AD-blacklist1

2013
máj.
10

A streetball olimpiai sportággá válna

Írta: Oszvald György

street1 218Május 24-25-én immár 21. alkalommal rendezik meg a már nagy hagyományokkal bíró OTP Junior – adidas Streetball Challenge fesztivál nyitórendezvényét Kőbányán, a Népligetben. A május 10-én megtartott sajtótájékoztatón a szervezők és támogatók mondták el céljaikat, terveiket a 3-3 elleni játékformáról.

 

 

 

Elsőként Szalay Ferenc (képünkön), a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke szólt. Véleménye szerint a kosárlabda sportág fejlődésének záloga az iskolai, a diáksport. Ennek pedig ragyogó megvalósítási formája a hazánkban is már több mint 20 éve jelenlévő streetball, azaz utcai kosárlabda.

– Tavaly a 100 éves kosárlabda ünnepén a profi sport és a profi módon megszervezett szabadidős sport közös megjelenése nagyot lendített a sportág szekerén – elevenítette fel a sikeres rendezvényt.

   sb3x3 046A másik alappillér az utánpótlás nevelése.

– Az utánpótlás nélkül nem létezhetne a sportág – érvelt a fiatalok szerepe mellett.

 

 Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere ezt a gondolatot folytatta:

– A testi-lelki fejlődés alapja a sport, ám ez jóval szélesebb közeget jelent, mint a diáksport. Kőbányán az óvodás kortól kezdve az idősekig mindenki megtalálhatja a korosztályának megfelelő sportolási formát. Ehhez megfelelő létesítmények, köztük a műfüves óvodai mini sportpályák, egyes óvodákban az alagsorban megépített tornaterem, a télen műjégpályaként, nyáron floorball pályaként üzemelő létesítmény, kiváló helyszínek, akár a Sportliget, akár a Népliget, de a Törekvés vívók, a KSC úszói, a KISE labdarúgói és a számtalan amatőr, szabadidősport szakosztály léte bizonyítja, jó helyen van a sportág Kőbányán.

 

A sort Hajdu Péter, a Kőbányai Darazsak kosárlabda egyesület elnöke folytatta. Elmondta, a Kada Mihály Általános Iskola, az önkormányzat, dr. György István főpolgármester-helyettes  és az egyesület közös erőfeszítésével jövőre átadják a részben önkormányzati finanszírozású, részben TAO-forrásokból felépülő Zsíros Tibor tornacsarnokot.

– Ez a korszerű létesítmény a délelőtti órákban az iskolai sportot szolgálja, délutántól kora estig a diáksporté, este 10-ig pedig a kosaras utánpótlás főhadiszállása lesz, egyben a Darazsak otthona is. Mint boldog egyesületi elnök köszönöm meg mindazok támogatását, akik segítségével a korábban csak szép álom 2014 nyarán megvalósul ismertette az elképzeléseket.

 

   sb3x3 025Koncz László (a képen balról, majd Kovács Róbert és Hajdu Péter), a FŐGÁZ vezérigazgatója elmondta, a streetball sporttal három éve találkoztak.

– Az akkor 155 éves cég olyan eseményeket keresett, melyek népszerűek, s rajtuk keresztül könnyebben jutnak el a fogyasztóikhoz. A streetball volt a kiválasztott, kicsit felturbóztuk, s ma ott tartunk, hogy már az ügyfeleinket is hozzuk a tornákra és a kísérő rendezvényekre – mutatta be a támogatás eredetét és fejlődését.

 

   Császári Attila az adidas magyarországi képviselője azt emelte ki, teljesen megváltozott az utóbbi évek szemlélete a sportág irányításában. Ez a nyitottság, sokszínűség a cégét is helyzetbe hozza.

– Büszke vagyok arra, hogy a 21. Streetball fesztivál sokféle versenyt a felszínre hoz, s mi ennek részesei vagyunk. Az első verseny eligazítása után azt láttuk, hogy a gyerekek zuhogó esőben mennek az udvaron felállított palánkok alá, s nem törődve a rossz idővel, már dobálják is a labdát. Nem volt kétséges, hogy jó helyen vagyunk és a siker borítékolva volt – mondta.

 

   Máriás György a B33 verseny szervezője a nemzetközi szövetség elismerését emelte ki.

  –Nem véletlen, hogy résztvevői lettünk a FIBA 3x3 World Tour sorozatnak, s az első négy helyszínünkön a +18 férfi kategória győztese kvalifikálja magát a bukaresti Challenger tornára, melyről Prague Masters tornára lehet továbbjutni – magyarázta. Az OTP Junior – adidas Streetball Challenge az idén kilenc helyszínen örvendezteti meg a sportág szerelmeseit, a rendezvénysorozat a FŐGÁZ Budapest Open versennyel zárul. Itt a 3x3 Euro Tour 2013 Final keretében 9 európai város versenyének győztese küzd a bajnoki címért!

   Elmondta még, hogy cége a MKOSZ-szal szorosan együttműködve hívta életre a B33 torna rendszert, mely keretében tartják meg a Decathlon B33 Tour 2013 kosárlabda fesztivált öt helyszínen; a végállomás Zalaegerszegen lesz.

 

   sb3x3 036A zárszót Kucsera József (képünk), a streetball bizottság társelnöke mondta. Ismertette a sorozat menetrendjét, majd kitért a nemzetközi előretörés okán arra hogy reményeik szerint mint a strandröplabda, a 3-3 ellen játék – ma már játékvezetővel, nemzetközi szabályok szerint játszva – hamarosan az olimpiai sportágak sorába léphet.


 

 

OTP Junior – adidas Streetball Challenge 2013

 

május 25. – Kőbánya, június 1. – Nyíregyháza, június 15. – Paks, június 22. – Oroszlány, június 30. – Békéscsaba, augusztus 3. – Zánka, augusztus 17 – Körmend, szeptember 7. – Kecskemét, szeptember 28. – Budapest, Műjégpálya.


 

fotó: 10kerkult.hu/OGY