AD-blacklist1

2020
jan.
13

Festékpöttyök a palettáról

Írta: Oszvald György

bedo lead2Tavaly, az adventi időszak tiszteletére Hit és művészet címmel nyílt kiállítás a két éve elhunyt Bedő Sándor festőművész vallási ihletésű képeiből. Szerkesztőségünk sajnos nem tudott részt venni a 2019. december 3-i megnyitón, ám most egy szokatlan megoldással ajánlja az érdeklődők figyelmébe a január 25-ig látogatható kiállítást.

 

  

Bedő Sándor (1947-2017) Bicskén látta meg a napvilágot, tanulmányait a pécsi tanárképző magyar-rajz szakán, a képzőművészeti főiskola felsőfokú rajztanár-továbbképzésén, valamint a Janus Pannonius Tudományegyetem vizuális nevelés szakán végezte.

 

   bedo 21970-től élt Zalaegerszegen, egészen 2007-ig a Ságvári, majd későbbi nevén Kölcsey-gimnázium művésztanára volt, ahol példaértékű galériát vezetett.

 

   A festmények mellett ragyogó könyvillusztrációk és ex-librisek kerültek ki a keze alól. Tíz éven át szervezte a Vas és Zala megyei pedagógus alkotótelepet.

 

   Munkásságát egyebek közt a IX. Országos Pedagógus Tárlat grafikai fődíjával, Székely Bertalan-díjjal, ZALA ’ART-díjjal, valamint a „Tanár és diák” nemzetközi pályázat fődíjával ismerték el.

   Munkái szinte a világ minden kontinensére eljutottak, személyisége sokakban hagyott mély nyomot. (forrás: zaol.hu; kép: zalamedia.hu)

 

   Egy riportfilmet készítettünk a festőművész lányával, Bedő Boglárkával és a kiállítás rendezőjével, Takács Istvánnal. A filmből olyan részletek is megtudhatók Bedő Sándor életéból, munkásságáról, amik nem szerepelnek az életrajzi adatok között.