• Ismét Nagy Sportág- és hangszerválasztó Kőbányán

  Ismét Nagy Sportág- és hangszerválasztó Kőbányán

  Több mint 100 sportág, több mint 20 hangszer, 20 000 látogató, olimpiai, Világ- és Európa-bajnok sportolók, neves zenészek, szakképzett oktatók. Ez mind a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, amely május 27-28-án 09 és 17 óra között várja a látogatókat a Merkapt Sportközpontban (Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/A). Bővebben...
 • 1
Napi kiemelt
2015
ápr.
16

Csak a BKK segített, a kerület nem

levelValamit biztosan jól csinálunk – ezt abból szűrtük le, hogy a Harmat utcai forgalomcsillapítással foglalkozó cikkünket egy ott lakó olvasónk megköszönte.

 

 

 


A Harmat utcai ,,BKK-akcióról" a minap írtunk. Voltaképpen mi köszönjük a dicsérő szavakat Jó úttörőként cselekszünk: ahol tudunk, segítünk.
Talán nem haragszik meg Maus Róbert, de levelét – a közérthetőség kedvéért – szerkesztve közöljük.


Tisztelt Szerkesztőség!


Szeretnék köszönetet mondani az írásért!
Már a múlt év márciusa óta azon munkálkodom, hogy az Európában szerintem példanélküli járdán, füvön, bokorban (hencseren, díványon, hétágú csilláron) parkolást visszaszorítsam.
Külön is ki kell emelnem: Fodor János úrral, a helyi közterület-felügyelet vezetőjével mintegy karöltve történt mindez, és köszönet innen is neki a segítségért! 


Szeretnék szólni ugyanakkor a valóban embertelenül, az utóbbi 6-8 év során túlterelt óhegyi, egyirányú forgalmi rendű Harmat utca eszméletlen állapotairól is. Az itt lakók által immár beletörődő némasággal elviselt, hajnali cca. 4:30-tól éjjel úgy 00:30-1 óráig folyamatosnak mondható forgalmi- és így zajterhelésre is szerettem volna felhívni először kerületünk büszke polgármestere, később jegyzője, végezetül a BKK mint közútkezelő szíves figyelmét.
Ugyancsak meg kell említenem, hogy példátlan módon kerületünk fideszes és a kritikát „mint tiszta szívvel nem vállalható tettet" értékelő, nyilatkozata és közszereplései alapján joviális vezetője, polgármesterünk, a mai napig a füle botját sem mozgatta a részére 2013 tavaszán, majd nyarán, majd egy évvel később még két alkalommal ismételve, hivatalos úton (fax és e-mail egyidejűleg, később újfent, de már postai úton is) elküldött, igazán előremutató és még csak nem is kritizáló, de segítséget a környezetemnek kérő, elemző megkeresésemre.
Ebben vetettem fel szakmai és jó szándékú kérdéseket a helyi (Óhegy) szabályozási rendelet kapcsán, amely utóbbi szerint már 2007 óta a Harmat utcában a zajszigetelés szükségszerűségének a beemelésével mintegy elismerte a városvezetés, hogy a Harmat utcán a birtokvédelemmel, a lakhatással, a békés, nyugodt pihenéssel, mint alapjogokkal össze nem egyeztethető zajhatás van jelen.
Ugyancsak ebben emeltem szót először hivatalosan a kerület vezetése felé a gyalogátkelőhelyeken tapasztalható autós mentalitásokról (a meg nem adott elsőbbségtől, mint minimumtól, a kikerülésen át, az életveszélyes szituációkig).
Elmesélem azt is, hogy miután sem a helyi önkormányzati első ember, de még a jegyző úr (a hivatal sem) adott visszajelzést, még annyit sem, hogy befogadták az irományt, a BKK-hoz fordultam, és először tőlük olvastam a valóban hajmeresztő, bár kétségkívül újszerű – és így jelenleg még messze sem leszólandó – megoldásról.


Hozzá kell tennem, hogy nem kis pénzekért a Harmat utca (szabályozási rendelet szerint kétszintű) út menti növényzetét, azaz a fásítást (füvesítés és/vagy bokrosítás nélkül) a Kőkert igen sok pénzért és igen sok fáradsággal végezte el évekkel ezelőtt, és szerintem igen szépen!
Ehhez képest, azért van olyan autós is, sajna épp az én szeretett társasházamban a 76-78. szám alatt, aki „véletlenül" jól ki is döntötte az egyik ilyen fát – először csak a tartógerendáit, majd úgy egy éve magát a fát is, hogy legyen elegendő helye feltornászni magát. Bár való igaz, hogy nem egyedi az eset, Újhegyen is, és itt Óhegyen is, a Harmat utca más részein szintén tapasztaltam már.
Számomra persze az is érdekes körülmény, hogy cca. a Harmat utca 73. szám előtti úgy 20-25 méterén miért is nem kapott a Kőkert kivitelezésében a fásításkor előnevelt fákat, miért kell a betonfehérre kitapodott, port (még többet) a légtérbe jutató kietlen felületet lássam?
Visszatérve a BKK forgalomszabályozására: a BKK által most megvalósított rendszerben, a pár éve változott szabályozás okán, sok pénzért kitelepített tűzcsapok elé teszik le az autóikat tulajdonosaik (legalább a Harmat 72-74. és 80-82. szakaszon).


Végezetül felvetem, hogy egy legalább ezerfős nagyságrendű lakótelepszegmensen miért is kell főútvonalnak áthaladnia?
Az ugyanis a valóságban nem jogos, azaz sem nem jogszerű, sem nem okszerű indok, hogy BKV-busz jár rajta!
Fel kellene tenni a döntéshozóknak szerintem a kérdést, hogy mért nem alakítják át egysávos, a (másik sáv helyén) sétálóutcaként funkcionáló térséggé ezt a (fő)útvonalat akként, hogy a forgalom itt csak (30 km/h-ra csökkentett sebességű) célfogalom lehessen?
Hiszen jelenleg, kis túlzással, Észak- és Dél-Pestet összekötni látszik a Harmat utca – ahelyett, hogy az ipari övezeteken vezetne ez a forgalmi teher. Így bár a BKK, mint közútkezelő szerint nem nagy a forgalmi terhelés, mégis tény az, hogy itt a nap túlnyomó részében egy egyszerű, nyugodt beszélgetést folytatni nemhogy a járdán (az utcán) nem lehet, de – tavasztól őszig – a nyitott ablak mellett a lakásokban élni sem.
És ez ellen nem hiszem, hogy az az érv jogos, hogy el lehet költözni, vagy az, hogy zárjuk be az ablakot!


Írásomnak legfőbb célja a figyelem felkeltése és nézőpontok bemutatása volt.
No és persze az is, hogy ,,magamra vegyem" a kialakult, az írásukban szereplő állapotokért a „felelősséget", hiszen ezzel a BKK-tól és a helyi vezetéstől (?) mintegy a „pofámra kaptam egy vonalzósuhintást", miszerint „nesze, pofáztál, hát megkaptad, parkolnak is, furikáznak is, és még ráadásul te is vagy a hibás ezért", így nem lenne becsületes részemről, ha nem vállalnám a nyilvánosság felé is az etikai felelősséget…
Munkájukhoz kívánok sok szépet és jót, további megbecsülést,
Maus Róbert

10ker lapfej

Kőbánya

Dama N.V. kaszinók 2022-ben a LegjobbKaszino portál szerint

Dama N.V. kaszinók 2022-ben a LegjobbKaszino portál szerint

2022.05.04. | szerk

Magyarország területén 1994 óta legális a szerencsejáték-üzlet. De a szigorú feltételek miatt a szerencsejáték piac nem nagyon fejlődik, ráadásul a nemzetközi szolgáltatók nem sietnek belépni a magyar piacra. Az egyik fő oka ennek az, hogy például az online kaszinó indításához...

Művelődés

Kőbányai művészek kiállítása Pécsen

Kőbányai művészek kiállítása Pécsen

2022.05.11. | Oszvald György

A Kőbányai Képző- ás Iparművészek Egyesülete (KKIE) Pécsen, a Civil közösségek házában, a Gebauer galériában állította ki tagjainak legújabb, és néhány korábbi alkotását. A pécsi közönségnek összesen 20 kőbányai művész...

Budapest

Alapkő letétel az új Richter irodaháznál

Alapkő letétel az új Richter irodaháznál

2022.03.26. | szerk-OGY

Varga Mihály, pénzügyminiszter, D. Kovács Róbert Antal, a X. kerület polgármestere, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke, valamint Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója jelenlétében, ünnepélyes keretek között...

Magyarország

Magyarország tortája - 2021

Magyarország tortája - 2021

2021.08.04. | Oszvald György

Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte...

Suli

Idén is Magyar Kémiaoktatásért díj

Idén is Magyar Kémiaoktatásért díj

2022.04.29. | szerk-OGY

Immár 24. alkalommal írja ki a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma az általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő kémiatanárok részére a Magyar Kémiaoktatásért díj pályázatot, melynek célja,...

Sport

Ismét Nagy Sportág- és hangszerválasztó Kőbányán

Ismét Nagy Sportág- és hangszerválasztó Kőbányán

2022.05.12. | szerk-OGY

Több mint 100 sportág, több mint 20 hangszer, 20 000 látogató, olimpiai, Világ- és Európa-bajnok sportolók, neves zenészek, szakképzett oktatók. Ez mind a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó, amely...

Vélemény

 • Azt a szivárványos mindenségit!

     Hát, most aztán nagyon el kellett gondolkodnom a „gyermekvédelmiˮ törvény abszurditásán. Teljesen véletlenül belefutottam egy pár hete lejárt reklámújságba, mely néhány oldalon az iskolakezdéshez szükséges dologokat jelentős árengedménnyel kínálta. Egy másik iskolai kelléket egy üzletben fotóztam néhány napja. Nem is lenne ezzel semmi baj, sőt, kimondottan nemes gesztus a kedvezmény. Ám, mielőtt néhány kérdést a világba kiáltanék (mert hát kormányunknak hiába is zajonganék, és ha fel is figyelnének a felvetéseimre, még én is Pegasus-áldozat lehetnék), javaslom olvassák el a Népszava cikkét! ...

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100