AD-blacklist1

2020
aug.
31

A 30. születésnapját ünnepelte a Kőbányai Sportszövetség

Írta: Oszvald György

Sportszovetseg 30ys 037leadFennállásának 30. évfordulóját ünnepeli az idén az 54 kőbányai tagszervezetet égisze alatt tudható Kőbányai Sportszövetség. A nyilvános megemlékezést az augusztus 15-én, a Népligetben rendezett Streetball Challenge Hungary 2020 fesztivál keretében tartották meg.

 

 

 

Mielőtt néhány mondatban beszámolnék a Kőbányai Sportszövetség 30 éves születésnapjáról, röviden szólnom kell a március 16-án megtartott éves közgyűlésükről is.

 

   potos 30ys kozgyAz 54 kőbányai tagszervezet elnökei közül 33 fő tett eleget a szövetség meghívásának. A határozatképes közgyűlés elfogadta az Elnökség szakmai tájékoztatását, a Számviteli Beszámolót és a Felügyelő Bizottság beszámolóját a 2019. évről.

 

   Sajnos, a megívott vendégek elmaradtak, de írásban megküldött hozzászólásaikban biztosították a Kőbányai Sportszövetséggel történő jövőbeni együttműködés folytatását a Honvédelmi Sportszövetség, az MTTOSZ, és a Budapesti Sportszövetségek Uniója képviselői – írta Potos Ilona (képünkön jobbra) a szövetség honlapján.

 

   A hivatalos rész után a 30 éves évfordulóra megjelentetni kívánt jubileumi kiadvány elkészítésének metodikáját tárgyalták meg a résztvevők és egy interaktív kiállítás terve is felmerült a téma kapcsán.

   A kiadvány nyomdai költségének a finanszírozását Kőbányai Önkormányzat ajánlotta fel.

 

   A Kőbányai Sportszövetség a nyilvános ünnepséget a Streetball fesztivál központi színpadján tartotta meg. Senki se gondoljon valami hatalmas protokoll bulira, a történet egészen másról szólt.

 

Sportszovetseg 30ys 051

  balról: Kovács Róbert, dr. Mátrai Gábor, Hajdu Péter, Radványi Gábor, Németh József, Révész Máriusz, Potos Ilona

 

   Első körben az önkormányzati vezetők, s a 30 évvel ezelőtti alapításban közreműködők méltatták a sportszövetség tevékenységét.

 

   Sportszovetseg 30ys 024Német József, az MTTOSZ alelnöke, a BKV TTE elnöke (képünk) a vendégek közül elsőkéntköszöntötte a jubiláló sportszövetséget. Mindenekelőtt kiemelte, hogy Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnökét kiemelkedő honvédelmi és sport tevékenysége elismeréseként dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke Arany Fokozatú Elismerő Oklevél kitüntetésben részesítette tavaly decemberben. 

 

   Révész Máriusz arra emlékezett, hogy 1990-ben választottak először szabadon önkormányzatokat, s Kőbányán az első döntések között szerepelt a sportszövetség megalakítása. „Azt kell mondjam, ez egy jó döntés volt: a kezdetektől együtt dolgoztunk a különböző sportegyesületekkel, akik, hogy az érdekeiket képviselni tudják, a sportszövetségbe tömörültek. Potos Ilona 1996-baen érkezett közénk, s azonnal munkához látott, rengeteget dolgozott, segített az egyesületeknek, pályázati forrásokat derített fel, s menedzselt sikerrel. Ez a fajta együttműködés valójában végig kísérte a pályámat.” – idézte a múltat a jelenleg az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

 

   Radványi Gábor Kőbánya sportért felelős alpolgármestere elmondta, hogy 2004 óta figyeli a kerület sportéletét. Az eltelt 16 év alatt arról győződött meg, hogy Kőbánya – más területek mellett – a sportéletben is nagyon színes. „Biztos vagyok abban, hogy az utánpótlás nevelésben a főváros első három legjobbja között szerepel. A Kőbányai Sportszövetség egyesületei között sok foglalkozik a fiatalokkal, s ez garancia lehet a következő 30 évre is. – mondta az alpolgármester.

 

   Hajdu Péter 1990-ben alapító elnökségi tag volt az akkori sportszövetségben, az Orion Rádió és Televízió Gyár Sportegyesülete elnökeként. A létrehozók közül kiemelte az akkori polgármestert, György Istvánt, Révész Máriuszt, a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság elnökét, Zsigmond Lászlót, aki első elnöke volt a sportszövetségnek és Hargitai Lászlót, szintén alapító elnökségi tag, később a Kőbányai Sport Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az eltelt évek alatt a szövetség tevékenysége folyamatosan fejlődött, és „meggyőződésem, ha nem alakul meg ez a szervezet, ha nem indul el egy nagyon pozitív folyamat, ma nem beszélhetnénk arról, hogy Kőbánya a főváros legsportosabb kerülete.” – hangsúlyozta.

 

   Dr. Mátrai Gábor, a Közművelődési Bizottság elnöke a kedvenc mondatával köszöntötte az ünnepeltet. „A sport megtanít becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni.” (Hamingway) Aláhúzta, hogy Kőbánya sokat tett a sportért, az egészséges éltmódért, a fejlődésért. „Úgy gondolom, hogy a sport területén Potos Ilona kiemelkedő tevékenységet végzett és fog végezni a jövőben is, együttműködve más sportszövetségekkel és a tag egyesületekkel.” – mondta. Végezetül − újhegyi önkormányzati képviselőként − kifejezte reményét, hogy a Sportliget fejlesztése, fejlődése folytatódik, és sok szép sporteseménynek biztosít helyszínt.

 

   Kovács Róbert önkormányzati képviselő, sportért felelős tanácsnok a kőbányai futókörök okán ajánlotta Révész Máriusz figyelmébe, hogy milyen lehetőségei lennének a Népligetbe egy 3,7 km-es futókör megvalósításának.

 

   A Kőbányai Sportszövetség több egyesületének vezetője (Nagy Gyöngyi elnök, Big-Bem Táncsport Egyesület, aki a Bem Kupa táncversenyek okán színpadra hívta a Bem József Általános Iskola igazgatóját, Gál Juditot is; Fata Anita elnök, Gracia Fair SE; Kovács Tamás elnök, Kőbányai Természetbarát Szakbizottság; Árkovics Linda, Aqua sinkronúszó SE vezető edző; Szalay Szalay Gábor elnök, Sasok Taekwon-do Egyesület; dr. Körmendy György elnök, Lombik Technikai SE; Bogdán Attila, az EGIS SE képviseletében; vendégek voltak a színpadon továbbá Nagy Attila, az önkormányzat sportreferense, a Kocsis Sándor Sportközpont vezetője, Nagy István és munkatársai) lépett a színpadra, s néhány kedves szóval gratuláltak a jubiláló szervezetnek, Potos Ilona elnöknek, s mindannyian további sikereket kívántak.

   A sort maga az elnök, Potos Ilona zárta. Elsőként köszönetet mondott mindazoknak, akik a szövetség megalakulásánál, majd első lépéseinél bábáskodtak. „De köszönetemet fejezem aki azoknak is, akik most segítik a munkánkat, a soha el nem avuló szlogenünk szerint: Sportoljunk járóképes kortól járóképes korig!. A szövetség munkáját e jelmondat szellemében szeretnénk tovább vinni” – mondta a jubiláló szövetség elnöke.

   

Sportszovetseg 30ys 103

  Vendégek és egyesületi vezetők tablója az ajándékok átadása után

 

   A visszaemlékezések után az önkéntes segítők egy új dizájnt tartalmazó ajándékkal (mez, sapka) lepték meg a résztvevőket. Természetesen, az ünnepség, a születésnap nem létezhet torta nélkül, s nem volt ez másként itt sem. A hatalmas, egyébként az új logóval díszített, több apró tortából álló ínyencséget a sportszövetség önkéntesei kiporciózták, s kínálták a vendégeket.

   Sportszovetseg 30ys 432

 

   Itt jegyzem meg, hogy az egyes eredményhirdetések között a Sportszövetség egyesületei (Big-Bem Táncsport Sportegyesület – versenytáncok, Grácia Fair Sportegyesület – ritmikus gimnasztika, Biofit SE - fitness, Sasok SE – Taekwon-do (képünk), Marcipán SE - fitness,) tartottak látványos bemutatókat a színpadon és a színpad előtti pályán, s értelemszerűen nekik is jutott a finom tortából.

 

 

   És, hogy egy születésnap ne múljon el slusszpoén nélkül, arról a Fortuna SE senior sportolói – felkészítő sporttársak: Rubay Gabriella, Verbai Katalin – zumba produkciója gondoskodott.  

   (Sajnos, az egészségügyi állapotom miatt több eseményt, így a zumba-produkciót és a ground golf verseny eredményhirdetését már nem állt módomban megvárni. – kiemelés tőlem, OGY.)

 

  A 30 éves jubileum tiszteletére hirdette meg a Kőbányai Sportszövetség az I. Ground Golf Kőbánya Kupát.

 

Az eredmények:

 

Sportszovetseg 30ys 127Női egyéni:

   1. Nagy Kovács Mária; 2. Demeter Mária; 3. Togmid Tseerndulam

 

Férfi egyéni:

   1. Demeter Ádám; 2. Szűcs Ádám; 3. Schiller Edvin

 

Csapat:

   1. Szerencse csapat; 2. Lököttek csapata; 3. Golyósok csapata

 

Aranylabda különdíjat adott át Somlyódy Csaba alpolgármester Togmid Tserendulam – Ground Golf SE elnöke – részére a magyar ground golf sportág magyarországi népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenységéért.

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik ITT

   Fotó: a szövetség web oldala; 10kerkult.hu/OGY