AD-blacklist1

2017
már.
19

Három nap szépség, ügyesség

Írta: Oszvald György

Gracia Cup A 077leadMiközben a májusi, hazai rendezésű Eb miatt már tavaly december óta lázban ég a ritmikus gimnasztika rajongó tábora, a sportolók és szakvezetők sokasága, az utánpótlás vonalán komoly versenyek zajlanak. Szerkesztőségünk a KFK Gracia Fair SE február 18-ai nemzetközi versenyén járt.

  

 

Hogy mennyire aktuális a téma, arra bizonyíték, hogy cikkünk feltöltésekor még zajlik Kijevben az Ukrán Grand Prix, ahol is a magyar válogatott tagja, Kis Alexandra felnőtt válogatott az egyéni összetettben a 11. helyen végzett. Pigniczki Fanni a szerenkénti döntőben két szer után a 15. helyen állt, a junior együttes kéziszercsapat a 6. helyet, a felnőttek pedig a 4. helyet szerezték meg.

   A vasárnapi programban a délután folyamán Pigniczki Fanniért lehet izgulni a felnőtt egyéni versenyben (buzogány és szalag), majd a junior együttes kéziszercsapat szerenkénti döntőjén (10 buzogány) és a felnőtt együttes kéziszercsapat szerenkénti döntőkben (5 karika és 3 labda/2 kötél) lesz magyar szereplés.

 

   Gracia Cup A 130Nos, ezek után megkérdezzük, vajon ki ismeri Földesi Panni, Vankó Polett, Regina Polischuk vagy Yana Roudakova nevét? Valljuk be, a közvetlenkörnyezetükön és néhány sporttársukon kívül senki. Pedig a KFK Gracia Fair SE nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyén igencsak szépen szerepeltek. Korosztályukban (2007-2009) és kategóriájukban első helyezést értek el.

 

   Bátorkodunk egy újabb kérdést feltenni. Ki fogja ismerni 5-6 év múlva ezeket a fiatalokat? A kérdés nem költői, bár igaz, konkrét válasz nehezen adható. Ugyanakkor remélni lehet, s csak rajtuk múlik, hogy a világ megismerhesse őket.

 

   Gracia Cup A 574A XIV. Gracia Fair Kupa Nemzetközi Ritmikus Gimnasztika és III. Grácia Kupa Nemzetközi Esztétikus Gimnasztika versenyt a Pestszentimrei Sportkastélyban rendezték. A három napos eseményre 26 ország képviseletében 46 csapat 370 tornásza érkezett. Résztvevők voltak: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország,  Egyiptom, Észtország, Észak-Írország, Fehéroroszország, Finnország, Görögország, Horvátország, Izrael, Kanada, Kazahsztán, Magyarország, Malájzia, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Oroszország, Svédország,  Szlovákia,  Szlovénia,  Ukrajna, Törökország.

 

   A pénteki és szombati FIG versenyen, 36 egyéni junior és 30 egyéni felnőtt versenyző szerepelt, vasárnap pedig a fináléban, kategóriánként és szerenként a legjobb nyolc tornász mutatta be gyakorlatait.

    A fiatalabb, gyermekkorú sportolók és az esztétikus gimnasztika csapatok a Grácia nemzetközi versenyén küzdhettek az érmekért és a kupákért.

 

Fata Anita, a KFK Gracia Fair SE elnöke (képünkön középen) szavait idézzük a verseny megnyitójáról.

   Gracia Cup B 216– Huszonhat ország háromszázhetven tornásza méri össze tudását a versenyünkön, mely évek óta a FIG (Fédération Internationale Gymnastique /Nemzetközi Torna Szövetség / -a szerk.) égisze alatt zajlik. Nagyon boldog vagyok, hogy az elmúlt nyolc év alatt hagyományt teremtettünk, és hogy egyre több és több csapat jön el hozzánk junior és felnőtt kategóriában. Szeretném megköszönni a szakmai igazgatónk és gráciás szülők munkáját, nélkülük nem jött volna létre ez a verseny.

 

   Ez a néhány szó is bizonyíték arra, hogy kijelenthetjük, valóban a közeljövő bajnokai szerepeltek a szőnyegen. Hiszen a torna nemzetközi jegyzése, a mögötte álló szülői és szakmai összefogás záloga a sikernek. De az is igaz, hogy ezek a kislányok óriási nyomás alatt vannak, ők talán még csak játéknak tekintik a verseny- és eredménykényszert. Egy bizonyos szint felett egy egész szakosztály léte függhet attól, hány versenyen indultak, hány fővel, hány dobogós helyezést értek el, s hány olimpiai pontot érő helyezésük lett?

 

Gracia Cup B 303   Kérdéseinket a verseny díszvendégének, Anna Bessonova kétszeres olimpiai bronzérmes, ötszörös világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és számtalan egyéb verseny győztese helyzettejének tettük fel, akit elkísért a nemkülönben fantasztikus édesanyja, korábbi edzője, Viktória Bessonova is. (képünkön)

 

   – Látta-e a mai versenynap összes gyakorlatát?

   – Sajnos nem, a megnyitóra és eredményhirdetésre érkeztem nemrég. Annyit viszont láttam, hogy a gyerekek nagyon izgulnak, nagyon igyekeznek.

   – Számomra a látvány azt mutatja, hogy ezek a 8-10 éves kislányok szinte mindent tudnak, néhol bravúros dolgokat is. Mi lesz a jövőjük 5-6 év múlva? Mit tudnak majd akkor?

   – Sokat tudnak már most is, de nem mindent. Azt viszont jól csinálják, amit az edzőjük kér tőlük. Hiszem és biztos vagyok abban, hogy 5-6 év múlva is lesz mit gyakorolniuk és bemutatniuk.

   Gracia Cup A 461Elképzelhető, hogy a most látott nehéz elemek megmaradnak, de magasabb szinvonalon, esetleg egy kis nehezítéssel lesznek a gyakorlat részei?

   – Igen, száz százalékban. Öt év múlva ezek a gyerekek ugyan így fognak viselkedni: a legjobbat akarják majd adni.

 

   Bessonovát hívta a kötelesség, Vass Dórával, a nemrég visszavonult 38-szoros felnőtt egyéni magyar bajnokkal adták ét az érmeket, kupákat a kicsiknek.

 

   Mindaz, amiről ez a sport szól, a szépség, a könnyedség, ugyanakkor a bravúros szerkezelés, az ügyesség talán visszaköszön képeinkről.

 

   Igyekeztünk bőséges képanyaggal illusztrálni állításainkat, melyek IDE kattintva nézhetők meg.

 

   Az eredményhirdetés fotói ITT láthatók.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY