AD-blacklist1

2014
szep.
12

Az opera elvitte a show-t

Írta: Oszvald György

zila-opera 113leadKülönleges irodalmi délutánnak adott helyet a XVIII. kerületi Zila Kávézó - Krisztina Cukrászda. Az irodalmat a képzőművészet és a zene színesítette az augusztus közepén megtartott eseményen.

 

 

 

Hasonló eseményt havonta rendeznek ezen a pompás helyszínen, ám ezúttal egy különleges produkció színesítette a versek áradatát. Engedje meg az olvasó, hogy az unikális jelleg miatt ezzel indítsuk a tudósítást. Bár korábban Tálas Ernő személyében már szerepelt operaénekes a Zila Kávézóban, ez a nap mégis más volt. Míg a Svéd Királyi Opera nyugdíjas tenorja szólóban énekelte hol az áriát, hol a szép magyar népdalt, a szintén tenor Decsi András Baranyai Anna zongorakíséretével adott elő néhány ritkán hallható zeneszámot. Ezek megismételhetetlen pillanatok, mert ugyan az énekes a főszereplő, de a zongorakísérő játéka nagymértékben befolyásolja a produkciót. (Itt és most ebben nem volt hiba!)

 

zila-opera 003

 

Az opera

 

   zila-opera 089Kanizsa József rövid interjúban mutatta be Decsit. Kérdésére válaszolva mondta el Decsi, hogy gyerekkorában mindenki énekel, de, hogy ez a hajlam megmarad-e később is, az csak az évek folyamán derül ki. – Nekem szerencsém volt, nyolc éves koromtól kórusban énekeltem, és ez sokat számított. Bár, amikor 18 évesen arról döntöttem, hogy az operaéneklés felé „mozdulok” el, különösebb előtanulmányokkal nem rendelkeztem, viszont a tíz éves kórustagság megbízható alapot adott. Nem a Zeneakadémián, hanem Szegeden, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban kezdtem tanulni, utána a SZTE-Zeneművészeti kar énekszakára jártam. Később az ország kinyílt nekem, s nagyon sokfelé énekeltem. Veszprémben például a Pomádé király új ruhája opera egyik jelentősebb szerepét énekeltem, de Székesfehérváron Almaviva gróf bőrébe bújhattam.

   A mini interjú végén elmondta, mi más, mint operaénekes szeretne lenni, s ezért minden tőle telhetőt meg is tesz. A bachelor diploma után folytatja tanulmányait, s nagyon hasznosnak ítélte, hogy szinte azonnal színpadra áltt a tanulmányai kezdetén, mert „ott sok mindent meg lehet tanulni, amit az iskolában nem oktatnak.”

 

  Nos, a fiatal énekes, Decsi András minden különösebb sallang nélkül, szerényen, de nagyon magabiztosan adott elő áriákat a programban három alkalommal. Mindháromszor mást, s a dalok nem a legkönnyebben énekelhető, igaz, ismert, de nem a legnépszerűbb opusok voltak. Almaviva gróf áriája Rossini: Sevillai borbélyából, Don Ottavio második áriája Mozart: Don Giovanni művéből és a záró szám, Donizetti: Szerelmi bájital című operájából az egyik ária. Erre jegyezte meg Király Lajos, hogy „András, arany van a torkodban!”

 

A grafika

 

   zila-opera 041A képzőművészetet ezúttal Vörös Édua szokatlan grafikái képviselték. Szokatlan, mert főleg a képregények világába kalauzolta el a résztvevőket, s ez a műfaj nem feltétlenül a legnépszerűbb Magyarországon, bár többen is vannak, akik magas színvonalon művelik. Bemutatkozásában elmondta, Szegedről, jött, mintegy 15 éve ott él és alkot. – Életem másik felét Hódmezővásárhelyen töltöttem el – jegyezte meg tréfásan a fiatal alkotó. Kanizsa József, a Krúdy irodalmi kör titkára kérésére röviden összefoglalta munkássága legfontosabb állomásait. Ebben meghatározó, hogy már gyerekkorában elhivatottságot érzett a műfaj iránt, szinte egyfolytában rajzolt. Majd Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola grafika- és kerámia szakát végezte el, s utána Budapesten animáció-, rajz szakon tanult a Pannónia Rajzfilm Stúdióban. Idegenvezető is, az itt szerzett tapasztalatait beépíti a műveibe. Megjelent könyve, képregénye az Utánam fiúk. – Nem vagyok író, ebbéli hiányosságomat a rajzzal pótolom, s képregény formában adom közre mondandómat – jellemezte alkotási módszerét.

 

Az irodalom

 

   zila-opera 081A tényleges irodalmi műfajt Fehér József és művei képviselték. A vásárhelyi irodalomkedvelőknek szinte nem is kell bemutatni őt, de a fővárosi közönség is találkozott már vele. Aki mégsem, annak álljon itt egy rövid bemutatás a vásárhelyi hírek internetes portál beharangozójából: „Éppen 40 éve kezdte pályafutását a Csongrád megyei Hírlapnál, közel húsz éven át megfordult több lapnál is, majd a ’90-es évek végétől már nem dolgozik újságíróként. Elsősorban irodalmi lapoknak ír szépirodalmi alkotásokat: verseket, novellákat ad ki. Ars poetica-ját, hitvallását saját maga úgy fogalmazta meg:

„Hiszek a szavak erejében, a világot megváltoztatni tudó, a mindennapokat megszépítő szeretet és jóság nagy harmóniájában. Hiszem, hogy az irodalom küldetése utat mutatni, hozzá hitet és erőt adni az embereknek.”

 

   Lényegében ezt a hitvallást bővítették ki Kanizsa József író, költő, Tárkányi Imre költő, színikritikus, Németh „Nyiba” Sándor költő, zeneszerző, olimpikon, fényesi Tóth József költő és Király Lajos író, költő, a Krúdy-kör elnöke tolmácsolásában elhangzott versei, novella-részletei.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY