AD-blacklist1

2018
okt.
11

Szilveszteri szórakozás – A szilveszteri Rádiókabaré és tévéműsor története

Írta: szerk

szilveszterBő két hónap és itt a sokak által várt szilveszter. Baráti társaságok szórakoznak olyan környezetben, éttermekben, hotelekben, nyaralókban, ahol nincs televízió vagy rádió. Akik viszont otthon, családjuk körében töltik az év utolsó napját, szinte kivétel nélkül a tévé szilveszteri kabaréját nézik vagy a rádiókabarét hallgatják. De ismerik-e a kabaré műsorok történetét?

  

Az idősebbek körében nagy hallgatottsága és kedveltsége volt a Rádiókabarénak, amely szilveszter estére mindig különleges műsorral készült. A tévéműsorok készítői is odatették magukat az év váltás estéjére. Tippeljen, mikor indult útjára a Rádiókabaré?

 

   szilveszter radioHa nosztalgikus szilvesztert, vagy szilveszteri bulit szeretne valaki csinálni, akkor nincs más hátra, mint megkeresni a videómegosztókon a régi Rádiókabaré vagy a Magyar Televízió szilveszteri műsorait. Ezekkel betárazva, már nyugodtan lehet nosztalgiázni és szórakozni. Sokan nem is gondolnák, hogy a Kossuth Rádióban szombatonként adott Rádiókabarénak milyen komoly a múltja. (képünk: rádiókabaré felvétele napjainkban)

 

   Magyarországon a rádióadás elődje, a Telefon hírmondó 1883-ban indult útjára. Az első kabaré műsort – a hazai rádiózás 1925. december elsejei megszületése után – már nem sokkal hallhatta a közönség.

   Ezekből talán megmaradtak hallható elemek, a Rádiókabaré egyik korai elődjének tekinthető, az 1936-ban indult rádiós Kacagóverseny. A Rádiókabaré 1969-ben indult útjára, ez évente hét-nyolc különálló műsort jelentett, az első Humorfesztivált pedig 1974-ben rendezték.

 

 

 Nagy nevek

 

   Mivel akkoriban a színházak, tévé, filmek és a vidéki, munkahelyi fellépések (hakni) mellett a Rádiókabaréban is sokat szerepeltek a korabeli sztárok, ezért a színvonal igen magas volt.

   Különösen nagy figyelem övezte a szilveszteri kabarét, amelynek az előkészületei már az év közepén megtörténtek.

 

   Ez a műsor a rádióban igen nagy sikerrel futott, ezért várható volt, hogy ezt a szórakoztatási formátumot a Magyar Televízió is átveszi.

 

  

Feszültségcsökkentés államilag, szervezetten

 

   szilveszter tvA szilveszteri kabaré idővel „intézménnyé” vált az elmúlt rendszerben, ez értendő a rádiós és a televíziós változatra is. A tévében 1957-ben volt az első szilveszteri vidám műsor

(képünkön: szilveszteri kabaré a képernyőn). 

 

   Hofi Gézát és hasonló nagy szórakoztatóipari neveket használtak arra, hogy a szigorú kontroll alatt tartott média és a rendszer egy kicsit lazábbnak tűnjön. A szilveszteri kabaré körüli komoly előkészületek nem voltak véletlenek: a műsort hatásos feszültségcsökkentőnek szánták.

    Ekkor olyan dolgokról is szólhattak a művészek, mint az áremelkedések kritizálása, nemzetközi helyzet alakulása és időnként a belpolitikát is érinthették a kabarétréfák. Ezeknek a témáknak az engedélyezése tudatos volt, mert a hallgatóság jóval szabadabbnak érezhette magát, elültetett bennük egy illúziót, hogy „Nálunk már erről is lehet beszélni, szabadabb ország vagyunk.”

 

fotó: internet