AD-blacklist1

2019
már.
01

Visszaköszön a nagyszülői ház mesevilága

Írta: Oszvald György

Danka kiallitas 205leadDanka Zoltán meseíró és festő Szép a teremtett világ című kiállítására szólt a meghívó az Ébredések Alapítvány VIII. kerületi, Kálvária téri székhelyére február elején. A kiállításra meglehetősen sokan voltak kíváncsiak.

  

 

 

Már a belső homlokzatok ölelte udvarba lépés is meglepetést tartogatott: a falakon mindenfajta rangú-rendű-stílusú festmények lógtak, köztük Danka Zoltán korábban festett, és az adományozott három képe is. A foglalkoztatóban pedig újabb meglepetés fogadja a kiállítás-megnyitóra érkezőket. Gyakorlatilag nem maradt egy tenyérnyi üres hely sem a falakon, mindent betakartak Zoli képei.

 

   Danka kiallitas 101A mintegy ötven darab festmény igencsak termékeny alkotóra vall. Megkockáztatom, egy kicsit a magából kelleténél többet mutatni akaró festőre utalnak. Mintha Zoli attól félt volna a kiállítás rendezésekor, a képek válogatásakor, hogy valami kimarad az eddigi alkotói pályájából, s így a látogató nem kap teljes képet róla. De ez korántsem így van.

  

   Az helyes és jól érthető törekvés, hogy mindenből – legyen az világi, vallásos, avagy a mesék világát idéző téma, villantson fel a technikai eszközöket, válasszon kis- vagy nagy méretű formátumokat – láttatni szeretne valamit. A megnyitón Zoli munkásságát méltató Faludy Judit művészettörténész fogalmazta meg, hogy a „kevesebb több lett volna, mert akkor jobban el lehetett volna mélyedni a képeiben.”

 

   Na, de nem bántani akarom Zolit, hiszen majd az ötvenedik önálló kiállításán – meggyőződésem – ezt másként fogja kezelni. Inkább azt szeretném kiemelni, hogy a kezdetben a pályázatokra beadott meséit saját maga illusztráló hétköznapi ember egyre inkább elszakad ettől a vonaltól, de nem felhagyva ezzel a lehetőséggel. Jól kivehetően csoportosítja a témákat – például egyházi, mesevilág, állatok – de egyiket sem emeli ki, és adott helyen ezekhez más és más technikát alkalmaz: rajzok, kollázs, hagyományos festés. Köszönhetően annak, hogy több mesternél is képezi magát, tanul, igyekszik tudását fejleszteni.

   Itt kiemelném a Daidalos című képét (ld. lent), mely a kollázs klasszikus esete, azzal a különlegességgel, hogy a tollakat személyesen az Állatkert igazgatója, dr. Persányi Miklós adta neki.

Danka kiallitas 36

  

   Anélkül, hogy el akarnám venni a szakértő, Faludy Judit kenyerét, idéznék néhány magvas megállapítást méltatásából! Néhány mondat után azonnal a lényegre tért, s Zoli „szövevényes gondolkodását” igyekezett bemutatni.  

 Danka kiallitas 159„Nincs kiemelt tematika, nincsennek általánosságban értelmezhető színpreferenciák, a teret gyakran emberek és állatok portréi töltik meg.

   Vannak olyan festmények, amik a rendelkezésre álló teljes képsíkot kitöltik, máshol éppen csak a felület egy részén láthatunk alakokat, álomszerű, álmodozásra hívó figurák tűnnek föl. Gyakran a madarak, a hüllők, a bogarak uralják a képet, az emberi alakok a háttérbe szorulnak, eltörpülnek megváltozik a fontossági sorrend, az arányrendszer.” – magyarázta Faludy Judit (képünkön balra).

 

   Az elmondottakat konkrétan Az én mesevilágom című képpel támasztotta alá. 

Danka kiallitas 14„A harcias lovas ártatlan pillangók ellen küzd, mögötte szelíd elefántok láthatók” – jellemezte Faludy a festményt.

 

  Egy másik képet példának hozva arra utalt, hogy nehezen eldönthető, a vázán ábrázolt halak a palástot dekoráló állatfigurák, vagy ellenkezőleg, a „vázában úszkálnak”? A folytatásban jelezte, hogy több képen is a „tündérvilág és a bibliai motívumok” váltogatják egymást.

   Falu dit arról is szólt, hogy egyes témákat a festékre applikált képekkel, címkékkel, egyéb anyagokkal fejezi ki Danka. Köztük izgalmas témaválasztás az alkoholista bukását ábrázoló festmény. A kollázs technikával készült képek közé tartozik a Herodes és Salome című opus is.

    

   Danka kiallitas 76Befejezésként a válogatás nehézségeiről szólt Faludy Judit. Egy kevésbé zsúfolt, jobban tematizált rendezési elvet javasolt az alkotónak.

 

   Danka Zoltánt (képünkön az Önarckép c. festménye mellett) régóta ismerem, tanúja voltam első próbálkozásainak. Stílusát nehéz bárhová is besorolni: messze több a gyerekrajzok sajátos megfogalmazásitól, de eltér a naív festők munkáitól is. Danka kiallitas 114Míg az ábrázolásmódja, az emberi vagy állati alakok esetében kimondottan a rajzolni nem tudó festőt sejteti, a színvilága nagyon gazdag, kifejező, sőt, már-már rikító, de ez az egyveleg, a felnőtt ember „bájos torzszülöttjei”, valahogy mégis egy szemet vonzó kész műként értékelhetők. Mi több, sok esetben nagyon is elgondolkodtatóak.

  

   Majna Marianna gitáros (képünk) egy fél órás minikoncerttel hangolta az érdeklődőket Danka Zoltán képeinek befogadására. A kedves hangú, saját szerzeményeket előadó fiatal zenész műsora sikert aratott, a produkciót Danka egy szál virággal köszönte meg.

 

   A kiállítás március 8-áig tekinthető meg az Alapítvány Kálvária tér 5. szám alatti foglalkoztatójában, az intézmény nyitva tartási ideje alatt.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas