AD-blacklist1

2017
nov.
28

Dinamika egy kis lágysággal színezve

Írta: Oszvald György

SDC 2nd proba 264leadA Spirit Dance Company társulata mutatkozik be kortárs táncművekkel a Kőrösi Kulturális Központ színpadán november 30-án este. A műsor vendége Mustapha Barkati francia táncművész, koreográfus, kizárólag a társulatnak készítette el és tanította be az Opus című koreográfiáját.

 

 

November 30-án ősbemutatóval mutatkozik be a Spirit Dance Company Kőbányán. Az előadás plakátjain, szóróanyagain csak annyit lehetett olvasni, hogy a vendégkoreográfus Mustapha Barkati.

    Több kérdés is felvetődik ilyenkor, amikre a plakátok nem adnak választ. Szerkesztőségünket is izgatta a téma, így részben keresgéltünk a neten, de az egyik próbán Sándor Tímeát, a társulat vezetőjét is megkérdeztük. A történet nem mindennapi…

 

   A nyár végén adta hírül a szakmai sajtó, hogy „Budapestre érkezik Mustapha Barkati, a Spirit Dance Company vezetője, Sándor Tímea meghívására. A táncszakmában itthon és külföldön is elismert koreográfus és tanár október 21-22-én castinggal egybekötött workshopot tart.”

 

   Az előzményekről Tímea elmondta, hogy Mustapha Barkatit már hosszabb ideje ismeri, fantasztikus tanárnak és koreográfusnak tartja.

  SDC 2nd proba 288– Egy évet Bécsben tanultam, s Mustapha a tanárom volt. A nyáron kimentem Bécsbe egy táncfesztiválra, s megmutattam neki videón az elkészült koreográfiákat. Látható őszinteséggel mondta, hogy tetszettek neki. A véleményét jó volt meghallgatni, mert hihetetlen sok tapasztalattal, különleges látásmóddal, nagy szakmai tudással rendelkezik; ezekből sokat tanulhat az ember. 

   Másnap Mustapha eljött a reggeli óránkra, ahol megnézett bennünket és újra beszélni szeretett volna velünk, majd felajánlotta, hogy szívesen készít koreográfiát a társulatnak. Borzasztóan örültem az ajánlatának, mert Mustaphával dolgozni nagyon megtisztelő – elevenítette fel Tímea a koreográfia megszületésének első perceit. (képünkön Sándor Tímea és Mustapha Barkati)

 

SDC barkati 1

 

   Mustapha Bécsben él, Párizsban született, foglalkozik a klasszikus, a neoklasszikus és a kortárs balettel is. Stílusát főképp a Jazz master Matt Mattox befolyásolja. Rendkívül energetikus és kifejező erejű mozgás jellemző koreográfiáira. Kompozociós egysége, ami a mozgását illeti kicsit játékos ámde nagyon könnyed.

 

   SDC 2nd proba 091aA 10kerkult.hu bekéredzkedett egy Barkati-próbára is. Kíváncsiak voltunk egy röpke óra alatt mit látunk, tapasztalunk? A rendkívül markáns megjelenésű férfi halkan, néhány szóval – hol angolul, hol németül, ritkán franciául – kérte, mit és hogyan táncoljanak el a lányok. Néhány napja már próbáltak, így láttuk, hogyan építkezik a koreográfia. Mustapha – más lehetőség biztosan nem volt – fejben jegyezte meg, melyik fázisban mit táncolnak másként, mint kérte. Ekkor csak arra a részletre koncentrált, beállt a táncosokhoz, s előtáncolta a kívánt mozgást. Energikusan, gyorsan mozgott, ugyanakkor meglepő lágysággal ugrott, egészen pontosan nem is az ugrás volt lágy. Az inkább légiesen könnyednek tűnt. Inkább a talajfogás és az utána azonnal következő lendületkivezetés volt puha, folyamatos. Másodjára a lányok már hiba nélkül csinálták meg azt, amit kért. Mustapha pedig láthatóan elégedett volt.

 

   Mondják, a befektetett munka mindig meghozza a sikert. Hiszünk ebben, s kíváncsian várjuk, hogy önök, kedves olvasók, bár próbaélmények nélkül, de sajátjuknak érzik-e majd a koreográfiából áradó érzelmeket.

   Az előadáshoz Morvai Tamás Róbert fotográfus kiállítása társul.

 

SDC Plakat

   A Spirit Dance Company november 30-ai előadására jegyek elővételben válthatók 1800,- Ft áron, az előadás előtt: 2500,- Ft

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY