AD-blacklist1

2015
szep.
03

Ugye, te nem félsz?

Írta: Oszvald György

FSZEK Fogorvos book 463leadMert miért és mitől is kellene félni a fogorvosnál? És mi van akkor, ha a fogorvos fél? És ő vajon miért? Mitől romlik el a fogunk? Hogyan tehetünk ellene? Mindezekről szólt egy nem szokványos könyvbemutató gyerekeknek, felnőtteknek a FSZEK Kőbányai könyvtárában augusztus 27-én.

 

 

A vakáció vége felé, délután fél négykor szinte egy csapásra megtelt a könyvtár gyerekrészlege. Pár perccel a kezdés előtt még nagyméretű rajzokat ragasztottak az üvegfalra és az asztalokon rendezgették a fogmosással kapcsolatos eszközöket, könyveket az előadók és Földényi Krisztina gyermekkönyvtáros, így igazi meglepetés volt, hogy egyszer csak megteltek a széksorok.

   FSZEK Fogorvos book 106No, ez az, a témánál vagyunk! Kaposi Ildikó, a könyvtár vezetője köszöntötte a vendégeket, dr. Csadó Kinga fogorvost (képünk) és Víg Balázs írót. Őt ugyan nem lehetett látni, mert elbújt. Meglepetésre készült, de erről kicsit később.

 

   Hadd szóljunk inkább néhány szót róluk, hiszen személyük, munkájuk adja az apropót arra, hogy a könyvbemutató egyáltalán létrejött! Csadó Kinga fiatal, kedves kőbányai fogorvos, nagyobbik kislánya aktív résztvevője volt az előadásának.

 

   Vig Balázs nem csak írja a mesét, de szívesen játszik a gyerekkel a könyvbemutatókon. Új könyve, A rettegő fogorvos című kötet érdekesen közelít a gyerekeket sokszor megríkató témához: éppen hogy nem a gyerekek, hanem a felnőtt, ráadásul a fogorvos szempontjából vizsgálódik. A szerző számos novellát írt egyetemi évei alatt, amelyek afféle stíluskeresésnek bizonyulta. A gyerekeknek és az ifjúságnak írt történetekben viszont megtalálta az igazi hangját.

   A kötetbeli Zománc utca 20-ban rendelő, félelmetes Fognyűvő doktorról az a hír járja, hogy gyerekeket eszik, akik élnek-halnak az édességért, de fogat mosni, azt már nem szeretnek. Pedig Fognyűvő doktor a legfélősebb orvos a világon. A gyerekektől fél, de annyira, hogy a fogorvosi szék alá bújik.  

Egy, a könyv7.hu portálon közölt interjúból idézett részlet szinte mindent elmond a könyvről.

 

FSZEK Fogorvos book 435„ ‒ Féltél a fogorvostól gyerekkorodban?

   ‒ Nem egy önéletrajzi történetet akartam írni, és nem a saját démonaimmal kívántam leszámolni, amikor megírtam. Ha már gyerekorvosról van szó, inkább a fül-orr-gégészeten ültem sokat kicsi koromban. A fogorvostól való félelem azonban valahol mélyebben gyökeredzik gyerekben és felnőttben egyaránt, és olyan témának tűnt, amit érdemes volt feldolgozni. Különösen azzal a csavarral, hogy nem a beteg fél az orvostól, hanem az orvos a betegtől, ez esetben a gyerekektől. Egy testvérpár ‒ a nagy és bátor, ám dadogó kisfiú és a szerető kishúga ‒ elmennek az anyukájukkal a fogorvoshoz. Odabent találkoznak a rettegő Fognyűvő doktorral, aki elbújik a gyerekek elől, és Higiénia nővérrel, aki közvetít a gyerekek és az orvos között. Végül is sor kerül az orvosi vizsgálatra. Szerepel benne egy lyukas fog, és viccesen bemutatom a különböző orvosi eszközöket, mint a nyálelszívó, a köpőcsésze, vagy az injekció.”  

