AD-blacklist1

2015
már.
02

Vadromantikus századidéző

kossuthkifliTöbb mint 90 percnyi számítógépes animáció idézi meg a 19. századi Magyarországot a közmédia műsorán március 15-én induló Kossuthkifli című hatrészes sorozatban. A Fehér Béla regényéből készülő sorozat rendezője Rudolf Péter, a létrejötte pedig a Richter-gyógyszergyárnak is köszönhető.

 

 

 

- Helyenként groteszk, vadromantikus, humorban gazdag, 19. századi történelmi road movie, ami tulajdonképpen egy új műfaj. Fehér Béla fantáziája és a magyar történelem találkozása - jellemezte a rendező a premier előtt álló sorozatot.


A mintegy száz színészt, kétszáz helyszínt felvonultató sorozat 75 napos forgatása 2013 októberében fejeződött be, azóta az utómunkálatok zajlottak. Ez a rendező szerint különösen nehéz feladat volt, hiszen a történetben hat nap alatt vág át egy postakocsi 1849-ben Magyarországon - nyomában egy halottaskocsival -, ehhez nem csak a modern környezet ,,beszűrődéseit" kellett eltávolítani a felvett anyagból, de sok-sok animációt is el kellett készíteni.
- Mivel egy Pozsonytól Debrecenig tartó road movie-ről van szó, az utómunka sokkal komplikáltabb volt, mint egy átlagos történetben, és sokkal több is múlik rajta. A magyar történelem nem teszi már lehetővé például, hogy egykori mezővárosokon hajtsunk keresztül, így fel kellett építeni háttereket, városokat - magyarázta, hozzátéve, hogy remélhetőleg a nézők észre sem fogják venni a valós és az animált helyszínek közti különbségeket.


A rendező szerint éppen ezért hasonló történelmi sorozatot korábban - a számítógépes technika fejletlensége miatt - nem is lehetett volna leforgatni.
- A hangutómunka sem volt kisrealista, de hát a csodáknak meg kell ágyazni. Ezért is szerettem bele ebbe a történetbe, egyszerre mutatja meg a történelmet, de főképp a kisemberekre gyakorolt hatását. Mit érzett meg egy honpolgár a szabadságharcból, mennyi tévedés, összefeszülés, indulat, félreértés határozta meg a történéseket - fejtette ki Rudolf Péter.


Rudolf Péter megjegyezte, a hatrészes, 52 perces epizódokból álló sorozat három hosszú játékfilmet tenne ki. Mint fogalmazott, a legnehezebb elengedni az elkészült művet.
- Valóban hatalmas anyagról beszélünk, és mivel én szöszmötölős alkat vagyok, valószínűleg egy év múlva is úgy kellene elkergetni a vágószobából - mesélte. Hozzátette: bár már sokadszorra nézi újra a sorozatot, még mindig talál benne örömet.
- Most ott tartunk, hogy fel van díszítve a karácsonyfa, kezünkben már ott a csillagszóró, a fényfüzérrel pedig a konnektor felé indulunk" - tette hozzá.


Fehér Béla forgatókönyvszerűen ír, a Kossuthkifli szinte kínálta magát a megfilmesítésre.
- Igyekeztem megtartani a regény ívét, fordulatait, ízeit, csak ott nyúltunk bele, ahol a filmes szempontok megkívánták. Béla már látta a felöltöztetés előtt a sorozatot, amikor a színészek még green boxban mozogtak, és boldogságot láttam a szemében. Nekem ez hatalmas eredmény, egy-null ide, ha ő már elégedett - tette hozzá. Felidézte, a regény erénye, hogy nagyon sok réteg találkozik benne: intellektuális kihívás, Rejtő Jenőt idéző poénok, önirónia és izgalmas cselekmény.


A 816 millió forintos költségvetésből 505-öt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap finanszírozott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig 100 millióval támogatta a produkciót. A filmsorozat főtámogatója a kőbányai Richter-gyógyszegyár volt, amelyhez közel áll a mű szellemisége.
„Emellett fél évtizede valósítjuk meg Rudolf Péter „védnökségével” Richter Egészségváros Programunkat, mely során számtalan tapasztalatot szereztünk Péter szakmai alázatáról, elhivatottságáról, valamint vállalatunk nemzeti értékeivel való azonosulásáról. Kialakult egy közös gondolkodásmódunk, amely alapján biztosak vagyunk abban, hogy a támogatásunk a lehető legjobb kezekbe került, és így hozzájárulhatunk egy sikeres, magyar produkció megvalósításához.” – nyilatkozta még a forgatás befejezése után még 2013-ban Beke Zsuzsa, a cég kormányzati kapcsolatok és PR vezetője, de szavai alighanem ma is érvényesek.

 


A csapat
A sorozatban a főbb szerepeket Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kőszegi Ákos, Haumann Péter, Reviczky Gábor, Kálloy Molnár Péter és Lengyel Tamás játssza. Az epizódszerepekben feltűnik többek közt Törőcsik Mari, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Szabó Győző, Lukáts Andor, (az azóta elhunyt) Balikó Tamás, Méhes László, Scherer Péter, Szarvas József, sőt maga a rendező is.
A produkció forgatókönyvét Hársing Hilda, Rudolf Péter és az operatőr Kapitány Iván írta.


 


(MTI – 10kerult.hu)