AD-blacklist1

2021
júl.
26

Így válasszunk e-könyv olvasót…

Írta: szerk

ipad olvas leadNoha a kultúra elkötelezett a papíralapú könyvek irányába, az elektronikus könyvolvasók megkérdőjelezhetetlen létjogosultsággal rendelkeznek. Az ilyen eszközök bárhova magunkkal vihetők, egész sor könyv tárolását teszik lehetővé, ráadásul a könyvek elektromos változatai rendszerint olcsóbban szerezhetők be. Mindezek miatt érdemes áttekintenünk, mire kell figyelnünk, ha e-book olvasót vásárolnánk.

  

 

    Az e-book olvasók kijelzője az úgynevezett e-ink technológián alapul, amit elektronikus tintaként fordíthatnánk. Számos előnye van az okostelefonoknál és táblagépeknél használt kijelzőkkel  szemben, hiszen kímélőbb a szemnek, nem tükröződik, ráadásul a beesési szögtől függetlenül kényelmes olvasást tesz lehetővé. Sőt, energiatakarékosabb, vagyis az ilyen készülékek akkumulátorát ritkábban kell töltenünk. Habár nem minden e-book olvasó kijelzője épül erre a  technológiára, a többség esetében ezzel fogunk találkozni. Persze nem feledkezhetünk meg az e-ink kijelzők hátrányáról sem; kizárólag szürkeárnyalatos képek megjelenítésére alkalmasak. 

 

  i 740proinkpad3pro  Könyvolvasó vásárlása előtt mindenképpen érdemes megfontolni, mekkora kijelzővel rendelkező készüléket használnánk szívesen. Általánosságban elmondható, minél nagyobb a kijelző, annál kényelmesebben olvashatunk, illetve annál nagyobb betűméretet állíthatunk be anélkül, hogy a szöveg természetes szerkezete kényelmetlenné váljon. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nagyobb méret nagyobb súllyal jár együtt, aminek a kézben tartása kevésbé kényelmes, illetve a szállítása is nehézkesebb lehet. Ha még nincs tapasztalatunk ezekkel a készülékekkel, érdemes lehet előnyben részesíteni a közepes mérettel rendelkező változatokat, így nem foghatunk mellé. A 7 hüvelykes átmérő univerzális választásnak mondható.

 

    Ahogyan más hordozható készülékeké, úgy az e-book olvasók felbontása is fontos tulajdonságnak mondható. Minél nagyobb felbontást választunk, annál élesebb lesz a vetített szövegkép; az általános javaslat szerint egy 7 hüvelykes kijelző legalább 1024×768 pixeles felbontással kell rendelkezzen.

 

    Érdemes eldöntenünk azt is, szükségünk van-e háttérvilágításra. Maga az e-ink technológia nem rendelkezik belső fényforrással, vagyis az olvasáshoz megfelelő fényviszonyok szükségesek. A szemet jobban terhelő LCD megoldás esetében természetesen adott a háttérvilágítás, ezt jól tudjuk a mobiltelefonok és tabletek kijelzőjének köszönhetően. Azonban léteznek olyan e-ink könyvolvasók, amelyek saját belső háttérvilágítással rendelkeznek, ez esetben a LED izzók fénye optikai szálak alkalmazásának köszönhetően egyenletesen világítja meg a kijelzőt.

 

    i kindle2020A vezérlésről is érdemes néhány szót ejteni. Kétféle megoldással találkozunk; gombos és érintőképernyős kezeléssel. Az előbbi abban az esetben megfelelő választás, ha a készüléket csakis kizárólag könyvolvasásra használnánk. Utóbbi kényelmesebb megoldás, ha egyéb tevékenységet is végeznénk. Kiválasztás előtt érdemes szemügyre venni a készülék oldalán elhelyezett lapozógombok meglétét, amelyek kiváltképp hasznosnak bizonyulnak hosszas olvasás során.

 

    Ne feledkezzünk meg az akkumulátor-kapacitás fontosságáról sem! Ha szemügyre vesszük a különböző készülékek adatlapjait, lényegesen alacsonyabb mAh értékekkel találkozunk, mint az okostelefonok esetében. Ez elsősorban annak tudható be, hogy az e-könyv olvasók kijelzője és hardveres felszereltsége kisebb energiaszükségletekkel rendelkezik, vagyis az alacsonyabb értéktől függetlenül ezektől a készülékektől hosszú aktív üzemidőt várhatunk. Ennek ellenére vagy épp ennek tudatában érdemes előnyben részesíteni az 1500 mAh feletti kapacitással rendelkező eszközöket.