AD-blacklist1

2017
jan.
30

A hónap műhelye cím a Törekvés SE utánpótlás vívóinak

Írta: Oszvald György

Torekves honap muhelye 020leadKiemelkedő decemberi teljesítményüknek köszönhetően a Törekvés SE vívói nyerték el a MOB, a Decathlon és az Utánpótlássport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és a vele járó félmillió forint értékű sportszervásárlási utalványt. A díjátadó a MOB tanácstermében volt január 27-én.

 

 

Azonnal hozzátesszük, hogy a csapatoknak kiírt negyedéves versenyben ugyanezt a díjat a Balatonfüredi KSE kézilabdázói nyerték, a közönségdíjat és a százezer forintos utalványt a Keszthelyi Kiscápák úszói vitték el. Érthető okokból, s elnézést is kérve ezért, velük kevesebbet foglalkozunk.

 

Torekves honap muhelye 049   Igazán felemelő érzés a MOB tanácstermében ülni, s arra várni, hogy egy jeles grémium tagjainak méltatása után hivatalosan is átadják a már tudott díjat: egy plakettet, mely tanúsítja, hogy az adott szakosztály, utánpótlás műhely adott hónapban a legjobb eredményeket érte el, s kiérdemelte a Hónap műhelye címet.

 

   Egy-két éve a KSC úszói kapták meg ugyanezt a címet, s az akkor már országos bajnoki, sőt, világversenyeken szerzett aranyérmekkel bíró úszók megilletődve várták a közös fotózást, ami után – esetleg – egy másfajta ünneplés is következhetett.

 

   Nem volt ez másként most sem. A teremben a Törekvés SE vívói az egyik oldalon, mint egyéni díjazottak, a másikon pedig a Balatonfüredi KSE kézilabdázói, a csapatverseny győztesei várták, hogy a 2016. decemberi teljesítményükkel kiérdemelt címet átvegyék.

 

Torekves honap muhelye 081  Az „elnöki” asztalnál (balról) a díjátadás moderátora, Bruckner Gábor mellett helyet foglaltak: Vas Gábor, a Decathlon Magyarország sportigazgatója, Báthori Zsófia, a MOB főmunkatársa, Imre Géza, olmpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, Beliczay Sándor, a Törekvés SE mesteredzője, Juhász István, a magyar férfi kézilabda B-válogatott szövetségi edzője, dr. Király István, a Balatonfüredi KSE szakmai vezetője, Szántó Kata, a Keszthelyi Kiscápák SE elnöke.

   A Kőbányai Önkormányzatot Radványi Gábor sportért felelős alpolgármester képviselte.

 

Mindenki mondott néhány fontos gondolatot, ezeket egy-egy mondattal összefoglaljuk.

   Vas Gábor kiemelte, hogy az alapítás óta eltelt idő alatt nagyon sok sportágat díjaztak, s ez a magyar sport erejét jelzi.

   Báthori Zsófia arról beszélt, hogy a MOB kiemelt feladatának tekinti az utánpótlás támogatását, minden olyan eseményt, megmozdulást, melyek a fiatalok sportját viszik előre.

   Imre Géza egy igazán lokálpatrióta kijelentéssel jellemezte a Törekvés fiatalok sikerét. „A Törekvés-teremtől nem messze lakom, s ha a környék iskoláit járom, mindenhol azt hallom, hogy ha vívás, akkor az Kőbányán egyenlő a Törekvéssel.” Véleménye szerint sikeres utánpótlás nélkül nincs sikeres felnőtt versenyzés sem!

   Beliczay Sándor elmondta, hogy a vívás szempontjából fehér foltnak számító helyen, a X. kerületben alapították meg 1999-ben a szakosztályt. Ma már másfél száz sportolójuk van, köztük a fogyatékossággal élő vívókkal.

   Juhász István kiemelte, hogy a franciaországi felnőtt világbajnokságon szerepelt magyar válogatottból a junior korú kézilabdázónak, Bánhidi Bencének és Ligetvári Patriknak füredi kötődése van.

   Király István azt tartotta stratégiai szempontból fontos döntésnek, hogy 2011-ben tudatosan döntöttek a saját nevelésű fiatalok főszereplővé válásáról. Azaz, bizalmat szavaztak a jövőnek!

   Szántó  Kata pedig a keszthelyi úszópalánták sikereiről, a szavazás fináléban történő taktikájáról beszélt.

 

   Torekves honap muhelye 003A díjátadást megelőzően az egyik legszebb – jó hosszú – pillanat az volt, amikor is Bruckner Gábor arra kérte az egyesületek sportvezetőit, név szerint és érdemeikkel együtt mutassák be sportolóikat. A Törekvés esetében Beliczay Sándor mesteredző, az egyesület elnöke tette ezt meg.

 

   A lyoni junior tőr Világ Kupa-versenyen Tóth Janka egyéniben bronzérmet nyert és Pásztor Flórával tagja volt a negyedik helyen végzett magyar csapatnak. A hódmezővásárhelyi évzáró hazai válogatón a klub kadet-és junior tőrözői hozták a sikereket: Maior Mátyás a döntőben Korom Erik ellen vívott. A fináléban a nyolcadik helyen végzett Beke Vince. A kadetlányoknál Hajas Nóra bronzérmes lett, míg Nekifor Erika a nyolcadik helyen zárt. A junipor fióknál Nagy Balázs ezüstérmet nyert, Mihályi Andor a hetedik, az egy korosztállyal fiatalabb Maior Mátyás a nyolcadik lett. A junior lányoknál Tóth Janka nyerte az aranyat, Hajas Nóra pedig – szintén egy kategóriával feljebb – a dobogó harmadik fokára állhatott.

 

   Beliczay Sándor elmondta még, hogy különleges módon, a Törekvésnél együtt dolgoznak a fogyatékossággal élő és az ép vívók, utóbbiak szép sikereketértek el tavaly nyáron Rióban, a Paralimpián. Osvárth Richárd két, Hajmási Éva egy ezüstéremmel tért haza. Munkájukkal, emberi hozzáállásukkal, példaképek, s a szakosztályra ez a szemlélet nagy hatással van. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a Kőbányán élő sok-sok kínai fiatalt megnyerjék a vívásnak. Szeretnék, ha 2020-ban Tokióban „legalább négy vívójuk bekerülne az olimpiai és paralimpiai utazó keretbe”.

   Nem feledkezett meg az utánpótlással foglalkozó edzőkről sem, s külön kiemelte Mazza Lorenzot, aki akár utódja is lehet majd a jövőben.

 

   Torekves honap muhelye 113A díj átadása előtt az utőnpótlássport.hu tévés stábja készítette kisfilmet mutatták be, majd következett a fotózás.

 

  Bruckner Gábor még bejelentette, hogy Az év műhelye díjat február 22-én egy gálaprogram keretében adják át. A rendezvényre 2016 valamennyi győztesét, azaz 16 szakosztályt hívnak meg.  Az év egyéni és csapatnyertese 2-2 millió forint pénzjutalomban részesül, természetesen, ezt is a Decathlon állja.

 

   A törekvés fotója cikkünket illusztrálja, a többi fotót a képgalériában tekinthetik meg az érdeklődők.  

Torekves honap muhelye 133

Fotó: 10kerkult.hu/OGY