AD-blacklist1

2013
jún.
28

A Nyugatnak jár a torta, a törzsasztal

közönség Nyugat Itthon SzamosFélidejéhez érkezett a Nyugat Itthon rendezvénysorozat a júniusi, Budapestet bemutató budapesti irodalmi esttel. Az „új” Nyugat folyóirat pedig él és virul. És már tortája is van a lapnak és a rendezvénynek.

 

 


Többször is beszámoltunk arról, hogy nyomul a Nyugat, az új Nyugat, egykori legendás huszadik század eleji irodalmi folyóirat mai „reinkarnációja”. A lap egyelőre – átmenetileg – különszám formájában (Nyugat Plusz néven; lásd alsó képen) létezik, de a lényeg, hogy létezik.


Élővé, láthatóvá pedig a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat Itthon kampányával válik. Összekapcsolva a kortárs irodalmat és a nagyszerű hazai turisztikai régiókat. A Nyugat Itthon rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, és a tájhoz kapcsolódó irodalmi és zenei alkotásokkal az adott környezet hangulatát igyekeznek megragadni.


Az Újnyugat Irodalmi Kör, vagyis az „új” Nyugat szerzői gárdája (mások mellett: Bíró József, Bolemant László, Czeizel Endre, Cserhalmi Imre, Csikós Attila, Hegyi Botos Attila, Horváth Gábor Miklós, Kal Pintér Mihály, Kálloy Molnár Péter, Novák Valentin, Petőcz András, Schwalm Zoltán, Váczy András, Viola Szandra, Vörös István, Zalán Tibor), a kör és a kampány művészeti vezetője, Szabó Zoltán Attila gyakorlatilag garancia a minőségre és a sikerre.


A Nyugat Itthon-kampány mágnesként vonzotta már eddig is azokat az alkotókat és kivételes alkotóközösségeket, amelyek nem a celebvilágból érkeznek, s akik valóban hitelesek és egyedit alkotnak a maguk területén. Néhány példa: Sáry László, Sáry Bánk, a Budakeszi Régizene Együttes, Lukács Sándor, Herczku Ági, Kelemen László, Mihályi Gábor, Pál István „Szalonna” és a Magyar Állami Népi Együttes (amely márciusban a Hagyományok Házában közös estet jegyzett az újnyugatosokkal), továbbá Nemcsák Károly, Schnell Ádám, Zöld Csaba, a József Attila Színház művészei, Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert, Kalmus Felicián.


lap Szamos Nyugat ItthonEgy hete, június 21-én – a kampány félidejében – a budapesti Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban a budapesti turisztikai régió mutatkozott be az éppen zajló Duna Karneválhoz csatlakozva. Az eddigi estekről Márton András színművész adott összefoglalót, miközben az elmúlt hat hónap szereplői és szerzői elfoglalták, és ezzel fel is avatták a különleges helyen a Nyugat törzsasztalát.
– Nem véletlen, hogy éppen egy multikulturális fesztiválhoz csatlakozva került sor a Budapestet középpontba állító estre. Fővárosunk és környéke rendkívül fontos hazánk turizmusában, ezért az MT Zrt. is nagy hangsúlyt fektet a régió népszerűsítésére. A nyár a „Zsongás” ideje. Erről szólt ez alkalommal a Nyugat Itthon, erről szól a Magyar Turizmus Zrt. aktuális kommunikációs kampánya is. Budapest és a Közép-Dunavidék is eleme ennek a kampánynak, hangsúlyozva, hogy a vízpart nemcsak strandolásra való. Számos fesztivál várja ilyenkor azokat, akik a nyári estéket tartalmasan kívánják eltölteni. Nemcsak a külföldről érkezőknek, hanem a hazai közönségnek is érdemes bemutatni, milyen sokoldalú, történelmi, kulturális és irodalmi jelentőségű városról beszélünk. A Nyugat Itthon kampánnyal a kulturális értékeket kívánjuk újrapozícionálni. Ha célunkat elérjük, a kultúra nemcsak az utazás kísérője, hanem önálló utazási motiváció is lehet – mondta köszöntőjében Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-közép-dunavidéki Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője.


