AD-blacklist1

2018
szep.
25

Egy orvosról, aki rajzol is...

Írta: Oszvald György

vegleges hivo leadKülönleges helyszínre, különleges témájú kiállításra szól dr. Petővári Csaba orvos-grafikus meghívója. A minden szempontból unikális eseményre szeptember 29-én kerül sor. Kis türelmet, mindjárt kiderül minden…

 

 

 

 

Nem vitás, izgatott a kérdés, vajon mi motivál egy orvost, hogy grafikus (is) legyen, hogy karikatúrákat rajzoljon, könyvet illusztráljon, képregény „íráson” törje a fejét? Megkérdeztem.

 

   „Dr. Petővári Csaba vagyok, rezidens orvos, belgyógyász szakorvos-jelölt. Van egy nagyon erős hobbim, a rajzolás. Eddigi munkálkodásom eredménye, hogy van több nemzetközi díjam, volt két önálló kiállításom. A szombati lesz a harmadik. Sok orvos ismerősöm van, aki a gyógyítás mellett rajzol, zenél, szobrászkodik; az ő táborukat gazdagítom.”

 

   Bár Petővári doktor elmondta a kiállítás lényegét, jobb, ha az invitálót szó szerint adom közre:

 

Képzeletbeli rajzfilmslágerek

Imaginary Cartoon Hits

 

A kiállított hat grafika egy-egy rajzfilm képzelt aláfestő zenéjét eleveníti meg. A kitalált bakelit lemezek borítóján ismert magyar és külföldi rajzfilmalakok jelennek meg, de egy kicsit másképp. A megnyitón Marta B. előadásában trombitán hangzanak el a zeneművek. A tárlat a művész saját figuráival – Komiszkával és Pimaszkával – kezdődik, akikkel a néző hamarosan képregény kockáin találkozhat újra nyomtatásban. A grafikák aktualitása, hogy Miki Egér 90, Garfield pedig 40 éves, így már számos korosztályt szórakoztattak. A képek elsősorban a fiatalokat szólítják meg, de a középkorú korcsoport ismét üdvözölheti régi kedvenceit. A sokszorosított nyomatok számozottan és az alkotó aláírásával kedvezményesen megvásárolhatók a kiállítás ideje alatt. A grafikák két hónapon keresztül ingyenesen megtekinthetőek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

   

vegleges hivo 650

 

   Nem nagyon kellett unszolni, a nemzetközi eredményeiről elmondta, hogy a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjaként egy, a WHO szervezésében megvalósult egészségnevelő pályázaton a képregény kategóriában első díjat nyert. Komiszka volt a főszereplő, aki azóta kapott egy barátnőt is, ő Pimaszka. A díjkiosztót Athénban tartották. A következő évben egy másik pályázaton második lett, majd két év szünet után újra pályázott egy nemzetközi versenyre, ahol harmadik díjra érdemesítették.

 

   DOKI 013Nem gondolkodott azon, hogy valamilyen művész-álnevet vegyen fel?

   – Én igen, de a szüleim azt mondták, elég nagy vagyok már ahhoz, hogy a két dolgot külön tudjam választani Apa úgy fogalmazott, van nekem egy orvos fiam, dr. Petővári Csaba, aki rajzol is.

   – Mi volt a rajzolás motivációja?

   – Valójában nem volt. Hároméves korom óta rajzolok, szinte minden szabad időmben. Édesanyám rajzol nagyon jól, de semmifajta szülői kényszer nem volt a választásomban. Sem orvoslásban, sem a hobbimnál.

   DOKI 019– A grafikának többféle ága létezik, miért a karikatúra lett a „kedvenc”?

   – Igazság szerint, mindig kevés időm van a rajzolásra, így egy gyors, hozzám közel álló változat mellett döntöttem. Bár jó vagyok tanulmányrajzban, tusrajzban, rézkarcban is, a litográfia pedig az egyik erősségem, a karikatúra lett a fő vonal: mesealakok, mint például a meghívón is szereplő két figurám, Pimaszka és Komiszka, akik remélhetőleg egy képregény sorozat főszereplői lesznek. Több könyvet is illusztráltam, alkalmazott grafikusnak tartom magam, a fő érdeklődési területem az egészségnevelő rajzok.

 

 

   És hogy el ne feledjék, a megnyitó szeptember 29-én, 18:00 órai kezdettel lesz. A helyszín: Dúzsi Tamás Budapesti Borboltja, 1092 Budapest, Ráday u. 37. szám alatt. A kiállítás szeptember 29-étől november 30-áig tekinthető meg.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

tamogatas