AD-blacklist1

2013
júl.
30

Művészeink szerte az országban

Írta: Oszvald György

T-N 212leadHonalapunk rendszeresen közzéteszi azon művészeti eseményeket, melyek során Kőbánya hírnevét viszik akár a szomszéd kerületbe, akár az ország távolabbi részébe festők, fotósok, zenészek, táncosok, diák előadók avagy éppen felnőttek. Írásunkban ezúttal Joós Tamás énekmondó programjaiból szemezgettünk.

 

 

 

   A Cseh Tamás-emléknap rendkívül jó ötletnek bizonyult, a programot sokan szerették. Ennek apropóján egy hosszabb produkciót is szerkesztett belőle Joós Tamás és előadó társa Hegyi Norbert Átlátszó víz legyen … címmel. Szerkesztőségünk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a zártkörű premierről tudósíthatott. Most örömmel adjuk közre a Kanizsa TV felvételét, melyet nemrég Nagykanizsán, a Kiskastély udvarán adott koncerten rögzítetek.

 

 

   Július 30-án kezdődik, s augusztus 3-án zárul a VI. Ördögkatlan Fesztivál. Joós Tamás révén a kőbányai jelenlét innen sem hiányozhat. A fesztivál Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, a Vylyan Pincészet, a Szársomlyói Szoborpark és Beremend színpadain zajlik immár 2008-tól, évenkénti rendszerességgel.  A fesztivál védnökei: Törőcsik Mari, † Cseh Tamás.

 

„Tamás születésnapján volt egy dalnokverseny Kőbányán. A győztesek lépnek fel a Katlanban. (Mülhauser Martina, Mester Csaba, Fodor Balázs, Asztalhoz, emberek zenekar – és a dalnokverseny szervezője, maga is dalnok: Joós Tamás)” – írja az Ördögkatlan részletes programja.

 

   Mi pedig örömmel állapítjuk meg, hogy nemcsak Cseh Tamás él tovább lelkünkben, de lassan-lassan hagyománnyá erősödik az életművének dedikált kőbányai esemény, a Cseh Tamás Emléknap.

   A koncert helyszíne Nagyharsány, Narancsliget, ideje augusztus 2-a 17:00 óra.

   Ezen a napon 21:00 órai kezdettel a dalnokversen győztesei a település több más helyszínén is Cseh Tamás dalokat énekelnek.

 

   A gyerekek sem maradhatnak ki a sorból: augusztus 2-án délelőtt 11 órakor kezdődik Palkonyán a Malomparkban a Violin király és Hanga királykisasszony című mesejáték. A 10kerkult.hu ennek az előadásnak a premierjéről is beszámolt anno.

 

   Ami pedig csak nagy áttételekkel kőbányai vonatkozású esemény, az egy szenzációs kamara darab, három kiváló művész előadásában: Kapa, Pepe és Rémusz már 14 éve kérdezik: ugye, lesz mulatság?

   Sławomir Mrożek: Mulatság című darabjának 300. előadását tartják a nagyharsányi Narancsparkban július 31-én 21:00 órai kezdettel.

   „1999 februárjában volt az első. Azóta eltelt majd’ másfél évtized. Sok minden történt velünk, Kapával, Pepével, Rémusszal, B.L.-lel (Bérczes László – a szerk.): szerettünk, váltunk, szülők, barátok haltak, gyermekek születtek, öregedtünk pont majd’ másfél évtizedet. És továbbra is kérdezzük: van-e mulatság, van-e ünnep? Hisszük, hogy van.”  – vallják a főszereplők Mucsi Zoltán „Kapa”, Scherer Péter „Pepe” és Szikszai Rémusz „Rémusz”. A darabot Bérczes László rendezte.

 

fotó: 10kerkult.hu/archív