AD-blacklist1

2017
nov.
25

Az árulkodó egy pillanat

Írta: szerk-OGY

sdc xx2leadFotózott már ritmikus gimnasztikát is, életében először az 1999-es Budapesten rendezett Eb-n, most a Spirit Dance Company fotósa. Élvezi a munkát a társulattal, értékeli a „szépen elővezetett” táncokat. Morvai Tamás Róbert fotókiállítása a Spirit Dance Company november 30-ai előadása előtt lesz látható.

 

 

Különféle együttesek, szólisták, előadó művészek, színházi és tánc társulatok élnek a lehetőséggel, hogy próbáikról, előadásaikról, mindennapi munkájukról profi fotósok készítsenek képeket, hogy ezeket plakátokon, szóróanyagokon használják fel. Nem egyszer előfordul ugyanakkor, hogy a fotós nem csak normál, érzelmek nélküli dokumentálásnak tekinti munkáját. Művészi alkotások készülnek, melyek a tánc folytonosságát, a mozdulatezrekből egyet kiragadó pózt, a benne, a vele kifejezett érzelmet örökíti meg az örökké valóságnak.

 

SDC xx1

 

   A Spirit Dance Company táncosai Morvai Tamás Róbertet faggatták a munkájáról: mért csinálja, hogyan csinálja a társulat fotózását. Beszélgetésüket leírták, elküldték szerkesztőségünknek, s mi örömmel adjuk közre, mutatjuk be a fotóst, remélve, az is kedvet kap az előadást megnézni, aki csak a fotókra lett volna eredendően kíváncsi!

 

   morvai ff Ki az a Morvai Tamás Róbert?

   – Fotós vagyok. Ez a munkám és a szenvedélyem is; egyszer azt mondta valaki, hogy ha azt csinálod, amit szeretsz, egy percet sem kell többé dolgoznod. Innen üzenem, tévedett, de szeretem a munkám, még ha olykor nehéz is. A pályámat épületfotózással kezdtem, 2011 óta fotózok kifejezetten modelleket. Ez a munka meglehetősen sok és izgalmas szépségversenyre és más eseményekre vitt el. Elkötelezett támogatója vagyok a mozgásművészetnek, a ritmikus gimnasztika, a balett és egyéb táncformáknak, ahol a nőiesség tisztelettel érzékeltethető, örömmel figyelem tornász és táncos ismerőseim kitartó, elismerést érdemlő munkáját.


   – Hogyan kerültél az eléggé zárt tánc világába?
 
    – Leginkább a ritmikus gimnasztikán keresztül érkeztem, már ott is vannak táncos lépések és sok versenyző átkacsint a show- és látványtánc versenyekre is, én pedig megnéztem és tetszett. Kevésbé kötött, szabadabb a dresszválasztás, a frizurák és koreográfia. Az RG annyira belém ivódott, hogy szinte fizikailag fáj a hanyag kivitelezés, ami inkább jellemző a táncra. Természetesen, az ex-tornászok és a klasszikus balettel is szívből foglalkozó táncosok előadásmódjában nincs ilyen hiba.

   DSC 4560 lead

   – Mióta foglalkozol táncfotózással?

   – Nehezen határozható meg a kezdés, mert a tánc mozdulatok sora, melyek egy pillanata kerül a fotóra. Ritmikus gimnasztikát ilyen lendülettel hat éve fotózok, az első képeket 1999-ben készítettem a Budapesten rendezett Európa Bajnokságon, de aztán hosszabb időre magam mögött hagytam a sportot.

   – Mikor és hogyan ismerted a Spirit Dance Company-t?

   – A társulat egy tagja, Soós Viktóra ex-tornász mutatott be Sándor Tímeának, a társulat vezetőjének. Egy vagy több éve? Nem emlékszem pontosan, már összefolyik az idő. Szimpatikusak, ügyesek és szenvedélyesek, remélem ők is jókat gondolnak rólam!

   DSC 4100

 

   – Szereted a társulatot fotózni?

   – A szépen elővezetett táncot szeretem, és mivel a társulat ezt teszi, így igen. Az külön extra, hogy a tagok kedvesek és emberi értékrendjük az enyémmel összevág. Van témánk, beszélni, beszélgetni is tudunk, ellenkező esetben maximum a színpadon fotóznám őket és egy szót sem váltanánk.

   – Mi a célod a kiállítással?

Összegyűjteni egy helyre pár embert, akik szeretik a táncos fotókat, különösen az enyéimet, és megmutatni nekik néhányat. Plusz ropi. Nem csak azért készítem a fotókat, hogy megmutassam őket, de ez eléggé benne van.

 

Az interjút illusztráló képek a Tónusok és Magányba zárva című koreográfiákról készültek, Morvai Tamás Róbert munkái.

SDC Plakat

A Spirit Dance Company november 30-ai, 19 órakor kezdődő előadására jegyek elővételben válthatók 1800,- Ft áron, az előadás napján: 2500,- Ft