melyben a helyszínen elhunyt Tapodi Péter klubigazgató, a kórházba szállítás után pedig Füzy Ákos vezetőedző. A balesetben több játékos is súlyosan megsérült.

 

   D-Cup-D Nitra 619A játék kezdetét jelző sípszóra Czakó, Tatár, Farkas, Naszvetter, Mányoky kezdő ötös lépett a pályára. Itt jegyezzük meg, hogy a csapat egyik motorja, Csejtey Anna sérülés miatt csak a cserepadról követhette a kupa mérkőzéseit. Ezúton is mielőbbi gyógyulást kívánunk neki!

 

   Az első negyedet rendkívüli iram és szoros eredmény jellemezte. Az 5. percben 8:8 és a vége előtt 3 pereccel is 32:32 volt az állás. Közben azért történtek nagyon szép akciók mindkét oldalon! A nyitrai lányok a lepattanók megszerzésében jeleskedtek, míg a hazai csapat több három pontos kosárral szerzett tekintélyt. A meccs talán legszebb és legtrükkösebb akciója és pontszerzése másfél perccel a negyed vége előtt történt. Egy jó szerelés után Czakó elfutott, a lévai büntető területen belül küzdött a passzolásért a szlovákok gyűrűjében, végül kiszorított helyzetben a palánkra dobta a labdát. A lepattanót a levegőben szerezte meg Naszvettert, s egy csel után dobott két pontot érő kosarat! A szép akciók és egyéni megoldások között jegyzik majd bizonyára Farkas „pincérdobását” is.

 

   D-Cup-D Nitra 559A második játékrészben a 6.percben 44:46 az állás, ekkor a megjegyzésünkre, nevezetesen, hogy a Nyitra pontosabb dob, az egyik néző jogosan jegyezte meg: – Jól dobnak, ha hagyják!

Igazát érezve a Darazsak zümmögtek egyet, s máris 53:47 lett az állás, a negyedet pedig 60:54-gyel zártak.

 

   Öt perccel a döntő lefújása előtt szinte biztos volt, hogy a kupa Kőbányán marad. 72:62 volt az eredmény, a Nyitra egyre többet hibázott, a Darazsak kiválóan védekeztek, s szórták a pontokat! Mányoky például ragyogó tempóban üt közbe egy szlovák passznál, Tatárnak továbbít, s Lotti pompás egyéni akcióval szerez újabb két pontot. Néhány másodperccel ezután Mányoky megsérül, a bokája húzódott meg, levitték társai a pályáról, de mindez az eredményt már nem befolyásolta. 78:69-re nyert a Zsíros Tibor Akadémia-Darazsak.

 

A mérkőzés képgalériája ITT tekinthető meg.

 

 

A győztes tortája

   A mérkőzés után felsorakoztak a csapatok, Hajdu Péter klubelnök köszöntötte a résztvevőket, majd Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere egy rövid értékelés után átadta a kupákat, s az egyéni elismeréseket.

   A tortát pedig nem a kupagyőzelemért kapták a kőbányai lányok az egyik játékos anyukájától! Ez a 100 pont jutalma volt, s a hivatalos ceremónia után percek alatt üres lett a tepsi, sőt, a ráadásnak hozott csokis parány is elfogyott.

 

A torna végeredménye: 1. Zsíros Tibor Akadémia-Darazsak  

D-Cup-D Nitra 702 

balról - állnak: Ujj Réka, Szentmártoni Dominka, Czakó Renáta, Tatár Lotti, Fabini Borbála, Kovács Daniella, Farkas Eszter, Csejtey Anna, Tatár István edző. Térdelnek: Czövek Bea, Naszvetter Nóra, Mógor Edina, Mányoky Fanni.

 

2. BKM Nitra, 3. BKŽ Levice, 4. BEAC-Újbuda

 

Csapatuk legjobbjai voltak:

D-cup 999

balról: Viktória Havranova (BKŽ Levice), Rebeka Mikulášiková (BKM Nitra), Farkas Eszter (Zsíros Tibor Akadémia-Darazsak), Esztári Tímea (BEAC-Újbuda)

 

 Az eredményhirdetés képei ITT tekinthetők meg, a kupán készült vidám képek pedig ITT találhatók.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY