• Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

    Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

    A Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete április 10-én a Költészet napja tiszteletére egy különleges kiállítást rendezett, melynek az Összművészeti Trialógus – beszélgetés képzőművészetről, irodalomról, zenéről címet adta. A képzőművészek képei, grafikái, fotói, textil alkotásai, kisplasztikái, az írott és elmondott versek egy nagyon sokszínű kiállítást eredményeztek. Bővebben...
  • 1
Napi kiemelt
2012
ápr.
19

Kertvárosi furcsaságok

Írta: szerk-ogy

ha1leadA kerületi városrészek portáljait böngészve találtunk rá az itt közölt meghívóra. Nem sokkal később elektronikus levél érkezett a 10kerkult.hu szerkesztőségének „postafiókjába”. Halma Ágnes kertvárosi lakos kiegészítette a „Kérjük észrevételeit, kérdéseit hozza magával!” részt. Leveléből – melyet egyébként teljes terjedelmében a Meghívó hozzászólás rovatában olvashatnak – most egy rövidebb részt idézünk.

 

Meghívó

Kedves Barátunk!

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk a Kőbánya Kertváros Polgári Kör 2012. április 24-én, kedden, 18.00 órai kezdettel tartandó találkozójára. A programból: Önkormányzati beszámoló, események, programok.
                        
Kérjük, észrevételeit, kérdéseit hozza magával! Megjelenésére feltétlen számítunk! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Helyszín: Kertvárosi Általános Iskola, X. ker. Jászberényi út 89.

Budapest. 2012.04.18

Tisztelettel: Agócs Zsolt képviselő 

 

Halma Ágnes kommentje – részlet.

ha024„A Budapesti Közlekedési Központ vételi szándékát jelezte a Kőbányai Önkormányzat felé a Csillagvirág utca, Bogáncsvirág utca sarkán lévő telekre, melyen aszfaltkeverő üzemet kíván létesíteni - olvashattuk múlt héten a Környezetvédelmi és Kerületfejlesztési Bizottsági előterjesztésben. 

   A tervezett aszfaltkeverő telep, a 420 főt befogadó Corvinus kollégium közelében, Kőbánya Kertváros legközelebbi házához kevesebb, mint 200 méterre lenne (Hárslevelű óvoda játszóterének vonala kb. 200 méter). 
Feltételezésem szerint, széliránytól függően eltérő intenzitással lehetne érezni a kellemetlen szagot és egyéb káros anyagot. Kőbánya Kertváros lakossága, a Corvinus kollégium lakói, az Újköztemetőt látogató gyászolók (elsősorban 301-es parcella környéke), illetve a Határerdőt természetjárás és sportolás céljából felkeresők lennének leginkább kitéve a környezeti terhelésnek.” (Halma Ágnes fotója)

 

Halma is említette, és szerkesztőségünk is megtalálta azt a hozzászólást, amit egy hasonló, Dunaharasztiban telepített aszfaltkeverővel kapcsolatban tett közzé Bartus Tibor a dunaharsztima.hu honlapon, 2010-ben.

   Egy rövid idézet ebből is. „ … Összegezve, 25 éves gyakorlati környezetvédelmi tapasztalatokkal, fizikus-környezetmérnök végzettséggel, szakértői jogosultságokkal alátámasztom, hogy a félelmek és aggályok teljesen jogosak, a hatást én is észlelem közel2 kmtávolságban. (Amikor dolgozni megyek az 51-es M0 kihajtón, reggel-este érzem mikor működik a keverő és ez nincs jól. ) Az önkormányzat nem túl nagy előrelátással rossz helyen engedélyezte ezt az üzemet, jó lenne tanácsot kérniük nem gazdasági szakemberektől is. A környezetvédelmi felügyelőséghez írandó bejelentést szívesen megírom, ha sokan aláírjuk, kötelezik a mérésre az üzemet, és akkor ragaszkodnunk kell, hogy ott legyünk mi is, mert sok olyan trükk van (én is csináltam már olyat), amikor a mérés korrekt, csak éppen az üzemmenet nem az. Ha látja az ember a traffipaxot ritkán nyomja gázt tövig.

Üdv Bartus Tibor Dunaharaszti”

 

   Mindezek után a 10kerkult.hu szerkesztősége kötelességének érzi, hogy részt vegyen a lakossági fórumon és tudósítsa Kőbánya lakosságát a felvetésekről, a minden bizonnyal kényes témában született véleményekről, álláspontokról.

10ker lapfej

Kőbánya

Így keress megbízható generálkivitelezőt!

Így keress megbízható generálkivitelezőt!

2024.04.15. | szerk

Legyen szó lakásfelújításról vagy építkezésről, a megfelelő generálkivitelező választása talán a legfontosabb kérdés, hiszen ezen múlik, hogy az elkövetkező években, évtizedekben hogyan fogjuk érezni magunkat az otthonunkban.

Művelődés

Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

2024.04.12. | Oszvald György

A Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete április 10-én a Költészet napja tiszteletére egy különleges kiállítást rendezett, melynek az Összművészeti Trialógus – beszélgetés képzőművészetről, irodalomról, zenéről címet adta. A képzőművészek képei,...

Budapest

Kik most a legnépszerűbb Aviva oktatók Budapesten?

Kik most a legnépszerűbb Aviva oktatók Budapesten?

2024.04.15. | szerk

Az Aviva torna visszaadja a nőknek a testi és lelki egyensúlyát. Szakképzett Aviva oktatók közel 30 éve segítik a hölgyeket hazánkban, hogy nőiességükben ki tudjanak bontakozni. Kik a legjobbak Budapesten?...

Magyarország

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

2024.03.14. | Oszvald György

A modern háztartások és a kereskedelmi konyhák elengedhetetlen eszközei közé tartoznak a konyhai mosogatógépek. Rengeteg időt, energiát és vizet takarítanak meg, miközben hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik az edényeket és evőeszközöket....

Suli

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

2024.03.24. | Oszvald György

Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más...

Sport

Kőbányai ground golf sikerek Spanyolországban

Kőbányai ground golf sikerek Spanyolországban

2024.04.02. | Oszvald György

Elektronikus levelet kapott minap a 10kerkult.hu portál. Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnöke küldött nagyszerű híreket. „Örömmel tájékoztatom önöket a Spanyolország, Segovia városában elért magyar sikerekről az Open Európa Ground...

Vélemény

  • Amikor az igazság szembe jön

       Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

    Bővebben...

  • A hét műtárgya
  • A hét képe
  • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100