   Víg Balázsról (fenti bal oldali kép) a bemutató végén Kaposi Ildikó elárulta, oly annyira kőbányai, hogy gyerekkorától olvasója, látogatója a könyvtárnak. (Bővebben pedig ITT lehet olvasni róla.) 

 

   FSZEK Fogorvos book 064Térjünk vissza a fogakhoz. Csadó doktornéni a kirakott nagy rajzok segítségével elmagyarázta, hogyan épül fel a fog. Ennek során megtudták, hogy ha a kemény fogzománcot kikezdi a sok édesség, meg az ételmaradékok, akkor bizony a sokkal lágyabb cementben lyuk keletkezik, ez a fogszuvasodás, ami, ha eléri a fogbelet, bizony óriási fájdalmakat tud okozni. Hogy ez ne következzen be, alaposan kell megmosni a fogainkat, legalább kétszer egy nap. Az ismertetés végén a gyerekek egy kosárkából kis matricákat választhattak, melyeken a fogakra ártalmas és azoknak nem ártó élelmiszerek voltak lerajzolva. Ezeket ragaszthatták ki – hatásuknak megfelelően – a mosolygós vagy a sírós fogat ábrázoló kartonra. A doktornéni örömmel állapította meg, hogy a gyerekek nem tévedtek, mindent jó helyre raktak, s így jöhetett az ajándék.

 

   A hatalmas fogsor és fogkefe is megtette a hatását, a gyerekek szorgalmasan ismételték Kinga  mozdulatait. A felnőtteknek ugyan könnyű kérdés volt, hogy hány fogunk is van, de a gyerekek bizony 12 és 20 között találgattak. (Megjegyezzük, a 20 még jó is lenne, hiszen ez a tejfogak száma, s csak azért ennyi, mert ebben a fázisban kevesebb az őrlőfogak száma. A maradó fogazat 32 fogból áll.) Azt viszont tudták, hogy először tejfogaink vannak, az elsők egyéves korunk táján bújnak ki, majd hat-hét éves korunkra kihullanak és elkezdenek kinőni a csontfogak, mely folyamat akár 25 éves korunkig is eltarthat. És itt kaptak választ arra, hány darab van és milyen fajtájú fogunk is van. No, eláruljuk mi is: metszőfogak, kis- és nagyőrlő fogak és szemfogak vannak az állkapocsba (alul) és az állcsontba (felül) beágyazódva.

 

   FSZEK Fogorvos book 223

 

   A fogakról szóló előadás végén körülnéztek, keresték Víg Balázst, hogy meséljen a könyvéről. De nem találták. Majd egyszer csak a „rendelője” könyvekkel takart sarkából kikandikált, nagyon bátortalanul azt hajtogatta, hogy ,,félek a gyerekektől, félek tőletek"! Félelmében még az íróasztala alá is bebújt, s csak akkor jött elő, amikor a gyerekek kórusban megígérték, hogy ,,nem fogunk bántani".

  

   FSZEK Fogorvos book 149No, ekkor bátor lett, s arra kérte a gyerekeket, játsszanak vele, feleljenek a kérdéseire. Ez nagy móka volt, egy-egy jó válasz még apró ajándékot is ért. A kérdezz-felelek során nem kímélte a felnőtteket sem, az pedig egyenesen szenzációs volt, hogy mindenki megnézhette, megtapinthatta a fúrót. Ettől fél legjobban mindenki, de most bebizonyosodott, hogy annyira kicsi, a félelem indokolatlan. Mindeközben mesélt is Balázs, s hisszük, mire a végére ért a pompás bemutatónak, már egyetlen gyerek sem félt a fogorvostól. Hogy Fognyűvő doktor kigyógyult-e a félelméből, azt pedig megtudják, ha elolvassák a könyvet.

 

   Az aktív részvételt a Vademecum fogkrémcsalád termékeit forgalmazó Henkel Magyarország ajándékaival jutalmazták a szervezők.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY