AD-blacklist1

2017
nov.
13

Megérinteni a néző lelkét

Írta: Oszvald György

xSDC Timi proba 529Ritka eset, de megtörtént a Spirit Dance Company próbáján: az egyszerű CD lejátszóból szóló zene, a jelzésértékű jelmezek, a próbaterem puritánsága ellenére rabul ejtett, megfogott Sándor Tímea két koreográfiája. Igen, igen! Azok, melyek november 30-án lesznek láthatók Kőbányán.

 

 

Gőzerővel folyik a munka a Trafó Kortárs Művészetek Háza emeleti próbatermében. Jóllehet, a koreográfiákat (Tónusok, Magányba zárva) már több alkalommal is bemutatta a társulat, legutóbb a Thália Színházban megrendezett, a veronai buszbaleset  jótékonysági estjén léptek fel, azért mindig van egy kis igazítani való. Főleg akkor kell a maximális koncentrálás (amiből nem volt hiány a próbán), amikor „haza jön” a társulat.

 

   xSDC Timi proba 281– Bár nem Kőbányán lakunk, nagyon erős a kötődésünk a kerülethez. Mindkét gyermekem itt járt (az idősebb éppen az idén ballagott -a szerk.) és jár iskolába, itt tanultak zenélni, csellisták, és itt muzsikálnak a Tutta Forza Zenekarban. Igen, magaménak érzem Kőbányát, és igen, mindig nagy kihívás hazai közönség előtt fellépni – indokolta a szóhasználatot Sándor Tímea.

   SDC PlakatElmondta azt is, éppen ez a kötődés motiválta, amikor megkereste a Kőrösi Kulturális Központ munkatársát az ötlettel. Megosztotta ennek az előzményét is. A Bethlen Téri Színházban tartott bemutatójukon készült egy videófelvétel, s ez mutatta meg Nagy Irmának. A prezentálás sikeres volt, megállapodtak a feltételekben, s megszületett a kőbányai premier időpontja is: november 30-án 19 óra.

 

   A próba végén nem állhattam meg, egy ifjúkori emléket hoztam elő. Szenzációnak számított, hogy az 1970-es évek végén egy magyar balettművész, Markó Iván, az akkor világhírű Maurice Béjart francia koreográfus tanítványa, társulatának tagja volt, s következésképpen a kortárs balett meghökkentő, a klasszikus balettől eltérő mozdulatait is alkalmazta.

 

   Azt tudakoltam, vajon ez a szemlélet mennyire van jelen a társulatnál? A magam részéről felfedezni véltem néhány lelki azonosságot.

   Sándor Tímea azonban másként vélekedett, annak megtartásával, hogy valójában ő is modern, kortárs koreográfus és nyilván létrehoz szokatlan mozgásformákat, elemeket. De!

   xSDC Timi proba 569

 

   – Inkább azt mondanám, számunkra elsősorban nem a történetmesélés a fontos és nem is arra törekszünk, hogy letáncoljuk a zene szépségét. Szeretnénk a mozdulatainkkal, a mozgásformákkal érzelmeket kelteni, érzelmeket átadni. Igen. Ez a lényeg: megérinteni a néző lelkét, hogy valamit haza vigyen, s rágódjon még egy kicsit a látottakon.

 

Jegyek a kulturális centrum pénztárában elővételben 1800,- Ft, az előadás napján 2500,- Ft

 

Cikkünkhöz néhány képet csatoltunk a próbáról – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Cikkeink, írásaink ingyen hozzáférhetők, de a honlap pénzbe kerül. Álljon mellénk, támogassa szerkesztőségünket! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px