AD-blacklist1

2017
máj.
18

Egy csúcsdöntés margójára

Írta: Oszvald György

OHP csucs 991leadNemhogy megdőlt, de nagyon megdőlt az OHP két órás futás tavalyi csúcsa a kőbányai Óhegy parkban kialakított közel 1,4 km hosszú futókörön. Történt ez május 13-án meglehetősen goromba időjárási viszonyok közepette.

 

 

 

 

A tavalyi számokat a jelenlegi mellé írva ez teljesen nyilvánvaló, de hát jól esik leírni, jól esik olvasni. Tessék: 2016-ban 3521 km-t teljesítettek a futók. Az idén 391 lelkes sportoló összesen 4113,2 km-t futott. Stépán Zsolt szervező jóvoltából azt is megtudtuk, hogy összesen 500 fő regisztrált, ebből 451 volt az előregisztráció. A sikeresen teljesítők közül (akik legalább egy kört futottak) 227 volt a nő és 164 férfi. (Hölgyeim! Gratulálunk, önök voltak a bátrabbak!)

 

   De! És ezt nézze meg mindenki! Az alapcsúcs felállításának (2015-ben történt) kivonatos statisztikája: 743 kör teljesítésével 1040 km az alapcsúcs. A végelszámoláskor kiderült, összesen 136 fő vett részt a futásban  (minden futó átlagosan 5,5 kört teljesített).

   Mondhatjuk azt is, ha játszani akarunk a számokkal, hogy 395,48 %-kal múlták felül 2017 futói az alapcsúcsot! Nem rossz…

 

   OHP csucs 863Az idei futást Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere ajánlotta mindenki figyelmébe. Elmondta, amikor átadták a futókört, értéket hoztak létre. A futókört azért építettek meg, hogy az egészséges életmód egy lehetséges eszközét adják az embereknek. Az ötlet bevált, sokan használják, a nap bármely szakaszában találkozni itt egy-két futóval. – Vannak, akik viszont egy másfajta értéket hoztak létre – mondta. – A futókörön tömegeket megmozgató kiemelt rendezvényt hoztak létre, pályacsúcsot állítanak fel, ugyanakkor egy kisebb közösség rendszeresen találkozik itt hétről hétre, s edzenek, futnak: magukért, az egészségükért, a közösségért – húzta alá a polgármester, aki legalább egy kör lefutásával járult hozzá az új csúcshoz.

 

   A közvetlenül a verseny után közölt gyorshírünkben leírtakat – már csak a rend kedvéért is –  megismételjük:

   A legjobban teljesítő női versenyző: Soukup Ágnes 23,8 km-t futott, ami 18 körnek felel meg.     

   A férfiak között Török Benjámin 28 km-es teljesítménnyel (22 kör) lett az első.

   A legfiatalabb futónak felajánlott serleget a 2013-ban született, 491-es rajtszámú Juhász Ádám (1 kört futott), míg a legidősebb versenyző címet, s vele a kupát az 1950-ben született, 332-es rajtszámú Stépán Antalné (2 kör) vitte el.

 

   A gyorshírben nem írtuk, de itt megtesszük: a tombolán sok-sok ajándékot sorsoltak ki a szervezők a gyerekek és a felnőttek között. Ehhez a rajtszámukat – amit a sorsolás után visszakaptak – egy dobozba rakták, a sorsolás pedig úgy zajlott, hogy az első nyertes húzta ki mindig a következőt.

 

   És következzenek itt a szerkesztő észrevételei, tapasztalatai, s egy igencsak exkluzív interjú!

   Az abszolút győztes férfi futó, Török Benjámin az „OHP Hamiltonja” volt: pol-pozíciból végig vezetve, rajt-cél győzelmet aratott, hogy egy F1-hasonlattal éljünk.

   Gördülékeny volt és gyorsan ment a szakaszos rajtoltatás: Stépán Zsolt nagy rutinnal rendezgette körülbelül azonos létszámú csoportokba az indulókat, mégis, mire a végére ért, Török Benjámin már teljesített egy kört.  (A képen hátul, fekete mezben)

OHP csucs 438

 

   Ha nem adja fel kényszerűségből, a futás legidősebbje lehetett volna Buncsik Jani bácsi, a sztrókon átesett, örökifjú tájékozódási futó, a Postás SE versenyzője. Egy fatális figyelmetlenség miatt pórul járt. Éppenhogy elkezdett futni, máris fel kellett adnia, mert nem a futócipőjét húzta fel otthon, ez pedig törte a lábát, ezért kelletlenül, de kiállt. Szerencsére, nem messze lakik a futókörtől, így nem sokat kellett szenvednie. Azt mondta, azért nem megy vissza, mert eléggé pocsék az idő, bár, ha nincs ez a cipőcsere, 1-2 kört megtett volna. Buncsik Jani bácsi az idén 83 éves, 1934-ben született.

 

   Számunkra örömteli volt a sok-sok gyerek futó. Bár nem mértük, de feltételezésünk szerint a többségében 7-12 éves gyerekek átlagosan 3-4 kört teljesíthettek. Valahol e téma köré lehet szerkeszteni az ígért exkluzív interjút.

 

   Történt ugyanis, hogy egy törékeny, szőke kislányra figyeltünk fel, aki hol ezzel, hol azzal a felnőttel futott, de előfordult az is hogy egyedül küzdött az esővel meg a kilométerekkel. Szerencsénkre, jó helyen voltunk, amikor lefújták a futást, mert a 212 rajtszámú leányzó, Lading Luca néhány felnőtt mellet fújat ki magát. Miután kiderült, hogy nincs akadálya a nyilatkozásnak, kiderült, hogy ő egyik tagja a 13 fős XVII. kerületi Újlak Utcai Általános Iskola futó csapatának.

 

OHP csucs 1291

   Luca nyolc éves, nyolc kört teljesített. Az exluzív interjú pedig ott jön képbe, hogy Lucát kérdeztük, hogyan került ide futni, kivel jött, ám a különleges választ Giliczéné Komjáthy Andrea adta meg. – Az Újlak Utcai Általános Iskola tanárai és gyerekei vannak itt elég sokan a csúcsdöntésen. Tavaly voltunk itt először, s azéret jöttünk, mert egy kollégánk sztrókot kapott nem sokkal a verseny előtt, s neki már nem adatott meg a csúcsdöntés. Úgy döntöttünk, hogy érte futunk, egyenpólót vettünk fel. Mi voltunk „Fecó angyalai”. Szanyi Lacitól kaptunk egy érmet neki is, elvittük, s a nyakéban akasztottuk; több mint 200 km-t teljesítettünk, aminek így ő is részese volt. Sajnos, hiába vittük neki az erőt… Most újra eljöttünk, rá emlékezünk, s neki ajánljuk a teljesítményünket (képünkön a két nyilatkozó)

 

   OHP csucs 004Van még egy téma, amiről feltétlenül szólni kívánunk. Márt tapasztalat, hogy egy valamire való futóversenyt ne lehet megrendezni műsorközlő nélkül! Nos, ez esetben ezt a szerepkört – benne a szpíker, az információt közlő, a beszélgető riporter, a buzdító szurkoló és megannyi más profillal – Hömöstrei Péter töltötte be. Reggel fél tízkor már zengett a hangja, s csak a tombola kisorsolása után csendesedett el. akkor sem magától: kollégája elkezdte leszerelni a technikát.

 

   Cikkünkhöz képgalériák tartoznak.

   A rajtolások ITT tekinthetők meg. A futásról két helyszínen készült képeket ITT és ITT,  míg a díjak átadását és a tombola húzás néhány fotóját IDE kattintva tekinthetik meg.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY