AD-blacklist1

2020
okt.
05

Futatízker – már használható újhegyi futókör

Írta: szerk-OGY

Sl 2 leadÁtadták a kőbányai sportligetben Kőbánya második futókörének, az Újhegyen létesült rekortán borítású futópálya 2. ütemben megvalósult szakaszát. Az avatófutással egybekötött eseményre október 2-án, a koradélutáni órákban került sor.

 

 

Őszintén szólva, újságírót nemigen érhet nagyobb csalódás, minthogy rajta kívül álló okok miatt lemaradjon egy jeles eseményről. Márpedig velem ez történt.

   Az első ütem átadásakor, még júliusban, a Covid-19 vírus okozta vesebajommal küzdöttem a kórházban. Most egy, a kezelésemnél alkalmazott terápiával is összefüggő mellékhatás kivizsgálása miatt voltam reumatológusnál. A várakozás nagyon elhúzódott, így déli 12 órakor már egyértelmű volt, hogy a részvételem meghiúsul. C’est la vie – mondják a franciák, én meg szomorúan lemondtam az egyébként regisztrált részvételemet.

   Sl 2 650

  Átadás utáni pillanatok. Balról: Somlyódy Csaba, Révész Máriusz, Makai Viktória ultrafutó, Radványi Gábor, Szemán Róbert

 

   Azért szeretném azt is megjegyezni, hogy igaz a magyar közmondás, miszerint „minden rosszban van valami jó”. Somorai László sietett segítségemre, s felajánlotta, hogy használjam az átadáson készült rövid videót, mind képek kimásolásával, mind az avatásban résztvevők megszólalásainak közreadásával. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!

  

   A Sportligetben létesült futókörről az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda ez év júliusában így fogalmazott:

 

„A kőbányai Sportliget teljes megújítása keretében elsőként a streetball, teqball, lábtenisz, műfüves foci és kosárlabda pályákat építette meg a Kőbányai Önkormányzat 2019-ben. A járványhelyzet ellenére a kerület az idén is a terveknek megfelelően folytatta a fejlesztést, az Országos Futópálya-építési Program keretében saját forrásból és állami támogatással építette meg az 1000 méter hosszú, 1,3 méter széles korszerű, rekortán burkolatú futókört.”

   

Sl 2 5

  balról: Révész Máriusz, Somlyódy Csaba, Szemán Róbert, Radványi Gábor

 

  Az avatáson Révész Máriusz kormánybiztos, Rdványi Gábor és Somlyódy Csaba alpolgármesterek és Szemán Róbert, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SzEOSz) alelnöke mondtak rövid beszédet.

 

   Révész Máriusz ismertette, hogy irodája egy futókör építő programot hívott életre. „Felkértem a SzEOSz-t, hogy bonyolítsák le. Tizenhét futókörre adtuk meg a támogatást, s hatott már átadtunk, tegnap Kaposváron és Székesfehérváron adtuk át a futóköröket.” – újságolta el a kormánybiztos a legfrissebb híreket.

   Kiemelte, hogy Kőbánya egy nagyon sportos kerület, jelenleg is épül, vagy tervbe van véve több sportlétesítmény. „Ez fontos, mert így hozzá tudunk járulni, hogy az emberek kiegyensúlyozottabban, mentálisan jobb állapotban éljenek. E tekintetben a Kőbányai Önkormányzat számíthat a kormány támogatására.” – mondta.

 

   Szemán Róbert azt hangsúlyozta, hogy „a futás nemcsak egy sport, hanem egy életforma.” – Hozzá tette, ha ez berögződik, s rendszerré válik, az élet egyéb területein is segít. Példaként említette a stresszoldást, a munkahelyi kiegyensúlyozottságot, a betegségek megelőzését. „Nem az eltöltött évek számítanak, hanem azok minősége, azaz, hogyan töltjük el az életünket.” – osztotta meg gondolatait a futásról.

 

   Somlyódy Csaba azt emelte ki az avatón, hogy a futópálya köré nyolc kamerát szereltek fel, melyek a futók biztonságát hivatottak biztosítani. A megfelelő fényviszonyokról pedig a pálya mellé telepített 151 lámpaoszlop gondoskodik. „Szeretném elmondani, hogy a 151 oszlop közül még jónéhánynak keressük a helyét, tekintettel arra, hogy a futókör beruházásnak még több fázisa is lesz, és szeretnénk elkerülni a felesleges munkálatokat.” – mondta Somlyódy.

 

   Radványi Gábor azzal indított, hogy „minden lehetőséget kihasználunk, hogy Kőbánya fejlődjön. Mindenféle szervezettel együtt kívánunk működni, hiszen, ha Kőbányára tudunk hozni forrásokat, az a kőbányai lakosság komfortérzetét, egészségét növeli, ezirányú elképzeléseit elégíti ki.” Azt kívánta zárszóként, hogy mindenki a lehetőségeihez mérve használja ki a futókör adottságait.

  

Sl 2 2

  Nagy István rajtoltatja az avatókör első futóit

 

   Az avatókör startjára Nagy István, a Kocsis Sándor Sportközpont (KSSK) korábbi igazgatója emelte és sütötte el a rajtpisztolyt. A jelre először az átadást végzők rajtoltak el, néhány sportközpontos dolgozó kíséretében. Később a KSSK szinte összes munkatársa, sőt szépszámú alkalmi futó is csatlakozott hozzájuk. Az első métereken meglehetősen sok szurkoló tapsolt a futóknak.

 

Sl 2 7

  

Sl 2 6

 

   Mivel a tudósítás elején a betegségemre hivatkoztam, hadd tegyem ezt meg a tudósítás végén is. Talán furcsa, de a kényszerű itthonlét kicsivel több időt enged egy adott témában böngészni, háttéranyagot keresni. Így történt ez most is, és lám, mit találtam!

 

   „tandf" írja a futanet.hu oldalon az Újhegyi Sportligetről, feltehetően egy korábbi állapotot alapul véve.

 

   „A kedvenc futóterepem elsősorban praktikus okokból vált kedvencé, mert majdnem bemelegítésnyire és levezetésnyire található a lakóhelyemtől. (…) Nekem egyáltalán nem unalmas itt köröznöm, bár néha vannak „mazochista" hajlamaim és egy 400 m-es atlétikai pályán is képes vagyok 30-45 kört megtenni, ha olyan a hangulatom…

   Helyszín város/városrész): Budapest/Újhegy (X. kerület).
   Kiindulási és végpont (rajt-cél): Újhegyi Sportliget (az Újhegyi uszoda mögött)

   Egyéb: Az általam futott kör aszfalton, úttesten/részben járdán vezet. Forgalom alig, így egyáltalán nem veszélyes. A park miatt csendes és teljesen zöldövezeti. Egyetlen forgalmasabb rész az Újhegyi út (ez a járdás szakasz). Általában reggel, hajnalban futok, már megvannak az ARCOK, akik velem együtt róják a köröket. Hétvégén többen. A meredekebb lejtő kiválóan alkalmas dombedzésre. A "pálya" végig kivilágított, így sötétben is jól futható. Télen letakarítják a havat, ezért egy-két napon belül, akár száraz felületen lehet edzeni.

   Ajánlom mindenkinek, aki arra lakik. A sportliget kiválóan alkalmas egy családi nap eltöltésére.”

 

   A teljes cikk ITT olvasható.