AD-blacklist1

2013
jan.
23

Budapest-Bamako: visszaszámlálás indul

Írta: Oszvald György

b2-sajttaj 061-leadA Bamako-rali célja Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban lesz a Maliban dúló harcok miatt. Sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők a Budapest-Bamako Rali 2013 legfontosabb tudnivalóit szerdán délelőtt a Hotel Duna Intercontinental különtermében.

 

 

 

   Látványos és színes kavalkád fogadta a szálloda parkolójában és környékén mind az éppen arra járókat, mind az idei „Afrika-futam” sajtótájékoztatójára igyekvőket. A tarkára festett terepjárók, sőt, egy óriási limó mellett örömmel fedeztük fel a kőbányai csapat, a GoTrabiGo–2013 zebrás Trabantját is. Némi meglepődéssel tapasztaltuk, hogy a négy fős legénységből Kiss Kálmán „Gizmó" hiányzott.

– Némi gondunk támadt a másik autónk motorjával, Kálmán éppen szerel, azt igyekszik megállapítani, vajon kell-e motort cserélnünk az utolsó pillanatban – mondta Radácsi Tivadar, tegyük hozzá, bizakodással a hangjában.

 

   b2-sajttaj 094Az emeleti különterem szűkösnek bizonyult a rendkívüli érdeklődés miatt. A sajtó munkatársai éppen csak, hogy elfértek, a vendégek, a jelenlévő csapatok bizony kiszorultak az előtérbe. Szabó Gál András – alias Villám Géza – főszervező a legfontosabb tudnivalókat sorolta.

– A legfontosabb a rali biztonsága. Maliban, mint ismert, kitört a háború. Erre már tavaly áprilisban gondoltak a szervezők, ezért Bamako megmarad „szellemi célpontnak” és a rali Bissauban ér véget. Az idei útvonal: Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Szenegál, Bissau-Guinea. Az idén 420 induló van, és örömmel nyugtáztuk, hogy a magyarokon kívül a világ minden tájáról, negyven országból érkeztek csapatok. Csak az érdekesség kedvéért: érkeztek indulók Hawaii-ról, a Bermudákról, Ausztráliából, Dél-Afrikából is – újságolta.

– Talán sokan megkapták már a résztvevők közül a magyar külügyminisztérium tájékoztatóját, felhívását, melyben a rali szervezőit arra kérik, halasszák el a rajtot vagy még inkább, töröljék a futamot. Az álláspontunk szerint akár halasztanánk, akár lefújnánk, azzal jóval többet ártanánk és nagyobb veszélyt okoznánk. Ugyanis, ez annyiban más, mint a Dakar vagy bármelyik más nemzetközi maratoni rali, hogy itt az emberek nagy része nem a versenyért, hanem a kalandért, a közös élményért indul. Mindezek mellett még jótékonysági célja is van – magyarázta a Szabó Gál a futam létjogosultságát.

 

b2-sajttaj 025

balról: Welsz Tamás, Balogh Sándor, Szabó Gál András

 

   Ezen a ponton Balogh Sándor, az Afrika-Magyar Egyesület (AUF) elnöke vette át a szót. Elmondta, 24 tonna adományt gyűjtöttek össze a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrenddel közösen, és az „adományok túlnyomó többsége pénzkereseti, megélhetési forrásként szolgálhat majd az afrikai barátainknak.” Az akcióban a rali karitatív partnere az AUF-on kívül a Charity March jótékonysági szervezet is.

 

   Welsz Tamás  Bissau-Guinea kormánymegbízottja kiemelte, hogy a célország kormánya minden eddigitől nagyobb figyelmet fordít a versenyre. Szerdán délután érkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre az afrikai köztársaság külügyi államtitkára és a miniszterelnök főtanácsadója „félhivatalos" látogatásra.

 

   b2-sajttaj 103A sajtótájékoztató után a parkolóban álló autók mellett megtörtént a fotózás, s interjúk készítésére is volt lehetőség. A 10kerkult.hu értelemszerűen a GoTrabiGo csapatot kérdezte.

– Izgulnak?

– Talán már egy kicsit igen, egy kis gyomorgörcs, éjjelente nem alvás vagy kevés alvás – válaszolta Ádám. Tivadar reménykedett, hogy mire haza érnek a sajtótájékoztatóról, kiderül, mi okozta a motorhibát és mit kell még tenni ez ügyben holnap.

Tímeától (képünkön) a pakolás, csomagolás állásáról érdeklődtünk.

– A fiúknak odaadtam a listát, minden megvan és folyamatosan csomagolunk. De, hát még sehol sem tartunk. Állnak a cuccok a szoba  sarkában, válogatunk, mit hová tegyünk…

 

   A rajt pénteken, január 25-én délután kettőkor lesz a Budapesti Kongresszusi Központ parkolójából. A versenyzőknek egy esti-éjszakai magyarországi különpróbát kell teljesíteni, ami a hóhelyzet okán elég érdekesnek ígérkezik. (Javasoltuk a hólánc használatát!) Szlovéniában lesznek még hasonló off-road speciál etapok, s ezek után kell eljutni Genovába, ahonnan a szombaton este induló kompot kell elérni!

   b2-sajttaj 068

A (hiányos) GoTrabiGo - 2013 csapat a sajtótájékoztató színhelyén

 

   Hasonló érdekes és új esemény egy speciális jóga-légzés gyakorlat az indulás előtt, ami vélhetően hasznos lesz a versenyzőknek, leküzdendő a rajt izgalmait.

 

A GoTrabiGo – 2013 kőbányai csapat pénteken reggel 9 órakor a polgármesteri hivatal előtti parkolóban látványrajtot szervez mindazoknak, akiknek nem lesz lehetősége a délutáni hivatalos rajtra kilátogatni.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT  

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY