AD-blacklist1

2018
máj.
11

Sportolás egyenlő esélyekkel

Írta: Oszvald György

Eselyegyenlosegi nap 451leadA Mozdulj Kőbánya! pontgyűjtő események sorában rendezte meg az Esélyegyenlőség Napja programot a Kocsis Sándor Sportközpont május 5-én. Az akció jelentőségét Kőbánya paralimpikon vívói, Hajmási Éva és Osváth Richárd személyes jelenléte fémjelezte.

 

 

Bár a rendezvényen való részvételre szóló felhívás minden kőbányait várt, akik már tagjai a pontgyűjtők táborának, de valójában meglehetősen szerény számban voltak jelen. Pedig…

 

   Nos, egy rövidke protokoll után – merthogy a nagyságok gazdagítsák az élményt – maga Szekeres Pál szociális ügyekért felelős miniszteri biztos, a rendezvény fővédnöke, maga is paralimpikon nyitotta meg a napot.

   Eselyegyenlosegi nap 095

  balról: Osváth Richárd, Hajmási Éva, Szekeres Pál, Nagy István

 

   Maga mellé szólította a két mozgássérült vívót, a paralimpiai ezüstérmes Hajmási Évát és Osváth Richárdot, 2017-ben az Év paralimpiai sportolói címet elnyert sportolókat.

   – Két dolog biztosan összeköt minket: Kőbánya és a sport szeretete. Nekem van egy harmadik összekötő kapocs is, ez a fogyatékosságom. Erre azt mondják, ez valaminek a hiánya, de most azért vagyunk itt, hogy megmutassuk, ilyen hiány nincs. De vannak olyan képességeink, melyekben esetleg többek, jobbak, ügyesebbek vagyunk, mint az átlag. És erre jó példa a mellettem álló két fiatal. Nagy tétben merek fogadni, hogy senki nem tudja őket legyőzni, ha kipróbálja majd a vívást. Az ő útjuk az egyik, sok munkával, kiváló edzőkkel dolgoznak a sikerért, ha a sportot választották életük céljának. Van egy másik út is, melyben az ember teljes életet akar élni, de nem a sport a fő csapás, ugyanakkor szerves része az egészséges életnek. Nem kell most dönteni.

Örülök, hogy ilyen sokan összegyűltünk, s azt hiszem, nem csak az arcunk, de a lelkünk is mosolyog, magunkénak érezve az üzenetet: épek és fogyatékosok együtt tudnak sportolni, s nem egymás legyőzése, hanem egymás segítése a cél – nyitotta meg a rendezvényt Szekeres Pál.

 

   Eselyegyenlosegi nap 361A kötetlen és egyáltalán nem „hivatalos” beszéd után Nagy István, a létesítmény igazgatója ismertette a nap programját, a különféle sportolási lehetőségeket. Köztük a kerekesszékes vívás adta élményeket, a sportági bemutatókat – kerekesszékes kosárlabda és asztalitenisz, ülőröplabda – ahová a kevés „civil” sikerrel szállt be, s játszott a mozgássérültekkel, de sikerre számíthatott a foci is a büntető rúgó versennyel.

 

   Hadd soroljuk fel a profikat! A kosárlabdában a Törekvés SE kerekesszékes csapata (Domonkos Roland, Dollenstein János, Oszolik Péter, Tóth Cirill) volt a partner, az ülőröplabdásokat a magyar női válogatott képviselte (Lugosi Márta, Szűcs Gyuláné, Nebehaj Barbara, Szabó Éva, Csillag Edina, Szabóné Sipos Éva, Szabó Zita), a vívóknál már említettük Osváth Ricsi és Hajmási Évi nevét, a focisokat pedig a Ferencváros női labdarúgó szakosztályának junior csapata képviselte (lenti nagy kép).

   Eselyegyenlosegi nap 160

 

    Részt vettek a rendezvényen és be is szálltak az egyes versenyszámokba a vizes sportok  képviselői is, egészen pontosan a Sportliget SE és Stílus SE úszói és vízipólósai. A vívóteremben éppen egy országos bajnokság zajlott, de Beliczay Sándor mesteredző, 2017-ben az Év paralimpiai edzőpje, időt szakított rá, hogy megtekintse az eseményeket.

   Eselyegyenlosegi nap 163

  A vizes sporetok képviselői

 

   Vendégként vettek részt a közös sportolásban Down Alapítvány kőbányai gondozóháznak lakói, és a FLOW SE tagjai. Utóbbi azt írja, azért jöttek létre, mert szeretnék, ha a sport szeretetét, a benne lévő flow érzést mindenkinek átadhatnák, legyen az ép vagy értelmi fogyatékos, fiatal vagy idősebb.

 

   Eselyegyenlosegi nap 263A rendkívül mozgalmas, látványos és közös bemelegítés egy egészen különleges módon történt. Nagy István villámgyorsan csapatokba szervezte a Down-szindrómás és ép fiatalokat; jutott minden sportágból minden csapatba. Itt aztán a kosárlabdákkal, a váltóbotokkal többféle sorversenyt is megoldottak. Izom nem maradt hidegen!

 

   Az érdekességek közül szeretnénk kiemelni a kerekesszékes vívás néhány momentumát! Osváth Ricsi rendkívüli humorral végezte a bemutatót, s egy be nem vitt, de jelzett találatnál be is szólt Hajmási Évinek: – Ha nem vigyázol, legközelebb választékot húzok a hajadba – utalt Évi összefogott frizurájára.

   De az is mulatságos volt, amikor a vívószékbe beült két focis lány közül az egyiknek megjegyezte: – Csak nem megfújt a stadionszél? Ugyanis, annak ellenére bemozdult a leányzó, hogy Ricsi a vívást jelző „rajta!” vezényszó előtti mozdulatlanságra nyomatékosan felhívta a figyelmet! Jó volt látni egyébként, hogy nem csak a vívásban jeleskedik, de vezetőbíróként is kiváló!

 

   Ide két rövid interjú kívánkozik. Ricsitől azt kérdeztük, hogy volt-e már ilyen vagy hasonló esemény, ahol a vívószék szabadtéren volt felállítva, s ekkora létszám előtt történt meg a bemutató?

   Eselyegyenlosegi nap 380– Általában teremben történik az ilyen esemény, nem volt eddig részem benne. De jópofa dolog, hogy a fűre van kitéve a pást.

   – Zavar-e a környezet, hogy fúj a szél (egy kicsit), hogy zaj van, hogy más mozgások elvonják a figyelmed?

   – Nem zavar, egyáltalán nem. Egy kicsit más, ugye, a vívás kimondottan teremsport, és jó egy kicsit kiszabadulni, hagyni, hogy új ingerek is érjenek. Nagyon élvezem.

 

   Örömmel nyugtáztuk Ricsi véleményét, és a jutalomkérdésünk az volt, milyen nagy energiák szabadulnak el, amikor egy hátradőlt védekezésből teljes erővel szúrnak előre, oly annyira, hogy a szék elemelkedik a talajtó, holott rögzítve van. Elsőként igazított egyet a kérdésen, miszerint nem a szék, hanem a pást emelkedik el. A szék ugyanis a pásthoz van rögzítve. – A pást durván negyven kiló, plusz a szék, plusz a saját testsúlyunk, ez, ugye változó, de így is durván egy mázsa körül van az a súly, ami ellen „dolgozunk” egy hevesebb akcióban. Volt már rá példa, hogy eltört a kapaszkodó vagy annak a rögzítő csavarja. Hát, igen. Eléggé nagy erők hatnak néha.

 

   Nem hagyhatjuk ki a már idézett humort sem. Arról beszélgettünk, szokott-e edzésen Hajmási Évi ellen vívni. Igen volt a válasz, és itt jött a slusszpoén. Arra hivatkozva, hogy erősebb, talán gyorsabb is Évinél, elősorban neki jelent előnyt, hogy férfi partner ellen edz, hiszen ki ne szeretne a nálánál jobbak ellen vívni? „Én is törekszem arra, hogy a nálam jobbak ellen vívjak” – mondta mosolyogva. Na igen! De van-e jobb a világbajnoknál?

  

   Eselyegyenlosegi nap 415A két lánnyal pedig annak az apropóján beszélgettünk, hogy Halla Petrának (balról) fair play díjas megmozdulása volt: a szivacskarddal történt vívás során bemondta a találatot, annak ellenére, hogy azt Ricsi nem vette észre (a kard meglehetősen széles kosara ugyanis eltakarta a csuklóra bevitt találatot).

   Petra már kipróbálta a vívást, az egyik sportágválasztón vett fegyvert a kezébe. – Persze, ez egészen más, itt egy székbe kötve kellett vívni, s ez nem könnyű, eléggé gátolt a mozgásban – osztotta meg az élményt. Petra a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumba jár, és a Fradi lánycsapatában focizik.

   Ellenfele és csapattársa, Bederna Benita (a képen jobbra) pedig a TF gyakorló iskolája tanulója.

 

   Az ülőröplabdások két alkalmi csapattal is megmérkőztek. Az eredményt nem jegyeztük meg, igazság szerint nem is volt fontos. Azt viszont többen is megjegyezték a játékba beülő épek közül, hogy szokatlan és izomlázébresztő volt az ülés módja, ugyanakkor a meccset nagyon élvezték.

Eselyegyenlosegi nap 722

  A magyar ülőröplabda válogatott, balról, állnak: Lugosi Márta, Szűcs Gyuláné, Nebehaj Barbara, Szabó Éva. Ülnek: Csillag Edina, Szabóné Sipos Éva, Szabó Zita

 

Eselyegyenlosegi nap 623

 

   A kerekesszékes kosarasoknál az igazi meccs egy gyors oktatással kezdődött. Tóth Cirill megmutatta a szék hajtásának csínját-bínját, a gyors fékezést és irányváltást, a labda felvételét a földről, a passzolás és kosárra dobás rejtelmeit. Az ülőröpisek kipróbálták a kosarazást is: „miért is ne, hiszen itt is ülünk” – mondta egyikük vidáman.

 

Eselyegyenlosegi nap 1091Aztán a Törekvés kereksszékes kosarasai mellé folyamatos cserélődéssel álltak be a „civilek”, köztük gyerekek is.

 Eselyegyenlosegi nap 1287  balról: Domonkos Roland, Tóth Cirill, Dollenstein János, Oszolik Péter

 

   A nap végén bárki elmondhatta: „ez jó mulatság, egyenlő esélyekkel színesített munka volt!”

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px