AD-blacklist1

2013
máj.
28

Fesztiválhangulat a Népligetben

Írta: Oszvald György

SB A 192leadA Népligetben rendezte meg a Kőbányai Sportközpont az idei OTP Junior – adidas  Streetball Fesztivál első fordulóját május 25-én. A kilencállomásos sorozat befejező fordulójának is Budapest ad majd otthont szeptember 28-án.

 

 

 

   Az Építők sporttelep előtti sétányrész ideális helyszínnek bizonyult már az előző évben is, ezért a szervezők nem változtattak rajta. A Rade Károly sétány és a Soó Rezső sétány öblös kereszteződésben állították fel a színpadot, előtte a centerpályát, a tovaívelő Soó Rezső stny. pedig az egypalánkos játéknak biztosított látványos elhelyezést. A centerpálya előtt helyezték el a dobó- és zsákoló versenyek pályáit, a sportteleppel szemközti füves területen a hadi játékok és bemutatók kaptak területet. Ugyancsak itt állították fel a másnapi kerékpáros gyereknap egyik bemutató helyszínét, a nagy ügyességet kívánó trial pályát. Igaz, a kosárparádén a gyerekek vették használatba, mint egyfajta játszóteret (megjegyezzük, az egymásra felrakott betongyűrűk potenciális életveszélyt jelentettek egy esetleges, magasabb pontról való leeséskor).

 

   SB A 117Reggel kilenc órakor már nagyüzem volt az információs sátorban; folyt a nevezések fogadása. A pályákat elfoglalták a bemelegítő csapatok, s a centerpályán is elkezdődtek a VIP meccsek. A szervezés egy jól bevált receptet követett: egyfelől pontos időrend szerint írták ki a versenyeket, mindenki tudta, mikor, hányas pályán játszik. A centerpályán pedig a mérkőzések szüneteiben látványos bemutatók zajlottak. A programban döntő volt a szépség és dinamika együttes jelenléte, még a karatésok cseréptörő mutatványai esetében is. A főszerep azonban a fitness-produkcióké volt.

 

   Persze, nem lehet szó nélkül elmenni a másik látványos sportbemutató mellett, a trampolin-ugrások – több alkalommal mis inkább repülésről beszélhetünk – mellett. Nagy István irányításával a kicsik, köztük két leányzó is, és a már rutinos juniorok bűvölték el a nézőket. Sajnos, a jó idő ellenére sem voltak túl sokan kíváncsiak a kiemelkedő sporteseményre! A nézők gyakorlatilag az éppen nem versenyző csapatok tagjaiból, néhány barátból, hozzátartozókból kerültek ki. Kimondottan a kosarasokra vagy az éppen a centerpályán zajló eseményekre kíváncsi érdeklődők alig jöttek el a Népligetbe ezen a szép délelőttön. Hogy ennek mennyire volt oka a Maglódi úti Merkapt sporttelepen párhuzamosan zajló Nagy Sportágválasztó, bizonyára titok marad.

  

   SB B 252Ahogy befejeződtek az egyes korcsoportok küzdelmei avagy a kerületi diákolimpia versenyei, összesítették a pontokat, s máris szólították a színpadra a győzteseket. Az okleveleket, kupákat, pólókat Kovács Róbert kőbányai polgármester, Hajdu Péter, a Kőbányai Darazsak elnöke, dr. György István főpolgármester-helyettes, Révész Máriusz kerületi-és országgyűlési képviselő adták át, de azok a csapatok is örülhetnek, amelyeknek a KSC úszó nagyságai, Cseh László, Bernek Péter és Pulai Bence adták át a díjakat.

   Örömünkre szolgált, hogy a rendezvény műsorvezetője jó tempóban használta Kovács és Hajdu együttes jelenlétét: meginterjúvolta őket, s így elég sokan megtudhatták, hogy elkezdődött a Zsíros Tiborról elnevezett Kada utcai sportcsarnok építése. A polgármester az új létesítmény szerepét emelte ki Kőbánya sportéletében, Hajdu Péter pedig azzal büszkélkedett, hogy a csarnokban otthont kapó Kőbányai Darazsak aktív részvételével akadémiai besorolást is elnyert Kőbánya kosárlabda sportja. Itt működik majd a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia is!

 

SB A 1091

Az önkornányzati VIP team

 

SB A 1185   Szerkesztőségünk kihasználta a lehetőséget, hogy a fesztivál ideje alatt ingyenesen igénybe vehető elektromos kisautók egyikével – ráadásul egyedüli utasként – a helyszínről a Planetárium előtti végállomáshoz utazzon.

   A verseny hivatalos honlapján ugyan nem jelzik az Eredmények címszó alatt, hogy az ott sorolt csapatok lettek az elsők, de ezt – tekintettel a nagyon sok nevezőre – elfogadhatjuk egyfajta „aranyérmes” listának. A részletek  ITT  érhetők el.

