AD-blacklist1

2019
dec.
13

Már csak pár hétig várja látogatóit a rejtélyes, Tutanhamon kiállítás!

Írta: szerk

tuitanhamon leadEgyiptom rejtélye minden régészt és történelem tanárt rabul ejt, hiszen nincs a világon még egy ilyen rengeteg titkot rejtő ország, mint a piramisok földje. A kutatók számára a mai napig fejtörést okoz, hogy egy-egy rejtélyt megfejtsenek vagy legalább valamilyen észszerű magyarázatot adjanak az egyiptomi ősi civilizációs megdöbbentő és hihetetlen titkaira és rejtélyeire.

  

A számtalan piramis, az ott fellelhető kincs, a múmiák és a hieroglifák a mai napig számtalan film, könyv és számítógépes játék alapját képezik.

   Rejtély övezi például a világ legnagyobb piramisát, amely 4500 évvel ezelőtt épült Khufu fáraó számára. A 150 méter magas épületben, alagutakkal összekapcsolt termeket találtak a kutatók, ám pár évvel ezelőtt kiderült, hogy több terem is még rejtve maradhatott előlük, melyekhez nem vezetnek járatok. Ezek titkos tartalma pedig még azóta is feltárásra szorul. Vajon mit rejthettek el ilyen gondosan az óriási épületbe, amihez egyetlen út sem vezet?!

 

Különös fáraók és az őket körüllengő hiedelmek

 

   A legtöbb fáraónak nem csak a sírkamrája, hanem halálának körülményei és élete is nagy rejtély a mai napig. Ilyen rejtély övezi Akhenaten fáraó feleségének Nefertitinek eltűnését is. Nefertiti azon kevés hölgyek egyike volt, aki uralkodhatott akkoriban Egyiptom felett. Valószínűsíthető, hogy ő volt a 19 éves korában elhunyt Tutanhamon fáraó édesanyja. Ám még a kutatók Tutanhamon teljes sírkamráját feltárták, édesanyjának nyughelyét a mai napig nem találják.

   tutanhamon kiallitas

 

   Tutanhamon azonban még mindig remek alapanyag a történészeknek, hiszen életét és halálát csupa-csupa rejtély övezi. Noha azt tudjuk, hogy családi vérfertőzés ivadékaként jött a világra – mivel szülei testvérek voltak - és számtalan testi problémával küzdött. A genetikai rendellenességei miatt például járni is nehézkesen tudott. A még a 20 éves kort sem megélő fáraó halála azonban mai napig nem tisztázott. Törött koponyája és más csontmaradványai arra engednek következtetni, hogy valószínűleg balesetben veszíthette életét vagy ami még rosszabb, szándékos emberölés áldozata volt.

 

Tutanhamon rejtélyei és kincsei Budapesten

 

   Egy igen nagy szeletet kaphatunk Egyiptomból, ha ellátogatunk a november eleje óta nyitva álló táralatra, amely Budapesten, a Kompexben kapott helyet. A több, mint 3000 éves leletek azért is rendkívüliek, mert szinte érintetlenül megmaradtak az utókor számára. Tutanhamon temetkezési helye ugyanis minden kincset megőrzött és újabb rejtélyes kérdéseket vetett fel.

   A Tutanhamon kiállítás 2020. március 1-ig várja a látogatókat a Király utcában.

 

   A kiállításon az eredeti sír hiteles másolatát tekinthetjük meg. Megtekinthető Tutanhamon halotti maszkja, sírjának sakálszobor-őrei, kanopusztartó szekrénye és az őt körülölelő usébti szobrok is. A teljes tárlat, összesen 2000 négyzetméteren terül el és több, mint 1000 kiállítási tárgyat, grafikákat és videókat vonultat fel. A vándorkiállítást már több mint 6 millióan megtekintették világszerte.