AD-blacklist1

2023
jún.
27

Kőbányai nemzetiségek amatőr labdarúgó tornája

Írta: Oszvald György

foci2 leadA Kőbányai Szerb Önkormányzat szervezésében immár 6. alkalommal rendezték meg a kispályás amatőr nemzetiségi focikupát, Szabó Bogdán elnök álmát. A korábbi, Ihász utcai helyszínt ez évben a Kocsis Sándor sportközpont műfüves pályája váltotta föl. A kupáért kilenc csapat küzdött, a tornát Radványi Gábor alpolgármester és Arató Gergely, Kőbánya országgyűlési képviselője nyitották meg.

  

   Van valami különös varázsa a kispályás focinak. Főleg akkor, ha amatőr kupameccsekről van szó. Vérre menő küzdelem, kemény belemenések, majd némi perlekedés után mosolygós kéznyújtás, a másik felsegítése, a gólszerző önfeledt öröme, a társak hátba veregetése, a bíró határozott döntései… Hát igen, ennek lehettem szemtanúja, miközben igyekeztem a legjobb, legizgalmasabb pillanatokat megörökíteni.

 

foci1

  A megnyitó résztvevői, balról: Leél-Őssy Ádám, Kovács Brankó játékvezetők, Radványi Gábor, Jógáné Szabados Henrietta nemzetiségi referens, Arató Gergely

 

   A június 11-ei rendezvény különleges volt, mert eredendően hét csapat versenyzett a kupáért, ám három nemzetiség (bolgár, lengyel, szerb) létszáma lehetővé tette, hogy második csapatot is indítsanak, így kilenc fős lett a mezőny. Kovács Brankó játékvezető rugalmasan oldotta meg a szaporodást, a csapatkapitányokkal.

 

alnyomat2 

   Két csoport alakult, az ,A’ csoportban a Lengyel fehér, Bolgár Stoichkov, Szerb Nikola Tesla, Roma, Ukrán csapatok, míg a ,B’ csoportban a Lengyel II, Bolgár Old Boys, Szerb piros, Görög csapatok szerepeltek. A körmeccsek után kialakult a csoportok sorrendje, egyben az is eldőlt, hogy kik játszanak a helyezésekért, és melyik csapat jutott az elődöntőbe. Sajnálatos, hogy a csoportmeccseken a Roma csapat nem állt ki a Bolgár ellen, így eleve csak a 9. lehetett. Megjegyzem, a Szerb Nikolát magabiztosan verték meg 1:0-ra, de a másik két meccsük már vereséggel végződött…

 

foci3

 

   Jóllehet, dél körül eleredt az eső, szerencsére nem valami özönvíz szólt közbe, így egy rövid kényszerszünet után folytatódtak a meccsek. A döntőre már újra kisütött a napocska, segítve a focisták izzadását.

   A kupát az Ukrán csapat nyerte meg, igen meggyőző játékkal, egy nagyon izgalmas összecsapáson. A döntőben az első pár percben zsinórban rágtak három gólt a görögöknek, de Hellasz fiai nem sokkal a meccs vége előtt 3:3-ra alakították az eredményt. Leél-Őssy Ádám játékvezető már a sípot emelte, hogy lefújja mecset, ám az utolsó pillanatokban az ukrán csatár egy figyelmetlenséget kihasználva berakta a kupagyőzelmet jelentő 4. gólt.

  

foci UKR1st

  A kupagyőztes Ukrán csapat

 

   A meccsekről és az eredményhirdetésről készült fotók IDE kattintva tekinthetők meg, a részletes eredménylista ITT található (összeállította Kovács Brankó)

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY