AD-blacklist1

2015
máj.
28

A templom a drónok „szemével”

Írta: Oszvald György

dron leadKülönleges bemutatót rendeznek a kőbányai Szent László-templom légterében május 30-án délelőtt. Drónok versenyeznek majd – no, nem a trónért, de – a plébániatemplom körüli és a templomon belüli légtér birtokba vételéért.

 

 

 

A sok érdekességet ígérő drónbemutatót délelőtt 10 órai kezdéssel hirdeti a szervező Szent László Plébániatemplom. Ki lehet majd próbálni a különféle típusú repülő szerkezeteket, választ lehet kapni a bizonyára sok-sok kérdésre, s nem utolsósorban, lehet gyönyörködni a látványban.

 

   dron plakat300pxDe a miértről, a hogyan jött létre kérdésről is hadd áruljunk el néhány szót! Menyhárt Sándorral, a Szent László Általános Iskola igazgatójával beszélgettünk néhány napja az ebben a formában egyedi eseményről. Megtudtuk, hogy egy szokatlan nézőpontból szeretnének filmet csinálni Budapest egyik legszebb templomáról.

   ‒ A Szent László-templom meghirdetett egy találkozót, melyre három csapat jelentkezett különféle drónokkal. Lehetőséget kapnak, hogy a templom körüli térből forgassanak filmet, sőt, lehet, hogy az épületen belül is reptessenek ‒ mondta.

 

    Itt azonnal megjegyezzük, Balogh Attila atya, a plébániatemplom kormányzója kicsit később, egy másik eseményen elmondta, 11 órakor egy esküvő kezdődik, s nem szeretnék az esketést megzavarni. De utána nem lehetetlen, hogy belül is dolgozzanak, természetesen, rendkívül óvatosan.

 

   Menyhárt Sándor felvázolta azt is, hogyan lehet majd a filmet megnézni.

– Jelenleg folyik egy területfoglalási engedély beszerzése, hogy a templom mellett fel lehessen állítani egy sátrat, melyben egy kivetítőn lehet majd követni a felvételeket. Lényegében egy élő adást szeretnénk tető alá hozni – mondta.

Kiderült az is, a bemutatón szereplő néhány drón a profi kategóriát képviseli, ezeket filmforgatásra is használják. A kisebb, egyszerűbb típusokat ki lehet majd próbálni, természetesen a szakemberek segítségével.

 

   A program kapcsolódik a gyereknaphoz, s lehetőséget ad egy korszerű technika megismerésére is. Támogatóként megjelenik a kőbányai önkormányzat, a Szent László Gimnázium, a Kőrösi kulturális központ, a Szent László iskola pedig segítséget ad majd a lebonyolításban. Kiemelt támogató a légifelvételeket is készítő Scilla Fligh Team.

 


Kis magyarázat

Drón: pilóta nélküli repülőgép vagy közismert elnevezéssel drón (az angol drone = her /méh = szóból) elsősorban katonai feladatokra alkalmazott olyan repülőeszköz, mely valamilyen ön- vagy távirányítással rendelkezik. Ilyen repülőeszközöket a katonai repülésben az 1960-as évek óta alkalmaznak.