AD-blacklist1

2017
szep.
25

Koncertek a zene világnapján

Írta: szerk

kroo tutta leadKét nagy érdeklődésre számot tartó koncertet ajánlunk olvasóink figyelmébe. Mindkettő főszereplői kőbányai művészeti együttesek: a Kroó Szimfonikus Zenekar és a Tutta Forza Zenekar. 

 

 

 

Prágában mutatkozott be a Kroó György Szimfonikus Zenekar a Visegrádi négyek országainak hangversenyén szeptember 21-én. Bő egy hétre rá pedig, már itthon, a Müpában, a Fesztivál Színházban lépnek fel október 2-án délelőtt 11 órakor. Az apropó a zene világnapja és a Kodály-év.

   A zene világnapjának életre hívója, Yehudi Menuhin, a nagyszerű hegedűművész és pedagógus 1975-ben, az első világnap tiszteletére írott köszöntőjében ezt írta:

 

   „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”  

   

KROO Kodaly 112

  A Kroó Szimfonukus Zenekar egy korábbi fellépésen

 

   A műsorban a nagyzenekar mellett közreműködik a Kroó Baroque Ensemble, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói (koreográfus: Széll Rita), Kovács Bernadett, Taraszova Krisztina – zongora. A műsort Mácsai János zenetörténész vezeti.

 

*

   Ugyancsak a Zene Világnapja az alkalom a Tutta Forza Zenekar „hazai” koncertjének. A Kőrösi Kulturális Központ színpadán október 1-jén 19 órai kezdettel lépnek fel kimondottan erre az alkalomre készült ünnepi műsorukkal.

 kodaly plakat 650