AD-blacklist1

2016
máj.
02

Hallgass, olvasó!

hallgass olvasoFolytatódik a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő, Hallgass, olvasó! nevű mobilalkalmazás-projekt, amelyet tavaly indított el Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál.

 

 


A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Margó Irodalmi Fesztivál tavaly decemberben közösen indították el a Margó.fm – Hallgass, olvasó! hangoskönyv-applikációt, amelyet decemberben és januárban több ezer felhasználó töltött le. Idén új témákkal, szerzőkkel, szövegekkel és színészekkel folytatják az irodalomnépszerűsítő projektet.
„Örülök, hogy Budapest egyre többet olvas, hogy a kortárs és azon belül a nemzetközi irodalom is bekerül az emberek hétköznapjaiba. Ezirányú törekvésünket erősíti a főváros által létrehozott, ingyenesen letölthető alkalmazás, amely áprilisban arra ösztönöz minket, hogy hallgassunk bele 2015 legjobb hazai kortárs irodalmába, majd májustól szélesítve a virtuális tartalomjegyzéket, az európai országok irodalmába is” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra humánfőpolgármester-helyettes.


Elsőként az Aegon Irodalmi Díj tíz jelöltjének szövegeit hallgathatják meg a felhasználók, így az Aegon-díjas Oravecz Imre verseit, valamint Bartis Attila, Dragomán György, Esterházy Péter, Marno János, Rakovszky Zsuzsa, Szvoren Edina és Térey János műveit, de részlet hangzik el Réz Pál és Parti Nagy Lajos közös interjúkötetéből is.
„Fantasztikus, ahogy Máté Gábor hangján szólal meg egy Oravecz-vers, örülök, hogy ezzel az alkalmazással új, fiatal olvasókat nyerhetünk meg az Aegon Művészeti Díj tíz döntős könyvének. Tizenegy éve elkötelezett támogatói vagyunk a kortárs magyar irodalomnak, évek óta ott vagyunk a Margó Irodalmi Fesztiválon, nemcsak a szerzők, hanem az olvasók is fontosak nekünk” – mondta Drevenka Edit, az Aegon Magyarország Zrt. PR-igazgatója.


Az idei tíz jelölt szövegeit Udvaros Dorottya, Máté Gábor, Szikszai Rémusz, Scherer Péter és Polgár Csaba tolmácsolásában hallgathatjuk meg akár utazás közben.
Ezt a tematikus blokkot az EUNIC Hungary kezdeményezésére létrejött Irodalom Éjszakája színes kavalkádjából válogatott szövegek követik a Katona József Színház színészeinek közreműködésével. „Az olvasók az Irodalom Éjszakáján izgalmas és színes séta keretében találkozhattak a meghatározó európai és Európán kívüli irodalmakkal, nagy örömünkre ezt a sétát most egyénileg folytathatják a Margó.fm segítségével” – mondta Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója és a magyarországi EUNIC jelenlegi elnöke.


(kultura.hu)