AD-blacklist1

2018
máj.
04

Fél siker a IV. Óhegy parki csúcsdöntésen

Írta: Oszvald György

OHP csucsdontes leadNagyszerű, már-már kánikulai forróságban rendezték meg a IV. Óhegy parki 2 órás csúcsdöntő futást. A futók létszáma minden eddigit felülmólt, a teljesített táv viszont néhány száz km-rel elmaradt a tavalyi csúcstól.

 

 

 

Elsőként engedje meg a kedves olvasó, hogy egy történelmi visszatekintéssel vezessem fel az április 29-ei csúcsdöntési kísérletet!

 

   Az első – nem hivatalosan ugyan, de nevezzük alapcsúcs felállításnak – futáson, 2015. április 11-én 136 fő futott, összesen 743 kört teljesítve. Ezzel felállították az 1040 km-es alapcsúcsot. (Természetesen, a futók száma is ugyanebben a kategóriában értelezendő.)

   Aki részt vett az első futáson, bizonyára emlékszik, hogy a körszámlálás a csuklóra húzott, gatyagumiból készült „karperecek” segítségével történt. A kis segítők álltak a befutó kapuban, néha loholtak a futó után, s adták át nekik a gumikat. Amikor valaki – akár átmenetleg is – kiállt a versenyből, leadta a gumikat, azokat megszámolták, s feljegyezték. (A pihenési céllal történt kiállás után újra fel kellett venni a karkötőt.)

 

OHP csucsdontes 3rd 820

 

   2016-ban nem tudtunk részt venni a versenyen, erről nincs statisztikánk, de azt tudjuk, hogy 3521 km volt a sokak köreiből összeadódó táv – azaz, 2016-ban ebben a kategóriában megdőlt az alapcsúcs.

   2017. május 13-án csúcsdöntés született. 394 futó 4118 km-t teljesített.

   A 2018. évi fél sikerről a gyorshírünkben írtunk.

   Annyi ide tartozik még, hogy a negyedik kísérletben az első óra végén 1873 km-nél tartottak a futók, ami viszont csak 43 km-rel kevesebb, mint az előző évben, a futóidő felében. A körözésben élen járt az ultrafutó Makai Viktória, aki fél órával a versenyidő letelte előtt a 14. korét kezdte meg.

 

   OHP csucsdontes 3rd 885Mint az eddigi futóversenyeken, itt is beleszaladtunk 1-2 érdekességbe. Elsőként Verbai Katalin (képünk) történetét adjuk közre.

  

   Már a befutókapunál kiszúrtuk, de megvártuk, míg az időmérőn áthalad, hogy érvényes legyen a teljesítménye. Kérdésünkre, hogy mi vezette őt a futókörre, mikor döntötte el, hogy benevez erre a futásra, azt válaszolta, hogy részt vesz a tízkarikés játékokban, s gyűjtögeti a pontokat. – Ez a harmadik állomás, ahol pontokat lehet szerezni, ugye az úszás elmaradt az uszoda műszaki hibája miatt, de van még alkalom bőven. Három kört kocogtam végig, s ez nekem nagy teljesítmény. Az elsőt teljes erőbedobással teljesítettem, a másodikban ott a hosszú kaptatóban többszöri megállással tudtam le, a harmadikban pedig már több volt a gyaloglás, mint a futás. De a lényeg, hogy megcsináltam, s gyűltek a pontjaim is – köszönt el, s ment egy kis pihenőre.

 

   OHP csucsdontes 3rd 1293Petrigán Gabriella (a képen a szomszédjával) a születésnapját ünnepelte ezen a napon, s bár konkrét életkort nem árult el, de azzal utalt rá, hogy maratoni korba lépett. Ettől függetlenül mondhatjuk, ajándék volt számára ez az esemény. De lássuk, mit mondott erről ő maga!

 

– Nem vagyok rendszeres futó, hébe-hóba szaladok egy keveset. Most elsősorban azért jöttem el, mert a csúcsdöntés a születésnapomra esett, másfelől pedig nem dolgoztam. Kitűztem magamnak egy laza 5 kilométer körüli távot (kb. 3,5 kör -a szerk.), de túlteljesítettem, mert 11 és fél km-t futottam. Ez, ha jól számolom, 8 kör volt – összegezte az „ajándékot” Gabriella.

 

   A szülinapos futót a szomszédja, Nagy Lajos – ő nem titkolta a korát – 63 évesen kísérte végig, s volt segítségére a holtpontokon. Egy nagy gratulációval engedtük őket egy frissítőre.

 

   OHP csucsdontes 3rd 791Gabriellával ellentétben a hölgyek között – feltételezhetően – a legidősebb címre is jó eséllyel pályázhatott volna a kilenc kört teljesítő Szilágyi Zsuzsanna (képünk).

 

   – Nem tudom, talán így van. Nem titok, hogy a 68. évemben járok. Hát, nem sok idősebb vagy hasonló korú hölgyet láttam.

  – Rendszeresen tetszik futni?

  – Tavaly januárig rendszeresen futottam szombaton és vasárnap, de abba kellett hagynom; a csípőm nem bírta. Azóta nem is futottam, de most, hogy hallottam lesz ez a csúcsdöntés, jöttem.

  – Hogyan vette rá magát mégis, hogy hosszú kihagyás után ide eljön?

  – Mozdulj Kőbánya!

 

   Komáromi Anna Ida (balra, lenti kép), a kőbányai Szent László Gimnázium érettségi előtt álló diákja nemrég teljesítette bakancslistája egyik nagyon fontos állomását: végig futotta tavaly októberben a Spar Maratont.

 

   OHP csucsdontes 3rd 847– Most 14 vagy 15 körrel – nem számoltam pontosan – végeztem, de elégedett vagyok, jól esett a futás.

   – Melyik távot jobb futni: félmaratont körpályán vagy a teljes távot egy utcai versenyen?

– Nekem a maraton a szimpatikusabb, mert azt szeretem, ha folyamatosan változik körülöttem a környezet. A körözésnek van egy monoton jellege és ráadásul nemigen tudom, hogy hol tartok.

   – A fizikai igénybevételt hogyan lehet összevetni a két távon? Több időd van a maratonon egy kicsit pihenni, mint a 21 kilométeren?

– A hosszabb táv valamivel jobb, kedvezőbben tudom beosztani az időmet és az erőmet. Adott esetben ez akár taktikai terv is lehet.

   – Mikor döntötted el, hogy erre a versenyre – habár itt csak a távolság és az idő az ellenfél, elvileg senkit nem kell legyőzni – benevezel?

   – Még tavaly. Az esős futáson eldöntöttem, ha az idén is megrendezik, benevezek.

   – Van-e valami olyan versenyed a közeljövőben, amire ezt a futást egyfajta felkészülésnek lehet tekinteni?

– Igen, két hét múlva megyek a május 11-13-a közötti Ultra Balatonra a nővéremmel és a két kollégájával; négyen körbe futjuk majd a Balatont. a magam részéről közel 60 km-t fogok futni öt részletben és az enyém lesz a befutó etap. A teljes táv 221 km. Úgy tervezem, hogy kb. 5-6 órát fogok futni.

   És, hogy ne maradjon a sztori slusszpoén nélkül, Anna elmondta még, hogy május 7-9-ig lesznek az írásbeli érettségik, s a verseny után, 14-től pedig a szóbelik.

 

Az eredmények IDE kattintva nézhetők meg.  

 

Cikkünkhöz képgalériák tartoznak. A tömeges rajtot ITT , a futópályán készült fotókat ITT , az eredményhirdetést és az ajándékok átadását pedig ITT tekithetik meg.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGy

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px