AD-blacklist1

2015
júl.
22

Cseles bekebelezés?

nka logoA Népszabadság értesülései szerint a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezelheti az eddig a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) tartozó állami támogatásokat.

 

 

 


A lap úgy tudja, hogy mivel az NKA kollégiumi döntéshozóinak mandátuma idén decemberben jár le, az új jelölések mellett komoly változások jöhetnek az eddigi finanszírozási rendszerben.
Eddig a különböző kollégiumok döntéshozói pozíciójába a különböző szakmai szervezetek delegálták az emberek felét, a másik felét viszont már maga a kormány, ami meg is látszik például a könyvkiadásnál, a szépirodalmi vagy az előadó-művészeti kollégiumnál. A helyzet ennél csak még rosszabb lehet az átalakítások után, állítólag a MMA a jövőben a kollégiumi tagok egyharmadát delegálná és önálló jelölő szervezetként működne.


Korábban volt már szó arról, hogy az MMA magába olvasztaná az NKA-t, de a rengeteg adminisztratív feladattal Fekete Györgyék még kis mértékben sem tudnak megbirkózni (lásd. Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet elindítása), ezért az ötletből nem lett semmi. Ezzel a mostani megoldással viszont az MMA közvetlenül ráhatással lehet az NKA milliárdos támogatási pénzeihez anélkül, hogy nyakukba szakadna a kulturális alap adminisztrációs munkája. A miniszteri delegáltakkal pedig már kétharmados többségben lennének a kormányközeli emberek a kollégiumi döntőbizottságokban, ami nyilvánvalóan torzítaná a pályázati és támogatási pénzek kiosztásának függetlenségét.


(Index/Népszabadság)