AD-blacklist1

2018
aug.
05

Friss életműdíjas díszvendég a Blues Fesztiválon

Írta: szerk-OGY

2018 Blues Fesztivál leadAugusztus 19-én a hazai blues zene nagyjai adnak koncertet a kőbányai Óhegy parkban, a 6. Kőbányai Blues Fesztiválon. Különlegessége lesz az esti koncertnek Tátrai Tibor „Tibusz” szereplése. Tátrai augusztus elején kapta meg a Petőfi rádió zenei életműdíját.

 

 

 

„Mindenképpen nagyon megtisztelő, hogy a Petőfi Zenei Díj történetében Bereményi Géza dalszövegíró és Demjén Ferenc énekes, dalszövegíró után következek a sorban” – mondta a hirado.hu portálnak adott interjúban Tátrai Tibor Liszt Ferenc-díjas gitáros, érdemes művész.   Hozzá tette, idén télen lesz 50 éve, hogy a színpadon áll, és ötvennél több nagylemezt készített.

    
    2018 Blues Fesztivá LFelelevenítette, hogy amikor 16 évesen „élesben” először lépett a színpadra, Radics Béla, a legendás gitáros szeme elkerekedett a rémülettől. „Magamtól tanultam gitározni, a technika még nagyon hiányzott, csak a szív és az akarat volt meg a játékhoz” – nyiltakozta Tátrai Tibor.


    A kezdetekről szólva úgy fogalmazott, hogy „mindenféle zenei irányzatok” megtalálták, nem másolt senkit a külföldiek közül, de tőlük megtanulta, hogyan kell bluest játszani, „ami persze kreativitás nélkül semmit nem érne”. A zene, amelyet akkor előadtak, teljesen új volt, nem játszotta előttük még senki itthon.


    Blues feszt 5th 1920Mindig vannak körülötte tehetséges fiatalok – mondta. Úgy fogalmazott: serdülőként „telibe kaphatta” Radics Béla energiáját, s ahogy teltek az évek, készültek a lemezek, felnőtt mellette két-három gitárosgeneráció, nekik már ő lett „a Radics”. Mesterei között említette még Orszáczky Miklóst (Jackie Orszáczkyt), a Syrius együttes basszusgitárosát, aki 1974-től haláláig, 2008-ig  Ausztráliában élt. Azt mondta, csoda történt vele, hogy 20 évesen bekerülhetett Jackie mellé  „egy olyan érett bandába, mint a Syrius”. 


     Pályájára visszatekintve kiemelte, hogy mindig olyan helyekre ment, ahol nálánál sokkal jobb zenészek voltak, mivel így tudott fejlődni. A Syriusszal lett volna lehetősége külföldön folytatni a pályáját, Ausztráliába mehettek volna, mindent eladtak, aztán senki nem kapott útlevelet. Ezzel gyakorlatilag szinte vége is lett az együttesnek – tette hozzá.
    Aztán – folytatta a felsorolást – jött a Mini, utána pedig a Generál együttes. A külföldi fellépésükkel kapcsolatban azt mondta, akkor meg csak ő nem kapott útlevelet, a hivatalos válasz szerint közérdeket sértett, de amikor később utánanézett, kiderült, hogy „egy irodista kislány rossz fiókba tette” az útlevelét. Később beutazta a világot, s bár hívták, és meg is fordult a fejében, soha nem akart másutt élni.

 

Tátrai Tibor beszélt arról is, hány koncertre készül éppen: augusztus 10-én a Tátrai Banddel, 11-én Hobóval lép fel az új Ifi Parkban, aztán 15-én Deák Billel Debrecenben, 19-én Kőbányán, 20-21-én meg a Strand Fesztiválon az Ivan & The Parazollal játsszák a Hobo Blues Band Vadászat albumából a Vadászok gyülekezőjét.

 

   Hadd tegyük hozzá az MTI híréhez, hogy tavaly, a jubileumi, 5. Blues Fesztiválon óriási sikere volt a Deák Bill Gyula, Póka Egon, Hobo, Tátrai Tibor sztárfellépésével bemutatott finálé. Hisszük, hogy az idén is fergeteges siker lesz a Blues Fesztivál, Tibusznak pedig tiszta szívből gratulál a 10kerkult.hu.


MTI; korosi.org; fotó:10kerkult.hu/archív