AD-blacklist1

2011
nov.
01

A múlt század koronatanúja

Akoronatanu2Váratlanul nagy érdeklődés kísérte Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila „A koronatanú – Hetényi Károly évszázada” című dokumentumfilmjét. Három díszpremierje volt a filmnek: a Petőfi Irodalmi Múzeum Nyugat Ma-estjén, a Gellért Hotelben, majd a Boscolo New York Café-ban. Emellett az országos tv-premierre is sor került nemrég a Hír Tv Vetítőjében.


Hetényi Károly élete kész kalandfilm. Egy árvaházból kilépve lett a legendás New York inasa, ahol testközelből figyelte a Nyugat nagyjait és a korszak színészóriásait, köztük Csortos Gyulát, Muráti Lilit. Látta sakkozni – és hallotta káromkodni – Karinthyt, kiszolgálta Kosztolányit és a mindig magányos József Attilát. Hetényi úr titkok tudója: a kávéházi kultúra és a kávékészítés szakértője, aki ma is orrában, zsigereiben érzi Fehér úr feketéjét a New Yorkból.
A Nyugat koronatanúja megjárta az orosz frontot, dolgozott malomban, volt keszonos és menthetetlenül szerelmes. Karcsi bácsit barátjává fogadta Királyhegyi Pál és Seress Rezső, bizalmába fogadta Latinoivits Zoltán és Bessenyei Ferenc. A kilencvenéves Hetényi Károly éveket töltött el a híres Royalban, a patinás Gellértben, de kiismerte a Miami sajátos világát is, ahol kollegája – az eszpresszó mellé – szép szőkéket ajánlott az uraknak. A film hőse megfordult a Dob utca sarkán a Meteorban is, ahová egy nap átlagban háromszor járt ki a rendőrség, de szép esztendőket töltött el a Kulacsban is, ahol már nem a kávé, inkább a fröccs volt a sikertermék, az örök sláger pedig a Szomorú Vasárnap.
Röviden így foglalható össze, kiről és mi mindenről is „mesél” a Kálloy-Szabó kettős mozgóképe. Érdekes csavar a történetben, hogy a Karinthy inasáról szóló dokumentumfilmet két mai nyugatos alkotó jegyzi, hiszen Kálloy Molnár Péter nemcsak kiváló színész és színházi rendező (lásd: Machbeth Fehérváron), illetőleg a Beugró közkedvelt színjátékosa, hanem annak a Nyugat Ma folyóiratnak is szerzője, amelyet éppen alkotótársa, az író-szerkesztő Szabó Zoltán Attila alapított 2010-ben Konyári János borásszal egyetemben. Nem mellesleg, ő jegyzi a hajdan komoly visszhangot kiváltó Volt egyszer egy filmgyár című kötetet.

 


(forrás: Itthon.hu)


(A képen: Csapatfotó a New York Kávéházból: Hrutka Róbert zenész, Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila, A koronatanú című dokumentumfilm rendezői, valamint Hetényi Károly, a mozi főhőse.)