AD-blacklist1

2020
szep.
15

Séta – egy kicsit másként

Írta: Oszvald György

Nordic walk 082leadNyugdíjasok vettek részt egy nordic walking órán a Harmat Nyugdíjas Klubok rendezésében az Óhegy parkban, szeptember 3-án. Az intenzív testmozgás apropója az Európai Sporthét volt. A foglalkozást, majd a gyaloglást Bozsik Anna olimpikon vezette.

 

 

A különleges foglalkozásra Mester Lászlóné Piroska, a MASZSZ és a Harmat Nyugdíjas Klubok vezetője hívta meg Bozsik Annát. Nem véletlenül, hiszen egy alapos testmozgásra, ugyanakkor a botos sétával kapcsolatos hibák kijavításra a legjobb oktatót választotta.

 

  
   Nordic walk 098„A sífutás és a nordic walking oktatásának szenvedélyes szeretetén túl testnevelő tanári és sífutó szakedzői diplomáim, húsz éves versenyzői, valamint az immár tíz éves sífutó és nordic walking oktatói tapasztalatom a biztosítéka a magas színvonalú oktatásnak.” – írja bemutatkozó anyagában Bozsik Anna (képünk).

 

   A gyülekező a Csősztorony előtt volt, s amikor Anna megérkezett, azonnal kiszúrt két „apróságot”. Az egyik a gyalogláshoz használt botok típusa, a másik a kézen való rögzítése.

   Megállapította, hogy az egyik bot kimondottan a gyaloglásra szolgál, s ennek megfelelően van kiképezve a rögzítése is, a másik pedig a túrabot.

   „Nem mindegy, hogy melyiket használom erre vagy arra a célra, bár nem vitatom, hogy vannak, akiknek testalkata, mozgása miatt például a túrabot kényelmesebb, mint a nordic walking céljára szolgáló bot.” – magyarázta, s azonnal be is mutatta a gyakorlatban, mire is gondolt.

 

 

   Nordic walk 144A nordic walking botnak kicsit keskenyebb, karcsúbb a markolata, mint a túrabotnak, ráadásul szépen rásimul a csuklóra, míg a túra változatnál ez a rész másként van megoldva.

   Anna elmondta azt is, hogy míg a túrabotot támaszkodásra használjuk, a nordic walking bot a gyaloglás lendületét hivatott segíteni.

 

   Az elmélet után a lelkes csoport összeállt egy csoportképre, majd a fotó után a park Dér utcai részén, a füves terepre helyezte át a székhelyét. Akinek szüksége volt rá, választhatott Anna bőséges botkollekciójából.

   Nordic walk 122

 

   A résztvevők először a fák árnyékában egy félkörben helyezkedtek el. Így mindenki láthatta azt a látványos bemutatót, ahogyan Anna elmagyarázta a helyes testtartást, a gyaloglás dinamikáját, a bot kezelését a séta közben. Természetesen, a bemutató próbája a gyakorlás volt; ezt egy 30 méteres távon, oda-vissza többször is megismételték.

 

Nordic walk 305

 

   A nyugdíjasok – meglepő módon – lelkesen és hatalmas energiával, figyelemmel követték az utasításokat. Egy rövid pihenő alkalmával felfigyeltem egy beszélgetésre, melynek néhány mondata felkeltette a figyelmemet. S nem csak az elhangzottak voltak érdekesek, hanem az is, hogy az egyik hölgy, a Kőbányán élő Fűri Andrea (képünk), nem a szépkorúak korosztályába tartozott.

 

   Nordic walk 260Ki hívta fel a figyelmét erre az akcióra?

   – Mindenképpen szerettem volna már valamilyen mozgást aktívabban művelni, mert irodában dolgozom, ülőmunkát végzek. S mikor megláttam a facebookon ezt az eseményt, azonnal döntöttem, hogy ez lesz a nekem való.

   – Miért éppen ezt választotta, hiszen számtalan más sportág kínálja a tömegsport lehetőséget?

   – Erre nincs konkrét válasz, megérzés, véletlen választás volt.

   – Bejött a döntése? Hogyan értékeli az közel fél órás tanulást, gyakorlást?

   – Szimpatikusak a lányok, segítőkészek, s jól érzem magam. Biztató a próbálkozásom.

   – Mikor és hogyan választott botot, ha a döntése eléggé ad hoc módon történt?

   – Saját botom van, ma ugye csütörtök van, én meg az előző héten szombaton vettem meg a botokat, mint mondtam, valamilyen lazább mozgásra vágytam. Éppen ezért jött kapóra ez az esemény. Látja, vannak véletlenek.

 

   A gyakorlás után természetesen egy rövidebb séta következett. Elkészült az utolsó fotó is, és közben az a szállóige jutott eszembe: Ez jó mulatság, férfi munka volt – holott a résztvevők többségét a hölgyek alkották.

 

*

 

   Bozsik Anna hároméves kora óta síel, sífutóversenyzői pályafutását 1978-ban, a BKV Előre sífutó szakosztályában kezdte, majd az 1998-as Naganoi olimpiát követően fejezte be. Három olimpián, négy biatlon, illetve két sífutó világbajnokságon vett részt. 1991-től 1998-ig szinte valamennyi biatlon világkupán képviselte Magyarországot. Közel ötven országos bajnoki aranyat nyerte pályafutása húsz éve alatt sífutásban, biatlonban és sírollerben. Aktív és sikeres pályafutása végén döntött úgy, hogy a versenysport után a tömegsporttal kíván foglalkozni: 2000-ben indította útjára a Bozsik Sífutóiskolát.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY