AD-blacklist1

2011
nov.
09

Bűnügyi helyszínelés a múzeumban

Nemzeti MzeumRendhagyó bűnügyi helyszínelésre várja a látogatókat november 11-től több alkalommal is a Magyar Nemzeti Múzeum. A Teleki László – az Országgyűlés halottja című kiállítás kísérőrendezvényein a tárlatvezetés után az érdeklődők rendőrségi szakértők segítségével megismerkedhetnek a helyszínelés kulisszatitkaival is.


A múzeum szerdai közleménye szerint a Pesti helyszínelők 1861 című rendezvénysorozat pénteki „premierjén" Csorba László főigazgató mutatja be a tárlatot, majd a Rendőrtiszti Főiskola munkatársai közreműködésével, magyarázataival levetítik azt a filmet, amelyet a Teleki László öngyilkossága után készült rendőrségi jegyzőkönyvek és a helyszínen rögzített sztereófotók alapján készítettek. Mint írják, a magyar kriminalisztika történetében ezek voltak az első olyan fényképfelvételek, amelyeket bűnügyi helyszínen, a nyomok rögzítése céljából készítettek. A program során a jelenlévőknek lehetőségük van a rendőrségi szakemberek által használt eszközök megismerésére is.
A sorozat november 15-én délelőtt 11 órakor, 22-én 15 órakor, illetve decemberben és januárban is folytatódik.


A politikus születésének 200. és halálának 150. évfordulója alkalmából október végén nyílt tárlat január végéig látható. A kiállításon Teleki László gróf életpályáját, a reformkori, 1848-49-es és emigrációs működését, öngyilkosságát, temetését és személyének kultuszát ismerhetik meg az érdeklődők. Az időszaki tárlaton nagy hangsúlyt kap a korabeli öngyilkosság, az eredeti dokumentumok mellett 3D-ben idézik meg Mayer György fotográfus a helyszínen készített felvételeit is.


(MTI)