A felolvasószínházban Márton András előadásában első alkalommal hangzott el közönség előtt Zalán Tibor Budapest kuplé című írása. A „pesti” életérzést megidéző kortárs művek bemutatója után a házigazda Szamos Gourmet Ház tulajdonosa, Szamos Gabriella kóstoltatta a jeles alkalomra készített Nyugat Itthon tortát. Mint a házigazda mondta, nagyon hasonlít a híres Dobos-tortára, de nem az. Jelezzük, mindegy is: nagyon finom. Megjegyezte, a korábbi „országtortákhoz” hasonlóan ez is kóstolható lesz a jövőben a Szamos cukrászdákban.


A „Zsongás” jegyében a Vörösmarty téren a délutánt a Proscenion Drámaszínpad előadása nyitotta, majd a József Attila színház művészei adtak elő részleteket Balassi Bálint Szép magyar komédiájából a téren felállított színpadon. A színpadi előadások szokatlan módon torkollottak villámcsődületbe: a fellépők a közönség sorai között elvegyülve szavalták Petőcz András Séta boldogok földjén című versét, így irányították a figyelmet a Szamos-házban zajló felolvasószínházra. Az est folyamán Zalán Tiborral tartott zenés-kortárs eszme-cserét Csíkós Attila és Hegyi Botos Attila, Bolemant László pedig bemutatta költői játékát „Vissza a jövőbe”, avagy irodalom a QR-kódban, QR-kód az irodalomban címmel.
Az est fénypontjaként Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert és Kalmus Felicián „Pesti álom” című koncertjét élvezhette a közönség, amikor is betekintést nyerhettek a nagy művészek által megálmodott Budapestbe. Dóka Péter és Dóka Attila újnyugatos dalokat adtak elő. Ha vízpart és művészet, akkor vízpart a művészetben: az est kiemelkedő produkciója volt a Szin Medias Res társulat Nudista strand című színdarabja volt, amelynek szerzője Kal Pintér Mihály, az Újnyugat Irodalmi Kör tagja.


Soha rosszabb irodalmi „barangolást”… Ami pedig a legendás lapot illeti: jó esély van arra, hogy tartósan a felszínen maradjon.

 


Zalán Tibor: Budapest-kuplé

Ha eljön az est,
mint egy fiatal, ruganyos lánytest
feldobja magát és pörögni kezd
ő a soha sem vénülő  szerelmes nő:
Budapest.


Gyúlnak a hidak
és lángra kapnak a lusta szívek,
a sötétet feltépik neon-színek,
egymáshoz ütődik a sok felhevült test:
ez Budapest.


Nyitnak a bárok
és a villamosról mind leszállnak
tinilányok, tenyérnyi  nadrágban,
aki rájuk néz az mind nyer, egyúttal veszt:
ez Budapest.


Nézd a Parlament
fényeit, vagy átellent odafent
a Vár körül a sok holdas idegent,
ki látványt vagy érzelmi lámpást keres:
ez Budapest. 


Reggelre kelve
Tamás nem megy le pálinkáért se,
és ahogy ébredezik a város
álmosan megkínál egy félbehagyott keksz:
ez Budapest.


Villamos csenget,
nyolc órára beáll a forgalom,
inkább indulsz a szürke hajnalon
sétára egyet, hisz aludni már minek:
ez Budapest.


Zsong, mint egy méhkas
az Oktogon körül turista-had,
nyitnak a romkocsmák és a bárok,
kávézó polgárok, elhagyott jegyzetek:
ez Budapest.


Liheg, szörnyeteg,
virul, szépül, de lehet nagybeteg,
a széttúrt utcák goromba hegek
testén, de közben lebeg, kacér, integet,
ez Budapest.


Óbudán élek,
itt, hol lélegzik a Krúdy-lélek,
Orbán Ottó, Kassák és még mások
taposták itt a kopott macskaköveket:
ez Budapest.


Máshol hogy élni –
nem, persze itt sem hogy annyira jó,
de a Dunán (mindig) elúszik egy hajó
rajta a múlt, szerelem, bűn, sors és kereszt:
s ez Budapest.