AD-blacklist1

2015
júl.
20

Új rádiószínház alakult

Írta: szerk

alapitok leadAz interneten lettünk figyelmesek a Kazán István Kamaraszínház és a Bredd Rádió kezdeményezésére, amely egy közös rádiószínház létrehozásáról szólt. Farkas József, a Kazán István Kamaraszínház írója beszélt erről az újdonságról.

  

 

   ‒ Nos, színház után rádiószínház? Hogyan jött az ötlet?

   ‒ Rendezőnké, Kriszt Lászlóé az érdem. A sors ugyanis összehozta a Molnár Sándor és Zámbó Árpy nevével fémjelzett Bredd Rádióval, amely amúgy is profilbővítésben gondolkodott. Eddig ugyanis főleg könnyűzenei műsoraik voltak. László felvetette, mi lenne, ha alapítanának egy hangjátékokat prezentáló rádiószínházat? Az ötlet gyors fogadtatása után már túl is vagyunk az első hangjáték felvételein, melyek számomra nagy örömként a saját alkotásaimból komponált Vig utcai srácok I. és II. részét dolgozzák fel.

 

   Radioszinhaz 2015 2‒ Milyen történetet mesél el a rádiójáték és mely korosztálynak szól?

   ‒ A sztori szülővárosom, az 1970-es évek Mezőtúr srácait mutatja be, megtörtént események alapján. Átfogja az akkori barátaim gyerekkorát, gondjaikat, örömeiket, bánataikat, vagy is azt a gyerekekre jellemző naivitást, ahogy elképzelték saját világukat.

   Azt szándékoztam megfogalmazni, és remélem ez sikerült, hogy bár felnő az ember, de legbelül örökké gyermek marad, s e mélységben nem csak a becsület, de az örök igazság is ott lapul valahol.

   Kamaraszínházunk tíz éve repertoáron tartja a Vig utcai srácokat, és minden kezdő színésznövendékünknek ez az első színpadi bemutatkozása is egyben. A rendezőnk még nem unta meg, pedig jó magam is láttam már körülbelül 10-15 különböző változatban, más-más szereplőkkel.

 

   ‒ Debütált a darab a virtuális térben is. Terveznek-e ismétlést, ismétléseket? 

   ‒ Július 25-én, 26-án délelőtt 10 órakor ismételni foga az internetes rádió.

 

   ‒ A Bredd Rádió csak az interneten érhető el?  

   ‒ Igen, de ez cseppet sem zavaró, a lényeg hogy ez a rádió az értékek felé fordult, legyen az zene, próza, vagy éppen interjúk, riportok. Rendezőnknek, Kriszt Lacinak mindig is az „értékkel bíróság” volt a vesszőparipája, legyen az bármely kulturális szegmens.  Ahogyan ő mondaná: minden kulturális műfajra szükség van, csak képviseljen színvonalat, mert ettől válik igazán művészetté és közvetíthet egyetemes kultúrát is egyben. A rádió vezetői, Molnár Sándor és Zámbó Árpy is a színvonalra helyezik a hangsúlyt, én is, és így természetesen a Kazán István Kamaraszínház is örömmel csatlakozik a Bredd Rádió kezdeményezéséhez.

 

   ‒ Hogy fog ki nézni a struktúra?

   ‒ Megpróbáljuk elérni a gyerekeket, a fiatalokat, vagy azokat a profi színészeket, akiknek lenne kedvük velünk együtt rádiószínházat csinálni, természetesen a kamaraszínház színésznövendékeivel, vagy a már itt végzett színészeinkkel kiegészítve.

 

   ‒ Tehát lehet jelentkezni a rádiószínházba?

   ‒ Igen. Természetesen az önmagában nem elég hogy valaki jelentkezik, a rátermetteknek adunk lehetőséget tanulásra is. A Csodálatos Kölykök gyerekszínész-stúdió munkájában vagy az OKJ-s színészképzésünkben vehetnek részt, és előbb-utóbb szerepelhetnek rádiójátékainkban is.

 

   ‒ Kik támogatják önöket a munkájukban?

   ‒ Egyelőre pénzzel senki, de úgy vagyunk vele, mint a magyar focival: hiába töltesz bele egy rahedli pénzt, a foci ettől nem lesz jobb. Lehet értékes művészetet teremteni, csinálni pénz nélkül is, ha van tudás, tehetség, és legfőképp akarat, szorgalom. Persze, pénz nélkül sokkal nehezebb, de a kamaraszínházunkban már hozzászoktunk a pénznélküliséghez, ettől még tudtunk komoly darabokat létrehozni. Fontos, hogy minden közreműködő partner szeresse és akarja ezt. És szinte biztosan tudom, a támogatói, partneri kör a jövőben bővülni fog.

 

‒ Hol tudnak érdeklődni azok, akik szeretnének jelentkezni önökhöz, illetve hallgatni akarják majd a rádiójátékokat?

   ‒ A www.kazanistvankamaraszinhaz.hu oldalon.

 

   alapitok

  balról: Kriszt László, Zámbó Árpy, Farkas József