 

   A kőbányai diákolimpia egyes versenyszámait a kosárlabda fesztivál keretében bonyolították le. Ezek eredményei:

 

Csivit – kerületi döntő

l. ÚJHEGY – SIBRIK DSE, 30, 4 pont  (Szűcs Viktória, Haberle Viktória, Nagy Laura,Ferencsik Boglárka, Tóth Vivien, Ványai Henrietta, Sándor Fanni, Benyó Laura, Kerekes Mercédesz, Hollósi Dominka, Szűcs Mercédesz, Gyarmati Henrietta, Tajti Petra, Rumjanceva Anasztázia, Szabó Sára, Al Nabham Jázmin,  Saeidi Shadab, Edző: Kovács Gabriella

2. ll. KADA  DSE, 27.4 pont 

 

SB A 650Strandröplabda, 3 - 4. korcsoport

1. MONTENSI DSE,  2. ÚJHEGY – SIBRIK DSE „B”, 3. KADA  DSE  „A”,  4.  KADA  DSE  „B”,  5. ÚJHEGY – SIBRIK DSE „A”,

 

GYERMEKNAP – MAJÁLIS  FOCI KUPA  III.korcsoport

1. ÚJHEGY – SIBRIK  DSE, 6 pont (Korcsmáros Bence, Nagy Bence, Saeidi Sadab,                  Kisss Gábor, Kern Krisztián, Takács Hunor, Négyesi Sándor, Kern Zoltán, Szokoli Szabolcs) 2. KŐBÁNYÁÉRT EGYESÜLET  2002-es csapata, 4 pont,  3. KŐBÁNYÁÉRT EGYESÜLET 2001-es csapata, 2 pont.

(forrás: Nagy István)

 

Cikkünkhöz képgalériák tartoznak: a kosaras eseményekről  ITT  - a kiegészítő programokról és a diákolimpiai versenyekről pedig  ITT  és  ITT  láthatók képgalériák.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


Lepattan vagy beesik? (szerkesztői észrevételek)

 

Lepattan vagy beesik? Mármint a labda a kosárba. Ez a jelenség akkor fordul elő, ha a labda egy darabig köröz a gyűrűn, aztán …

   A szerkesztői vélemény eme sokszor megeső jelenséggel való felvezetése mondhatni, a stílszerűség okán történik. Nálam a labda lepattant a gyűrűről. De, hogy a sorrendet betartsam, néhány szóval utalni kell a sorozat sajtótájékoztatójára. Itt mind a kosárlabda szövetség, mind a szervezők rendkívül bizakodóan nyilatkoztak a sportág elismeréséről, a három három elleni játék népszerűségéről. Nem ok nélkül, ezt hadd tegyem azonnal hozzá! Ugyanakkor meglepve tapasztaltam, hogy az országos hatókörű sportesemény beharangozóján a kerületi sajtón kívül alig voltak jelen kíváncsi újságírók más médiumoktól. Egy és az egyetlen tévés stáb akkor esett be a terembe, amikor elvileg már régen vége lett volna a sajtótájékoztatónak; szerencséjüket annak köszönhették, hogy jelentős késedelemmel kezdődött el az esemény.

   Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne jutott volna el az érdekeltekhez a hír, hogy indulunk, hogy az első randevú Kőbányán lesz május 25-én. Nem, hiszen szép számmal jöttek és neveztek a versenyzők! Igaz, a közönség már kevésbé. Mint említettem volt az „elektromos iránytaxi” nagyszerű ötlet, ugyanakkor szomorúan állapítom meg, hogy egy ilyen jelentőségű verseny külleme meglehetősen „fapados” volt! A jelző nem tőlem származik, de szívesen veszem át, s „ékeskedem” vele; nagyon jól jellemzi, amit kifogásolok! A látvány, ami igencsak szegényes volt!

 

   Nehezen hihető, hogy rendezvény szponzorainak ne lennének zászlói, napernyői. Mert milyen szép is lett volna, ha a sétányon ívelő pályák mentén a csapatok nem a fűre rakják le, közvetlenül a pályák mellé a sportzsákjaikat, egyéb dolgaikat. 20-25 kis asztal, felettük a napernyők, esetleg néhány pad (akár az a bizonyos összecsukható lábú, sörfesztiválokon használatos pad) vagy szék és máris komfortosabb az elhelyezés, nem beszélve a látványról, s a vele járó a reklámértékről – de ezt a szakmabeliek bizonyára jobban tudják!

   De itt van a játék első számú eszköze is, a pálya! Tényleg nem volt (nincs) némi pénz két-három liter fehér festékre és 1-2 fő közmunkásra, hogy a tavalyi, néhol alig-alig látható felfestést felújítsák a pályaépítéssel egyidejűleg? Mert a palánkok védőburkolatán szépen ott sorakoznak a szponzorok nevei!

 

   Ne higgye senki, hogy kukacoskodni akarok vagy rosszindulatú vagyok! Messze nem így van. Pusztán olyan apróságokat említek, amiktől – feltéve, ha vannak – egy rendezvény külsőségeiben is a prémium kategóriát sugallja! Mert, ugye, a gyűrűn pattogó, köröző labda vagy beesik vagy lepattan… 

 

Oaszvald György