AD-blacklist1

2019
dec.
05

Számtalan baleset mutatja: kötelező, ha télen külföldre mész

Írta: szerk

sibizti leadVészesen közeleg az év vége és ezzel együtt beköszönt a hideg tél is. Az év legfagyosabb évszakában azonban nem kell feltétlenül itthon maradnunk, ha szeretnénk kikapcsolódni a téli szünetben. Éppen ezért, sokan már a nyaralás után lefoglalták hosszú hétvégéjüket vagy egész héten át tartó telelésüket az év utolsó napjaira.

 

Szerencsére ma már nagyon sok hazai és külföldi helyszín is kínál minőségi szállást és professzionális szolgáltatásokat az év végén pihenők számára. A kínálatok között megtaláljuk a meghitt karácsonyozást Ausztriában, eseménydús síelést Svájcban, őrületes snowboardozást Olaszországban és különböző havas élményeket Szlovákiában, Franciaországban és Szlovéniában is.

 

   MU 1 004Bár legtöbben szervezett utazással, csoportosan, busszal vagy repülőgéppel vágnak neki a külföldi téli kalandoknak, sokan szeretik önmaguk intézni az oda-vissza utat is, ezért nem ritka, ha a család a saját autójával vág neki a nagy távnak. Ugyan a saját fedélzeten való utazás kényelmesebb és rugalmasabb, azonban sokkal nagyobb odafigyelést igényel, elsősorban a sofőr részéről. A téli utak ugyanis igazán szeszélyesek és veszélyesek tudnak lenni. A több országon és több száz kilométeren át tartó családi utazás közben változatos útszakaszok és időjárási viszontagságok nehezíthetik meg a közlekedést. Az esetenként havas, jeges, csúszós vagy latyakos utak pedig igazi kihívások elé állítják a legtapasztaltabb autóvezetőket is.

 

   Készüljünk fel kellőképpen a külföldi utazásunkra!

 

   Ahogy közelednek a mínusz fokok, az autósok már rutinszerűen lepik el a gumiabroncs szerelő műhelyeket, hogy nyári gumijaikat téli abroncsokra cseréljék. A téli autós utazásoknál szinte alapkövetelmény, hogy biztonságos autógumikkal közlekedjünk. Ráadásul – Magyarországtól eltérően – más országokban kötelező a téligumi használata, így ennek elmulasztása nem csak balesetveszéllyel, hanem tetemes bírsággal is jár. A téli utakon azonban számos más veszély is fenyeget bennünket a csúszós utakon kívül, így érdemes felkészíteni az utazókat is egy esetleges hosszabb, betervezetlen megállásra. Célszerű forró italt, takarót és élelmiszert is magunkkal vinni, ha telelni indulunk.

 

   Sajnos a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a gyorshajtás, a figyelmetlenség és a nyári gumi téli használata nagyban hozzájárul a téli autóbalesetek számához. Egy közúti balesetben pedig lehetünk mi is a vétlen sofőrök, ha más hibázik. Éppen ezért érdemes utasbiztosítással és balesetbiztosítással nekivágni a telelésnek. Ezek a biztosítások rendkívül kedvező áron kaphatóak, mégis fedezik az útközben és a külföldi telelési helyszínen történt balesetekből eredő kárunkat.

 

   Számos veszély leselkedik ránk a sípályán is!

 

   Az utasbiztosítás mellett érdemes síbalesetekre is kötni biztosítást, amelyek az egész telelésünk alkalmával biztosítékul szolgálnak számunkra, egy esetleges sípályán történő baleset esetén. A nagy hó és a csúszós felület, a figyelmetlen és nagy tömeg, mind-mind veszélyforrásként fenyegeti a kikapcsolódni vágyókat. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor késő bánkódni. Gondolkodjunk hát előre és kössünk időben utasbiztosítást a téli utazásunk előtt, hogy a téli, tipikus balesetek ne okozhassanak további gondokat, ha már megtörtént a baj!