AD-blacklist1

2018
ápr.
01

Térképpel a kézben

Írta: Oszvald György

Tajfutas 208leadA Kertvárosi Általános Iskolában és környékén rendezte meg a Kertvárosi Kupa tájékozódási futó versenyt a Silvanus Sportegyesület. Az összesen 144 induló közül 92 futó az iskola diákja volt.

  

 

 

A délután kettőkor kezdődő versenyen négy távon lehetett indulni, az utolsó rajtot 17.00 órakor engedték el.

 

A távok:

A (hosszú – 8,9 km/20-25 pont); B (közepes – 3,5 km/10-12 pont); C (rövid – 2,3 km/9-10 pont); és D (kezdő – 1,5 km/6-7 pont). Az iskolásoknak egy speciális, a játszóter és az intézmény területéről ki nem lépő távot is kialakítottak.

   Természetesen, szülői engedéllyel a területről kilépő távot is teljesíteni lehetett, mint tette ezt az ötödikes Bartucz Dominika. Szeretett volna a barátnőjével futni, de az engedély híján egyedül kellett megtalálnia és begyűjtenie az ellenőrző pontok „pecsétjét” a kezdők 1,5 km-es távján. Ezt a kategóriát megnyerte, hiszen csak két fiú tudta őt megelőzni! És az annál is inkább kiváló teljesítmény, mert Dominika életében először futott térképpel a kezében!

 

   Egy futó több távot is teljesíthetett. Így volt ezzel Uhlir Tímea (képünk) is. A második kör után beszélgettünk vele.

   Tajfutas 160Muszáj megkérdezni, hogy jól láttuk-e, ön kétszer is lefutotta a távot. Melyik kategóriában indult?

   – Hogy kéltszer futott, azt jól látta, de először a közepes, 3,5 km-es távot futottam le (itt az első helyen végzett a női mezőnyben -a szerk.), majd néhány perces pihenő után a rövidebb, 2,3 km-es távot is teljesítettem (a beszélgetésünk idején még nem tudhattuk, hogy ebben a kategóriában valamilyen hiba miatt nem mértek eredményt -a szerk.)

   – Melyik egyesületben versenyez?

   – A Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Klub tagja vagyok.

   – És onnan jött most el erre a versenyre?

   – Nem, nem, Budapesten élek, és itt is dolgozom az Országgyűlési Őrségben, de a versenyekre a hazai színekben nevezek.

   – Mióta űzi ezt a sportágat?

   – Tíz éves koromban kezdtem el atletizálni, de kilenc évesen már tájékozódási futó versenyeken indultam. Rövid idő után váltottam, s az atlétikával, a középtávfutással felhagytam.

 

   Érdekességként említjük a már hagyományosan alkalmazott rendszert, mi szerint a távok hossza (a kihelyezett ellenőrző pontok száma változó) és nem az életkor határozza meg a kategóriákat. Így, ha valaki, akár 70 évesen is, úgy érezte, hogy képes teljesíteni a 8 km-es távot, ott nevezett és akár meg is előzhetett egy fiatalabb sportolót is.

 

   Tajfutas 258Két senior versenyzőt mindenképpen megemlítünk! A kőbányai Buncsik János 84 éves (bal oldali kép), s alig van olyan verseny, ahol ne tűnne fel. Indult az idősek 10 karikás versenyén, az OHP rekorddöntő futáson vagy más, Kőbányán rendezett versenyen, beleértve a nordic walkingot is. Jani bácsi tagja a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezetének, s mint mondta, a betegségét is a rendszeres mozgással tudta leküzdeni.

   Tajfutas 237A mai napig a Postás Sport Egyesület (PSE) Tájékozódási futó szakosztályának versenyzője, a Kertváros Kupán is ennek színeiben indult. Kategóriájában, a 2,3 km-es távon, a 6. helyen végzett.

 

   Tajfutas 220Mint említettük volt, nem a kor számít, hiszen a második helyet ugyanitt Dudás István, az OSC futója (jobbra) szerezte meg, csekély 85 és fél évével és több, nála fiatalabb versenyzőt is megelőzött. Nevetve mondta,  hogy rutinja van már, hiszen 1959 óta fut.

 

   Jóval fiatalabb volt az az apuka, aki a Silvanus Egyesület tagja, s nyolcadikos lányával – aki rendszeresen indul gyerekversenyeken – együtt nevezett, igaz, külön kategóriában indultak, az apuka a hosszú, 8,9 km-es távon.

   Vastag Gábor (bal oldali kép) 1981-ben kezdte el a tájékozódási futást, azaz 12 éves kora óta fut kisebb-nagyobb megszakításokkal. A Silvanus Egyesülethez három éve csatlakozott.

  

   Meglepő volt a kupán az iskolások magas száma. Hegedűs Béla főszervezővel nem sokkal a nyitás előtt váltottunk néhány szót a témáról.

   Tajfutas 058Néhány éve jártunk már itt, akkor is az iskola volt a kupa főhadiszállása. Véletlen vagy a Kertvárosi Iskola egyfajta utánpótlás bázisa a Silvanus egyesületnek?

   – Nem, szó sincs erről. Évek óta jó kapcsolatban vagyunk az iskolával, és egymásnak segítünk. Például tegnap délután szerveztünk a tornateremben egy teremtájfutó bajnokságot a diákoknak, s közel kétszázötvenen indultak.

   – A mai kupa egyfajta beharangozója volt ez a verseny?

   – Tekinthetjük annak is, bár nem erre gondoltunk. Mint mondtam, a kapcsolatokra építünk: a gyerekeknek ez egy kelleme, izgalmas délután volt, aki akar, az pedig a ma is (március 21-én -a szerk.) benevezhet. A felnőttek futják a köröket, versenyeznek a nevezési díj fejében, az iskola tanulói ugye, nem fizetnek, a szervező egyesület pedig térítés mentesen kapja a fűtött öltözőt, a versenyiroda termét.

   – Hogyan oldották meg a berendezést és pontok kihelyezését a tornateremben?

   – Úgy képzelje el, mint egy akadálypályát, ahol a padokkal, szekrényekkel, zsámolyokkal alakítottuk ki az akadályokat, csináltunk „terepet”. Harminc pontot raktunk ki, a svédszekrény mögé, zsámolyba, vödörbe és más „jó” helyekre. Készítettünk természetesen térképet is a pályához.

   – Az összes osztályból volt induló ezen a versenyen?

– Lényegében igen, hiszen a térképeket is így alakítottuk ki. Az elsősöknek egyszerű volt megtalálni a pontokat, a nyolcadikosoknak meg már hurkokat is beraktunk.

  

Tajfutas 052

 

   A kérdezősködést abba kellett hagyni, mert közben megérkezett az 1.A osztály, s Béla bátyánknak azonnal sok dolga lett a regisztrálással…

 

A részletes eredmények IDE kattintva olvashatók.

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px