AD-blacklist1

2013
júl.
31

Tízedik éve a Művészetek völgyében

Írta: Oszvald György

MV-lead1A minap örömmel adtuk hírül, hogy Kőbánya jó hírnevét több műfajban is öregbíti Joós Tamás énekmondó az Ördögkatlan művészeti fesztiválon. E téren újabb jó hírünk van: az idén tízedik alkalommal szerepel a Művészetek Völgye programjaiban a kőbányai Parafónia zenekar. S nem is egy, de három előadással és neves vendégekkel …

 

 

 

Ma délelőtt az egyik közösségi megosztót böngészve fedeztük fel a Parafónia zenekarról szóló rövid bejegyzést. Azonnal felhívtuk a zenekar fenntartójának, „A Zene mindenkié” Egyesület elnökét, Erdős Katalint, s egy rövid interjút kértünk tőle. Kérdéseinkre örömmel válaszolt, sőt, olyan részleteket is megosztott lapunkkal, amelyekről kevesen tudnak.

 

koncertek 042Kőbányán relatíve könnyű szerepelni profi színpadi körülmények között, megfelelő hangosítással. Mit lehet elmondani a kapolcsi vagy a szomszéd falubeli lehetőségekről?

   Könnyű dolgunk van, kivételezett helyzetben vagyunk. Mindkét nagy koncertünk ideális körülmények között, templomban lesz megtartva. A monostorapáti katolikus templomban bőséggel van hely, a kapolcsi régi kis katolikus templom igaz kisebb, mintegy 150 főre méretezett, de családiasabb, harmonikus belső térrel és akusztikával rendelkezik. Ezekre a helyekre gyakorlatilag nem kell hangosítás.

 

A mai programban kerestem a Paraciterásokat, mert egyrészt keveset tudni róluk, másfelől nem találtam a Manó udvart. Kik ők, hiányos a program?

   Nos, mi nemcsak egy zenekar vagyunk, hanem egyesületként is dolgozunk. Közel ötven tanítványunk van, akik között akadnak a tinédzser korból kinőtt, fiatal felnőttnek mondható „gyerekek” is. Mintegy három éve két gyógypedagógusunk elkezdett velük, egy jobbára autistákból álló csoporttal foglalkozni. Ők csak citerán játszanak, emellett nagyon szépen énekelnek. A baráti kapcsolataink révén megismertünk itt, Kapolcson egy kerámia udvart. Ez két keramikus nőnek az udvara, a Manó udvar, ami fogalom itt a Völgyben! No, hát itt fognak fellépni a citerásaink. Valójában ez az előadás nem része a hivatalos Völgy programnak. Ezek mellett sokan hívnak meg barátokat a portájukra, színesítendő a saját megjelenésüket, egyben lehetőséget adva különféle előadóknak. Így kerültünk mi is ebbe az udvarba tavaly, ahol egy fél órát zenélnek majd a „gyerekeink”. Nemrég érkeztek, s ők ma este haza is mennek. Ez egy kezdeményezés, más, mint a falaknak próbálni; örülnek, ha kimozdulhatnak és büszkák arra, amit tudnak!

 

koncertek 046a

Parafónia zenekar Fabényi Réka karnagy vezetésével

 

Essék szó akkor a zenekarról is. A monostorapáti előadásról kevés információ található: „Völgymise és koncert a Parafónia zenekarral és a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium vegyes karával” – írják szűkszavúan. Lehet erről bővebbet tudni?

    A Völgy öt falujának (Kapolcs, Monsotrapáti, Taliándörög, Vigándpetend, Pula) közös a plébánosa, Illés Sándor tiszteletes. Egy fantasztikus ember, szívügye a völgymise. Három éve megkérdezett, hogy bekapcsolódnánk-e a misébe, ami a témához igazodva a szeretetről, mások elfogadásáról, a művészetek sokszínűségéről szól? Természetesen, örömmel mondtam igent. Most is ez lesz, először egy rövid istentiszteletet tart, majd 15-20 percet muzsikálunk mi, aztán a dunaújvárosiak jönnek ugyanígy, utána 15 perc közös fellépés következik. Velük már sokszor volt előadásunk, nagyon szeretnek minket, személyes barátságok is szövődtek a diákok és mieink között.

 

koncertek 111Hadd kérdezzem Szvorák Katiról is. Tavaly hallottam, láttam a közös műsorukat. Vele hogyan kerültek kapcsolatba?

   Ez nagyon egyszerű. Megkerestem a honlapját, az e-mail címére írtam egy félénk bemutatkozást, válaszolt rá, majd – mivel ráadásul ő is szentendrei – egyeztettünk egy időpontot, bementen hozzá a zeneiskolába, összeismerkedtünk és kész.

   Most is ez történt, felkerestem, elmondtam neki, hol, mikor lesz előadásunk a Völgyben. Örömünkre, újra eljött hozzánk, szerelemből, másrészt pedig kiderült, ugyanazon a napon, Kapolcson, a Muharay udvarban lesz fellépése este nyolckor.  Már szombaton délelőtt lejön hozzánk, próbálunk egyet, s este megnézzük a koncertjét! (képünkön balról: Szvorák Kati)

 

Hát, ha már a kapcsolatokról beszélgetünk, hogyan kerültek egyáltalán kapcsolatba Művészetek Völgyével, hogyan lehetséges, hogy tíz éve jelen vannak a programjukkal?

    2002 decemberében, egy unalmas délelőttön olvastam, hogy a Millenáris parkban lesz egy nyílt nap a Művészetek völgyéről. Akkor még az öt völgy együtt volt, eljött az öt település polgármestere, Márta István, a Sebő együttes, a Kaláka együttes és mások. Nagy beszélgetések voltak, mindenki muzsikált kedvére, kedvesek, közvetlenek voltak az ott lévők, s rettenetesen élveztem ezt a hangulatot. Hazamentem, gondoltam, ők is késsel, villával esznek, mint a mi gyerekeink, hát írtam egy levelet, elmondtam, kik vagyunk. Mivel a Völgyben sem az előtt, sem azóta fogyatékos művész nem lépett fel, csak annyit kértem, hadd menjünk el, és szeressenek minket! Tudni kell, akkor még nem volt semmilyen hangzó anyagunk, ismertetőnk, még egy normális fényképünk sem akadt! Csodák csodájára 24 órán belül visszajött a válasz, igen, szeretettel várnak. Sőt, még abban is segítettek, hogy megfelelő szállást találjunk. Így kerültünk el a monostorapáti óvodába, ahol egy ideje egyedüli bérlők vagyunk. A lakosok már ismernek minket, szeretettel fogadnak évről-évre. Mintha haza jönnénk. Nekünk ez a hely ideális, nappal felhajtjuk a hálómatracokat, s kész a próbaterem! 

 

Hogyan zajlik egy napjuk? Van idő elmenni mások programjaira?

   Igen, igyekszünk a gyerekeink képességeihez igazodó eseményeken részt venni. Délelőtt intenzív próba van, 9-től fél egyig, természetesen, szünettel. Ebéd után egy kis pihenő, s mivel tudjuk a buszok menetrendjét – sajnos, a csigabusz már nincs – minden nap megyünk valahová. Nem hagyjuk ki a Kaláka udvart, Palya Beát, a versudvart, a táncházakat. Ma egy kicsit más lesz, megnézzük a citerásokat, utána haza jövünk és kézműves foglalkozás lesz.

 

koncertek 072Zárásként még egy fontos kérdés. Azt tudjuk, sokan tudják, hogy a zenekart Fabényi Réka vezeti, vezényli. De kik segítik a munkáját? Az imént is – csak futólag – említett egy-két pedagógust. Kik ők?

    Réka mellett, aki összeállítja a repertoárt, hangszerel, kottát ír, 7-8 tanár van velünk. Gyógypedagógusok vagy zeneakadémiát végzett fiatal pedagógusok. Kőrösi Andrea és Bíró Veronika a paraciterásokkal foglalkoznak, egyben a zenekar asszisztensei is. Juhász Éva fejlesztőpedagógus, aki a biológiát hagyta ott, hogy sérült gyerekekkel foglalkozzon. Juhász Anikó csellista (képünkön jobbra), óvodapedagógus hallgató, Novák Györgyi pedig már óvodapedagógus. Pávai Eliána Kolozsvárról érkezett hozzánk, hegedűművész és pszichológus. Ők azok, akik valami fantasztikus munkával segítik a gyerekeinket, hogy felkészülten, magabiztosan álljanak a színpadra.

 

fotó: 10kerkult.hu/archív


A Parafónia zenekar programja a Művészetek Völgyében.

 

2013.július 31. – 15:00: Kapolcs, Manó udvar, Paraciterások koncertje


2013.augusztus 2 . – 16:00:  Monostorapáti, katolikus templom; Völgymise , vendég: a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium vegyeskara


2013.augusztus 3. – 18:00:  Kapolcs, katolikus templom: Parafónia koncert, vendég: Szvorák Kati  népdalénekes