AD-blacklist1

2020
jan.
05

1944. december 30. - a Dunába lőtték Richter Gedeont

Írta: szerk-OGY

RG 3A világhírű Richter Gedeon, az első magyar gyógyszergyár alapítója szabadalmaztatta az ugyancsak világhírű Kalmopyrint és a Hyperol fertőtlenítő tablettát. 2019. december 30-án múlt hetvenöt éve, hogy magyar nyilasok meggyilkolták Budapesten.

  

  

A Heves megyei Ecséden 1872-ben született Richter Gedeon 1907-ben Kőbányán építtette föl az első magyarországi gyógyszergyárat, amelyet évtizedeken át vezérigazgatóként irányított. 

 

   RG 1A gyár első nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott Kalmopyrin volt, a Hyperol nevű fertőtlenítő tabletta pedig az első világháborúban kapott jelentős szerepet. Az első világháború kitörésekor már 24 gyógyszerszabadalma volt. A második világháború elején a gyár már öt világrészre kiterjedő képviseleti hálózattal és 10 leányvállalattal rendelkezett, 34 államban bizományi raktárt létesített.

 

   1942-ben a zsidótörvények miatt Richter Gedeont megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult, még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni vállalatát. 

 

   Feleségét és őt magát Raoul Wallenberg bújtatta több mint ezer más zsidóval együtt, de Richter Gedeon nem menekülhetett: 1944. december 30-án másokkal együtt nyilasok végezték ki, sok zsidó sorstársához hasonlóan őt is a Dunába lőtték. Hetvenkét éves volt. 

 

   A mai Richter Gedeon Nyrt. történet 1901-ben kezdődik: Richter Gedeon megvásárolta a Sas Patikát, ahol történelmi jelentőségű tevékenységével a magyar gyógyszeripar alapjait rakta le.

 

   A II. világháború veszteségeket hozott az akkor már jónevű gyógyszergyárnak, de okos üzletpolitikával, új gyógyszerek kutatásával átvészelték a kritikus időszakot. Ám 1948-ban államosították a gyárat a neve 1951-től Kőbányai Gyógyszerárugyárra változott. 

  

 

   Bogsch Erik vezetésével 1992-ben új menedzsment került a cég élére és az új stratégiának köszönhetően a társaság újra talpra tudott állni. Mára a Richter a régió meghatározó multinacionális gyógyszervállalatává fejlődött, miközben világszerte egyre nagyobb mértékben növeli piaci jelentőségét. Jelenleg több, mint 40 országban van jelen, összesen 5 gyártóhellyel, 29 képviseleti irodával, valamint 38 kereskedelmi leány és nagykereskedelmi vállalattal.

(A teljes cikk a mazsihisz.hu oldalon olvasható)

 

   2012-ben az alapító Richter Gedeon (postumus) és Bogsch Erik vezérigazgató érdemeit elismerve a Kőbánya díszpolgára címet adományozta számukra a képviselő-testület.

   2017-ban Debrecenben utcát neveztek el Richter Gedeonról

 

forrás: mazsihisz.hu; 10kerkult.hu; richter.hu