AD-blacklist1

2018
dec.
03

48 óra alatt készült kisfilm sikere

Írta: Oszvald György

drea114 leadHollandiából hozott el értékes díjakat a Szent László Gimnázium volt diákja, Szatmári Andrea Breathe Together című kisfilmje. Az eredményhirdetést november 30-án tartották Eindhovenben.

 

 

 

Miközben a magyar sajtó arról cikkezik (pl.: index.hu), hogy két magyar film négy nemzetközi díjat nyert a hétvégén (Schwecthje Mihály és Reisz Gábor), hadd szóljunk egy talán szerényebb, de az alkotóknak az Oscar-díjjal felérő elismerésről is! Természetesen, az örömhírnek mélyen perforált kőbányai gyökerei vannak – hogy némi képzavarral éljek.

 

   dreaSzatmári Andrea (képünk), a Szent László Gimnázium volt diákja egy korábbi speciális filmpályázaton tavaly elsöprő hazai sikert aratott – gyakorlatilag minden díjat bezsebelt –, melynek hozadéka a nemzetközi megmérettetés volt Franciaországban az idén tavasszal. Itt az Estella című filmje a legjobb jelmez díjat nyerte el.

 

   A hazai szervezők – ki tudja miért? – nem hirdették meg a pályázatot 2018-ban, vagy, ha igen, akkor nagyon elrejtett helyeken tették közzé a felhívást. Olyannyira, hogy Drea (alias Szatmári Andrea) nem találta meg sehol, így a verseny holland kiírására nevezett be – ennek okán angol nyelvű és nemzetközi stábbal forgatott – kisfilmjével.

 

   Itt az ideje, hogy néhány szót ejtsünk a 48HFP-ről. A rövidítés annyit tesz, hogy 48 órás film projekt. Azaz, a pályázók zéró időpontban kapnak egy sor feltételt, mondjuk pénteken éjjel, hogy például a filmben szerepelnie kell egy adott tárgynak, egy konkrét mondatnak – szó szerint beépítve –, egy színnek, stb. Olyan elemeknek, melyek kizárják, hogy egy jó előre leforgatott filmbe utólag vágjanak be a feltételeket – „azonosítókat” – tartalmazó jeleneteket. A zéró időponttól számított 48 órán belül kell elkészíteni és határidőre beadni a filmet. Nem semmi feladat!

   drea111x

 

drea116x

   

drea119x

  Forgatás a kőbányai pincékben (fenti 3 kép) - az alső képen balról a második: Drea, a harmadik az 1. asszisztens, Erb Fanni

 

   Nos, Drea az idén a Beyond Budapest filmes csoporttal a Breathe Together című filmet forgatta le. A helyszín a Kőbánya alatt húzódó pincerendszer volt, a történet misztikus közegbe helyez egy érdekes történetet… de erről majd Dreát kérdezzük nemsokára.

  

dreda 48HRS hirdet 36

  Egy díj már megvan (balra Drea édesanyja)

 

   A lényeg, hogy a november 24-én forgatott film eredményhirdetése Eindhovenben volt november 30-án. Izgatottan ültünk össze néhányan, s feszülten figyeltük a facebookon élőben közvetített – hol angolul, hol hollandul elhangzó – díjátadót. Ujjongtunk, amikor valamelyik kategóriában jelölték Drea filmjét, és tapsoltunk, amikor elsőre kiderült, hogy elhozta a közönségdíjat. Aztán jöttek a szakmai díjak is, és kicsit ugráltunk is örömünkben…

 

drea 48HRS hirdet 129Engedelmükkel, Drea facebook bejegyzését idézzem az eredményekről

 

   „Tegnap (a bejegyzés december 1-jei -a szerk.) hatalmasat ment idegenben a Beyond Budapest csapata. Eindhovenben versenyzett a legújabb kisfilmünk múlt hétvégéről.

   Teljesen idegen, erős mezőny volt az eindhoveni, ráadásul ne felejtsük el, hogy más ország képviselőiként jöttünk egy helyi versenyre, de még így is sikerült dobogóra állnunk!

 

   Szeretném megköszönni mindenkinek, aki közreműködött, mindenkinek, aki hitt annyira bennem, hogy csatlakozott, mindenkinek, aki támogatott.

 


drea eindhovenEzek a díjak/jelölések mindannyiuk

érdeme:

 

   - Best Sound Design (jelölés)


   - Best Production Design (jelölés)


   - Audience Award (győztes)


   - Best Cinematography (győztes)


   - Best Film - 3. helyezés”

 

   Hát, ennyi a krónika, a 10kerkult.hu gratulál a sikerhez!

 

   Fotók: Szatmári Andrea facebook oldala; 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas