AD-blacklist1

2017
szep.
10

Ma este bezár a sörfesztivál a Főzdeparkban

Írta: Oszvald György

3dik Kraft Beer Fest 111leadCikkünk feltöltésekor már fogadja látogatóit a III. Kraft Sörfesztivál a Maglódi út 47. szám alatti Főzdeparkban. Az ínyencek, a különleges sörök és a nem mindennapi kaják rajongói ma 23.00 óráig hódolhatnak szenvedélyüknek. Vagy bárki…

  

 

Szerkesztőségünk néhány, még a három nappal korábbi sajtótájékoztatón elhangzott információval s egy meglepő sztorival ajánlja a fesztivál zárónapjának utolsó óráit az érdeklődők figyelmébe.

 

   Mert, ugye a kérdés mindig az, miért is menjek el egy lepukkant ipari területre, ahol néhány kisüzemi sörfőzde kínálgatja a portékáját? Nos, vegyük sorra!

 

    3dik Kraft Beer Fest 059A lepukkant terület, maga a Főzdepark éppen azért érdekes, mert Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere (képünk), egyben a fesztivál fővédnöke éppen azt emelte ki, hogy ebben az elhanyagol környezetben elsőként a MONYO Brewing Co., majd még három kisüzemi főzde – a Mad Scientist, a Hop Top Brewery és a Horizont Brewing – költözött be a „romok” közé és ért el 1-2 év alatt világraszóló eredményeket, első és különdíjakat a külföldi versenyeken!

    3dik Kraft Beer Fest 088– Az ide települt sörfőzdék részesei annak a megújulási folyamatnak, amelyben fiatal vállalkozások igyekeznek a rozsdaövezetben gyökeret verni, s értéket teremteni. A négy sörfőzde hitt és hisz abban, hogy képesek valami olyat alkotni, amely világra szóló. A hit mellé persze sok minden társult, itt elősorban a szakma magasszintű ismeretét emelem ki. A másik, hogy valami hihetetlen kreativitással nyúlnak ehhez a nemes nedűhöz: az új ízek mellé szellemes és találó neveket adnak – méltatta a kőbányai kraftosok tevékenységét Kovács Róbert.

 

   3dik Kraft Beer Fest 081

   Dudok Ádám (képünk), a Horizont Sörfőzde alapítója, vezetője pedig azt emelte ki, hogy gyorsan felismerték, óvni kell a „kézműves sör” minőséget jelentő fogalmát, ezért megalapították a KRAFT Egyesületet, mely egyszerre ad tagjainak segítséget, őrzi az egyediséget. A fesztiváljaik – köztük az immár harmadik Kraft fesztivál – pedig éppen azzal a céllal szerveződnek, hogy támpontot adjanak a minőségre törekvő sörfogyasztóknak. A cél eléréséért védjegybizottságot alapítottak, mellyel óvják, védik a kitűzött értékeket.

  Aki ezt elfogadja, lehetősége van csatlakozni az egyesülethez, s egy külön részen felállított sátrakban a Gólem, armando ochoa, Reketye Brewery, Dimbo Lab, HaraPunk, Reczer Ser, TufBuzz, Fehér Nyúl főzdék, mint várományos egyesületi tagok bemutathassák, hogyan is néz ki a gyakorlatban az értékőrzés. Hogy mely főzdék csatlakozhatnak majd a Kraft Egyesülethez, azt a fesztivál után dönti el a védjegybizottság.

 

   S hogy a csattanó se maradjon el, íme szerkesztőségünk sztorija. Előzetesben annyit, a kerületben elsőként tudósítottunk arról, hogy a néhány hónapja – s első főzdeként – itt működő MONYO Brewing Co. 2015-ben elnyerte az Év Sörfőzdéje díjat.

 

   Most pedig, miközben a kajás részlegnél azon gondolkodtunk, vajon mit és miért füstölnek egy sörfesztiválon, újabb „elsővel” gyarapodott a söröskorsónk! Az egri székhelyű Zuzmó Pub  tulajdonosa, Zsirai László (képünk) kedves szavakkal invitált, kóstolnánk majd meg a különleges sörös bablevesüket. A sztori lényege, imígyen szól.

 

   3dik Kraft Beer Fest 198– Volt egy ötletünk, s a korábbi nevünket – Zuzmó Barbecue Garden – megváltoztatjuk, Zuzmó BBQ & Kraft Pub lesz az új név, miután szoros együttműködést alakítunk ki a Kraft-társulással, s ezzel létrehozzuk Magyarország első kraft kocsmáját! Ez azt jelenti, hogy a korábbi italkínálatunkat, melyben itt-ott akad néhány kézműves sör is, kiszélesítjük, s a Kraft védjegy alatt futó összes sört forgalmazni kívánjuk, egyben megismertetjük ezeket az Észak-magyarországi régióban is.

   Az ételkínálatot pedig sörhöz hangolt ételekkel bővítjük, például azzal, ami éppen most készül – magyarázta, s közben jött a meglepi!

 

   Felnyitotta a füstölőt, s bár a kiáradó „zamatos” füst igencsak csípte a „kamera szemét”, sikerült néhány képet rögzíteni a csodáról. Hát, szinte azonnal megindult a nyálelválasztás, de hallgattuk tovább a terveket.

 

    – A MONYO egyik sörével, a Black Alligator nevű barna nedűvel készítünk egy csilis babot, amiben nincs hús, de fűszerrel és kávéval ízesítjük, s ami a lényeg, ehhez fatüzelésű smokerben készített Charolais marhaborda feltétet adunk – mondta barátságosan vigyorogva.

 

Hát, kedves olvasók! Az utolsó szó az önöké, a fesztivál este 11-ig nyitva

 

A sajtótájékoztató fotóit ITT tekinthetik meg. 

fotó: 10kerkult.hu/OGY