AD-blacklist1

2016
feb.
05

Rendhagyó mozis történelemóra

saul fia mozinezo.huAz Uránia Nemzeti Filmszínház a kormány támogatásával, a 2015/16-os tanév II. félévében, díjmentesen látogatható középiskolai vetítéseket szervez az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar filmjéből, a Saul fiából.

 

 


A tanórákba illeszthető iskolai program célja, hogy a múltat hitelesen és megrázóan ábrázoló film még szélesebb körben elérhetővé váljon a középiskolás korosztály számára, méghozzá professzionális mozi-körülmények között: a regisztráló iskolák diákjai – szemben az otthoni filmfogyasztás magányos élményével – csoportos, zártkörű vetítéseken tekinthetik meg a filmet, méghozzá Európa egyik legszebb mozijában.
Nemes Jeles László első egész estés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. A rendezői koncepció, a főszerepet alakító Röhrig Géza számos díjjal elismert alakítása, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képei formateremtő módon idézik meg a holokauszt tragédiáját. A filmet 35 mm-es kópiáról vetítik, ami különleges élményt nyújt a digitális képhez szokott szem számára. A tekercseket a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet Kft. biztosítja.

A film a 2015-ös Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert – köztük a fesztivál nagydíját –, a 73. Golden Globe Gálán elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Arany Glóbuszt, és jelenleg a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának egyik legnagyobb esélyese.


A program keretében az Uránia Nemzeti Filmszínház a film alkotóival és forgalmazójával együttműködve kiadványt készít, ami segítséget nyújt az alkotás értelmezési keretének a meghatározásához és kulcsokat ad a film nézéséhez.  
A tanórába illeszthető, délelőtti vetítések nemcsak az élmény alapú tanulásra és a kulturális emlékezet formálására adnak lehetőséget, de a mozi intézményével való ismerkedésre is: az Uránia 120 éves – a mozizás történetével egyidős – műemlék épülete eleven film- és mozitörténeti emlékhely, ahol 1899 óta vetítenek mozgóképet a művelődés és az igényes szórakoztatás szolgálatában.
A most meghirdetett program keretében 2016 februárjától április végéig 30 alkalommal vetítik le a Saul fiát a filmszínház dísztermében, ezzel közel 13 000 középiskolás számára biztosítva az alkotás megtekintésének lehetőségét. A program szervezése során az Uránia több mint száz középiskolai intézménynek ajánlotta fel a részvétel lehetőségét. A programsorozatot a kormány több mint 10 millió forinttal támogatta.
A vetítéssorozat 2016. február 4-én kezdődött a budapesti Szent Margit Gimnázium tanulóinak és az őket elkísérő tanároknak a részvételével.


(forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház) (fotó: mozinezo.hu)