AD-blacklist1

2011
okt.
12

Megbecsülendő helyi értékek

torocko annoEgy adósságot törlesztünk! Fontos rendeletet fogadott el a képviselő-testület még a szeptember 22-i tanácskozásán, ám eddig erről sajnos kevés szó esett. Az épített és természeti környezet kerületi helyi védelméről szóló rendelet a múlt megőrzéséről szól a jelen és a jövő számára.


A kerületi képviselők legutóbbi összejövetelükön fogadták el az épített és természeti környezet kerületi helyi védelméről szóló önkormányzati rendeletet. Bizony meglepő, de eddig nem volt ilyen helyi jogszabály. Ahogy Kovács Róbert polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón megjegyezte, korábban számtalan tanulmány, feljegyzés, nyilvántartás készült az értékes és veretes múlttal rendelkező épületekről, most ezeket gyúrták egybe.


A teljesség igénye nélkül néhány ingatlan, amely immár hivatalosan is óvott: a Martinovics téri Torockó vendéglőnek helyet adó ház (a mellékelt képen), az Ihász utcai egykori Asztalosárugyár, a Kőrösi Csoma úti „Gizella-ház”, szinte az egész Gitár utca, Nyitra utca és Kelemen utca, a Mádi utca egy része, a Gergely utcai vámhivatal, a Jászberényi úti sörgyár épületei.


Mivel a védettség alá vont épületek jelentős része ma magántulajdonban van, elvárható, hogy a gazdák ne kizárólag önerőből finanszírozzák a fenntartást, az állag- és értékmegóvást, hanem egyéb forráshoz is jussanak. Kovács Róbert szerint szeretnének támogatást adni; a tulajdonosok várhatóan pénzhez juthatnak majd a helyi társasházi felújítási pályázatból, az úgynevezett Kőbányai Értékvédelmi Támogatási Alapból és a fővárosi önkormányzatnak által létrehozandó városrehabilitációs alapból.


A rendelet tartalmazza a tételes felsorolást. A polgármester szerint a lista nyitott, oda a jövőben bármelyik ingatlan felkerülhet, ha a rögzített szabályrendszernek megfelel és a szakértők is érdemesnek találják a felvételre.
Nos, lapunk kapva kapott az ötleten! Kérjük kedves olvasóinkat, amennyiben tudnak olyan épületről, ami kiemelt jelentőségű és nincs a listán, akkor a javaslatot írják meg a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre, és mi továbbítjuk a hivatal felé!

(fotók:10kerblog.hu, ww2.legifotok.hu)


Szerkesztői megjegyzés: Az aláhúzással jelölt részre kattintva elérhető a rendelet és a lista, ám valamilyen technikai ok miatt a rendelet nem látható. A testületi ülések menüpont alatt elérhető a szeptemberi tanácskozás napirendje, és azon belül a rendelet szövege.