AD-blacklist1

2017
dec.
27

Agárdy – last minute

Írta: Oszvald György

agardy1 leadMár csak néhány napig látható a Kőrösi Galériában Agárdy Gábor színművész ikon kiállítása. Az unikális tárlatról Takács Istvánnal, a Kőrösi Kulturális Központ szervezőjével beszélgettünk.

 

 

 

A kiállítás belső termében álltunk egy kisméretű, már-már talán jellegtelennek tűnő kép előtt – bár ennek kiemelt jelentősége lesz. De előtte egy, az interneten fellelhető adatsort idéztem Takács Istvánnak.

 

  „Agárdy Gábor (eredetileg Arklián Gábor vagy Gabriel Arkalijan) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, ikon- és portréfestő.”

 

    – Kiváló színészként nagyon sokan ismerik, ám festőművészi oldaláról jóval kevesebben tudnak.

    – Pedig Ikonfestőként is ismert volt, négy kiállítással lépett közönség elé. Munkái többek között megtalálhatók a Pannonhalmi Apátságban és a Vatikánban is. Örmény családból származott, nagyapja az örmény népirtás egyik szenvedő áldozata volt, apját pedig menekülés közben valaki beemelte egy szekérbe és így megmenekült a mészárlás elől. Festői kvalitásait talán származása okán hordozta a génjeiben.

   Másfelől, szegeden született, s a közelükben lakott az alföldi festők egyike. Gyerekkorában sokat járt a műtermében, megszerette a festészetet. Ügyes volt, szerették is, s egy festő karrier elé nézett. Persze, akkor még szó sem volt ikonfestésről. De, az élete másként alakult, a színészet lett a főszereplő.

   agardy5 2Miért is éppen e kis kép előtt álltunk meg?

   – Igazság szerint, az ifjú korában félbeszakadt festői pálya itt folytatódik. Az Egri csillagok című film egy jelentsorát Bulgáriában forgatták. Váratlanul támadt egy hatalmas vihar, s Gabi bácsi többedmagával egy ortodox templomba menekült előle. Ott látta meg az ikon képeket, s nagyon „megfogta” őt az élmény. Majd hosszú ideig tanulmányozta az ikonfestészet speciális és nagyon szigorú szabályait. Az első próbálkozása ez a kis kép, a Mexikói Krisztus (jobb oldali képen), s ha nagyon rigorózusok vagyunk, valójában ez még nem is ikon, bár hordozza már annak jegyeit. Az nagyon érdekes még, hogy egy vidám, szabad gondolkodású, humoros ember éppen a világ egyik legkötöttebb műfajára voksolt, s alkotott benne.

   agardy3– Hogyan jött a kiállítás ötlete? Miért pont Agárdy lett a főszereplnő?

   – Nagyon régen volt a Kőrösiben egy sorozat, még Dávid Tibor igazgató idején a ’90-es években, a festők ecsettel ötletet valósították meg. Sokan voltak itt, az akkor Pataky Galériában, de Gabi bácsit valamiért nem tudták elérni. Szerény volt, s nem is nagyon szerette, ha kiállításra kérik fel. Igaz, ő maga szervezett néhányat a Balaton környékén. A halála után a felesége – Rácz Boriska, az Operaház egykori príma balerinája (képünk) – szervezett néhány kiállítást. Sajnos, ő is örökre eltávozott közülünk, s azóta nem volt Gabi bácsinak kiállítása. Izgatott a téma, és sikerült kinyomoznom az örökösöket, a jogok birtokosait. Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatóját találtam meg, s nagyon készséges volt, amikor felvetettem az ötletet. Annyira, hogy a szokásos, húsz darab kiállításra vihető képet négy darabbal megtoldotta. Eltekintve a családnál és másoknál lévő képektől, egy életművet láthatnak az érdeklődők a Kőrösi Galériában.

   agardy2– Kiállításon szokatlan installációt is láthat a közönség. Miért a szék, a frakk és egyebek a képek között?

   – A szék története egyszerű. Sinkovits Imrével 38 éven át voltak egy öltözőben. Gabi bácsi a fellépés előtt mindig izgult, s nem szeretett ilyenkor puha, kényelmes székre ülni, mondván, elkényelmesedik. Nos, Sinkovits készíttetett egy szép, de kemény ülésű széket neki. Ezt állítottuk ki. A vitrinben a relikviák láthatók.

   agardy5 1Megemlítem még a jogart, amely az egyik darabban szerepelt, s Gabi bácsi maga készítette el. úgy vélte, hogy mire elmagyarázza a kellékesnek, milyet szeretne, ő maga is meg tudja csinálni.

 

  S hogy miért a címben a last minute? Mert ezt a csodát 2018. január 6-án lebontják, addig már csak hét munbkanapnap van, s így, ebben a formában és tartalommal többé nem lesz látható. (balra a Krisztus Pantokrátor II. című kép)

 

   A kiállítás a Kőrösi Kulturális Központ nyitvatartási idejében tekinthető meg, ám javasolt az előzetes telefonos egyeztetés. Telefon 06-1/260-9959

 

 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY