AD-blacklist1

2011
okt.
31

Világbajnok a XIX. századból

Írta: Oszvald György

 

VB 001aleadEmléktáblát állított dr. Varga Béla családja az egykori birkózó világbajnoknak, olimpiai bronzérmes sportolónak a Nyitra utca 4. szám alatti ház falán az elmúlt év októberében. Az emléktábla állítás egybeesett Varga Béla 1910-ben szerzett világbajnoki címével, jóllehet a család és a leszármazottak sem gondoltak erre, mikor megszületett az elhatározás.

 

Dr. Varga Béla azonban nemcsak a sportban jeleskedett. Élete hivatása a gyógyítás volt, jó néhány, ma már középkorú betege emlékezhet még a nagyszerű kőbányai orvosra.

   VB 172aTörtént, hogy Taba Istvánt, a 10 év körüli kissrácot tüdőgyulladással kezelték, s az injekciókat ma már nem használatos üvegcséből szívták fel. Az üres darabokkal játszott, az egyik eltört, a tenyere tele lett az apró üvegcserepekkel. – Vérzett a kezem mindenhol, az anyukám nagyon meg volt ijedve. Éppen akkor érkezett meg Varnusz Xavér, aki felajánlotta, hogy levisz a rendelőbe a motorjával. Az Állomás utcai sebészeten dr. Varga Béla volt ügyeletben, s azzal fogadott, hogy nocsak, milyen katona leszel, ha így bőgsz? Megnézte a sebet, és mosolyogva nyugtatott meg, nem súlyos. „De azért biz-ton-sá-gi ok-ból be-kap-csoz-zuk!” – mondta lassan, tagolva, kicsit dörmögősre változtatva hangját. Csipesszel fogta meg a kapcsokat, gyorsan és ügyesen nyomta rá őket a sebre. – Még ma is látszik a helye – mutatja a tenyerét.  

    Varnusz Xavér felségét és Xavér fiát is kezelte Varga doktor, jómaga csak kísérőként volt jelen. Arra figyelt fel, hogy a doktor úr sántított egy kicsit, bottal járt, s mindenkihez nagyon kedves volt, mindenkinek előre köszönt.

   

   VB 000aAz emléktábla avatásakor Varga doktor leánya, dr. Ozsváth Gyuláné, sz. Varga Lilián úgy vélekedett, hogy az ember gyerekkorában a családi beszélgetések alapján felépít egy képet a szüleiről. Megtudja, hogyan lett sportoló, hogyan élte életét itt, Kőbányán, hogyan lett a sebész orvos a Rendelőintézet főorvosa? (balról: a tavalyi   és az idén megkoszorúzott emléktábla)

   „Az ember úgy van ezzel, hogy gyerekkorában a családi beszélgetések alapján felépít egy képet a szüleiről. Mikor idősebb lesz, ezek a képek kicsit megváltoznak. Mert az édesapa olyan világba született, olyan családba született, olyan politikai környezetbe született, melyek árnyalják a felnőtt képzeletét. Megtudja, hogyan élte életét itt, Kőbányán, hogyan lett a sebész orvos a Rendelőintézet főorvosa és hogyan lett sportoló, világbajnok és olimpiai harmadik helyezett. És ahogy végig olvassuk az életét, hogyan került az egyetemre, hogyan került ki orvosként az első Világháborúba, hogyan kapott ott különféle kitüntetéseket, hogyan szerzett 1910-ben világbajnoki címet Bécsben, ami októberben volt és éppen száz éve, hogyan és miért nem tudott az 1912. évi Stockholmban rendezett olimpia után kijutni az 1920-as játékokra az egyébként ereje teljében és csúcsformában lévő többszörös magyar bajnok, hogyan lett az 1936-os olimpián a birkózók vezetője, hogyan lett újra orvos, tanársegéd a Verebélyi klinikán, majd hogyan került a gyűjtőfogházba főorvosnak, akkor kapunk igazi, minden részletre kiterjedő lenyomatot Varga Béláról. Mindezek okán kötelességünk, hogy ezzel a szerény táblával emléket állítsunk életének, munkásságának!

  VB 208a

   Dr. Varga Béla életútjáról unokája, Radanovits Lilla mesélt. „A nagyapám 1888. június 2-án született Kiskunfélegyházán. 1915-ben szerzett orvosi diplomát Budapesten, 1912-21 között a Fővárosi Zita Kórház sebészeti osztályán dolgozik, majd a „Verebély Klinikán” műtőorvos. Kőbányára 1927-ben került, s 1947-ig a Gyűjtőfogház sebész főorvosa volt. Utána 79 éves koráig, 1968-ban történt nyugdíjazásáig, a Kőbányai Egészségház aranydiplomás főorvosa volt. 1969. április 4-én hunyt el.

   Munkája – feleségét és három gyermekét leszámítva – minden másnál előbbre való volt. Saját jegyzetei szerint több mint 130.000 beteget gyógykezelt, melyből 84.000-et operált is. Fiatalon, egy alkalommal olyannyira belefeledkezett a műtétbe, hogy a külföldi versenyére induló járatról majdnem lekésett. Egy másik jellemző történet szerint, amikor 1946-ban koholt vádak alapján Kistarcsára internálták, a Gyűjtőfogházban megfordult egykori politikai foglyok (köztük illegális kommunisták) emberi nagyságát méltató nyilatkozatokban és levelekben álltak ki mellette.

 

   A 10kerkult.hu elhelyezte virágcsokrát az emléktáblán, s ez egyszer akár a táblaavatásra emlékezünk, akár a halottak napjára, mindenképpen a tisztelet vezérelte lapunkat.