AD-blacklist1

2021
szep.
08

A Nagy Sportág- és Hangszerválasztó elé

Írta: Oszvald György

nsv logoIllusztris környezetben, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai székhelyén, a Dunán lehorgonyzott Stopper Rendezvényhajón tartották meg a Nagy Sportágválasztó előtti sajtótájákoztatót. A vendégek között olimpiai és paralimpiai érmesek, résztvevők is helyet foglaltak.

 

Hadd kezdjem a tudósítást a sajtótájékoztató végén elhangzott egyik kérdésre adott válasszal! Hiszem, hogy az egészséges életmód, a megfelelő testsúly, s az ezzel járó megjelenés nem csak a sportolók kiváltsága, így örömmel adom közre dr. Kiss Gergely (kép) válaszát.

 

  NSV sajttaj 036Valóban, a sportág- és hangszerválasztó mellett létezik egy életmódválasztó programunk is.

 

   A Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. és az Ötpróba csapata pályázatot hirdetett azok számára, akik most határozták el, hogy változtatni szeretnének életvitelükön. 12 szerencsés kiválasztott – 8 hölgy és 4 úr – kapott lehetőséget arra, hogy szakmai csapatunk támogatásával és irányításával a változás útjára léphessen.

 

   A program már zajlik, 2021. június 1-jén indult és 2022. május 31-ig tart. Az ország minden területéről érkeztek elszánt jelentkezők. Olyan túlsúlyos embereket kerestünk, akiknek nehézséget okozott eddig a fogyás, életmódváltás.

 

   Nem titkolt célunk, hogy ezekből a személyekből aktív szabadidő sportolókat faragjunk.

 

 

A sajtótájékoztató vendégei

 NSV sajttaj 063

  Az asztal mögött – balról jobbra – Novák Anikó zeneszerző, népzene kutató, Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes kardvívó (2021. Tokió), Berecz Zsombor olimpia ezüstérmes vitorlázó (2021. Tokió), dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, BBU Nonprofit Kft. kommunikációs igazgató, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Pap Bianka paralimpiai aranyérmes úszó (2021. Tokió) foglaltak helyet.

 

  A rendezvény moderátora elsőként dr. Kiss Gergelyt kérte, hogy ismertesse a szeptember 10-11-ei sportágválasztó legfontosabb jellemzőit, túl azon, hogy a pánteki nap az iskolásoké, szomabton pedig a családokat várják a szervezők.

 

  NSV sajttaj 138Dr. Kiss Gergely személyes infókkal indított, köztük egy tavalyi betegség leküzdésével, mely időszak alatt nem is tudott volna a szokásos gyakorlata szerint sportolni, szólt az Ötpróba program szervezéséről, majd elmondta, nagyon örül annak, hogy végre, a koronaívrus járvány enyhülése lehetővé tette a sportágválasztó, s vele együtt a hangszerválasztó megrendezését.

 

  A kétnapos eseményen kevéssel több, mint 100 sportág és 20 hangszer próbálható ki. A Nagy Sportágválasztó továbbra is hangsúlyozottan ingyenes rendezvény, s a sporotágakba való belekóstoláson kívül élménytadó rendezvény is. „Örömünkre szolgál, hogy ha valalki az itt szerzett benyomások hatására komolyan elkezd egy neki tetsző sportágat, de ha bárki legyen is az, ha csak a saját egészsége érdekében fog sportolni, elmondhatom, hogy elértük a célunkat.ˮ – mondta.

 

  Dr. Kiss Gergely jelezte azt is, hogy ezúttal is számos olimpiai, világ-ás Európa-bajnok sportoló fog ellátogatni mindkét napon, s ki ne akarna a legjobbakkal találkozni? Annál is inkább, mert a tanévkezdés utáni második hétvége lehetővé teszi, hogy mind az iskolák, mind a családok kiemelten kezeljék a rendezvényt. Kiemelte, hogy bár a Nagy Sportágválasztó szabadtéri rendezvény, de nem árt az óvatosság, a védettségi igazolvány – a Covid sajnos nem ellenfél, hanem ellenség.

  NSV sajttaj 156

  A sajtótájékoztató helyszíne, a Stopper redndezvényhajó

 

 

   Az már biztos, hogy dr. Kiss Gergely, Storcz Botond, Késely Ajna, Kovács Sarolta, Karakas Hedvig, Tóth Krisztián, Hárspataki Gábor, Siklósi Gergely, Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor ott lesznek a sportőgválasztón, s velük már biztosan lehet majd találkozni szeptember 10-11-én. Szólt arról is, hogy Kábányán, a Maglódi úti Merkapt sportközpontban felújították, bővítették a vizes helyszínt.

 

  Újdonság, hogy szeptember 11-én újra ingyenes sportantropometriai mérés lehetőségét kínálja a Nagy Sportágválasztó a látogatóknak. A 7 éves kortól elvégezhető mérés meg tudja állapítani, hogy milyen sportágtípusok illenek leginkább a testfelépítéséhez, illetve, hogy milyen magas lesz a gyermek felnőtt korára.

 

Figyelem! A szeptemberi Budapesti Nagy Sportágválasztóra történő regisztráció szükséges, de nem elégséges feltétel, a vizsgálatra is regisztrálni kell!

 

  A vizsgálati regisztráláshoz KATT IDE.

 

  Az egyéni részvételi regisztráláshoz IDE kattintson.

 

  Az intézményi regisztráláshoz IDE kattintson.

 

  NSV sajttaj 151A sajtótájákoztató színfoltja volt, hogy a vendégek elmondták, mi motiválta őket a jelenlegi sportáguk kiválasztására, a tokiói olimpián és paralimpián résztvettek megemlítettek néhány emlékezetes pillanatot is.

 

   Például Storcz Botondnak adódott a sportágválasztás, hiszen a Duna meleltt nőtt fel, naponta látta a vízen kajakozó sportolókat, de Pap Biankánál (kép) egészen más volt az ok: születési rendellenesség miatt izomhiányos volt a lába, majd lábtörést is szenvedett. Azt mondták neki, ha meg akar gyógyulni, ússzon.

 

   Berecz Zsombor számára horgászattal kezdődött a sportolás, majd 12 évesen egy vitorlás táborban vett részt; a sportág pedig „szerelem volt első látásraˮ. Gémesi Csanád esete pedig tipikus családi hagyomány: egyszerűen becsöppent a vívóterembe, s édesapja „mesterségétˮ folytatta.

 

 

  NSV sajttaj 129A hangszerválasztóval kapcsolatban Novák Anikó (kép)  elmondta, hogy a zene és a testedzés egymás kiegészítői, ez évben már harmadik alkalommal lehet ismerkedni a hangszerekkel. A mgnyitón a Duna Szimfonikus Zenekar szerepel, s csábítja majd a gyerekeket. Az a cél, hogy „a gyerekek, a család ne intézményi keretekben gondolkodjanak a hangszertanulásról, hanem legyen ez a szabadidő hasznos eltzöltése, legyen élmény, feltöltődés és az életmód része. Ehhez több zeneiskola, köztük a kezdetek óta partner Molnár Antal Zeneiskola, nem utolsó sorban a zenakar is segítséget nyújt.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY